Search
Филтрирай по...

Канела

КанелаТоплият, дълбок аромат на канела е само една от причините тя да бъде една от любимите ни подправки. Също така обаче тя е сред растенията с най-силни антиоксидантни свойства.

Освен на антиоксиданти, канелата е богата на полифеноли, които подобно на инсулина регулират нивата на кръвната захар и притежава ред други свойства, които й придават висока хранителна и лечебна стойност.

Активните вещества, отговорни за лечебните свойства на канелата, се съдържат в силно летливите масла в кората на канелата. По тази причина се използват изсушената вътрешна част на кората и маслото, получено при дестилация на листа и кора на растението.

Сред заболяванията, които канелата повлиява, са диария, артрит, менструални крампи, инфекции на яйчниците, простуди, грип, ревматизъм и храносмилателни проблеми. За това свидетелства и многовековната история на нейната употреба в различни култури и традиционни методи на лечение.

Днес приложението на канела е по-широко и тя се ползва при дихателни и сърдечни проблеми, кожни инфекции, диабет, както и за пречистване на кръвта.

Канела и Диабет тип 2

Няколко изследвания сочат, че канелата може да окаже регулиращо действие върху нивата на кръвна захар и така да бъде полезна за хора, страдащи от диабет от тип 2 и хипогликемия. Част от полифенолите в канелата стимулират активирането на инсулина и транспортирането на глюкозата, с което директно участва в регулацията на кръвната захар. Освен това тя понижава нивата на LDL-холестерола.

Артрит и възпаления

Канелата притежава мощни противовъзпалителни свойства. Тя спомага за облекчаване на болката и мускулната и ставна скованост. По тази причина тя често се препоръчва при артритни заболявания.

Антимикробно и противогъбично действие

Лабораторни изследвания показват, че канелата потиска развитието на организми, резистентни на традиционни противогъбични препарати. Маслото и екстрактът от канела са ефикасни при кандида, орални гъбични инфекции и стомашни язви.

Мозъчен стимулант

Канелата силно стимулира мозъчната дейност и е отлична храна за мозъка. Дори дъвченето на дъвка с аромат на канела и вдишването на канелен аромат подобряват паметта, концентрацията и времето за реагиране на зрителни и двигателни стимули. В тази връзка в момента се изследва потенциалният положителен ефект на канелата върху дегенеративни неврологични заболявания и Алцхаймер.

Канела и сърдечни заболявания

Начинът на хранене, който бива наложен от ежедневието ни, е една от основните причини за възпаление на сърдечните съдове, което от своя страна е сред първостепенните фактори за възникване на инфаркти. Канелата изпълнява превантивна функция по два начина. На първо място – чрез противовъзпалителните си свойства и на второ  – чрез специфична съставка, която разрежда кръвта  и по този начин подобрява циркулацията. Нормалната кръвна циркулация от своя страна гарантира транспортирането на кислород до всички клетки, по-добър метаболизъм и съответно защита от инфаркт.

Освен описаните приложения, канелата има пречистващо кръвта действие, което в комбинация с противовъзпалителния и заздравяващия й ефект я прави подходяща при акне.

Ревита Ви препоръчва:

Канела, 400 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top