×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Канела
Канела - за понижаване на кръвната захар и контрол на диабета

Канела е ценна подправка и лечебно средство, получена от кората на няколко вида дървета от рода Cinnamomum, семейство Lauraceae (Лаврови или Дафинови). У нас е позната и с турското си име дарчин. Основният добив от този богат на ароматни съставки и есенциални вещества естествен продукт идва от следните дървесни видове:

  • Cinnamomum cassia (касия или китайска канела, най-често срещаният търговски вид)
  • burmannii (Korintje, Padang cassia или индонезийска канела)
  • loureiroi (сайгонска канела, виетнамска касия или виетнамска канела)
  • verum (канела от Шри Ланка, цейлонска канела или Cinnamomum zeylanicum)
  • citriodorum (малабарска канела)

Основният добив на канела се осъществява от вида Ciannamomum cassia, познат още като касия, като 70 процента от него идва от Индонезия и Китай. Касията е по-груба на вид, мирише по-остро и е по-сладка. Счита се за по-нисък клас канела, сравнение с цейлонската канела от Шри Ланка, смятана за истинската канела, отличаваща се с много фин аромат и жълтеникав цвят на пръчиците – те са по-нежни и изглеждат шуплести.

Важно предимство на цейлонската канела е, че съдържа в пъти по-малко от веществото кумарин от касията – вещество, което е токсично в големи дози за бъбреците, черния дроб и нервната система. Това не важи за стандартизираните хранителни добавки с канела, където кумаринът е сведен до безопасни нива.

Думата „канела“, която все още се използва в много европейски езици, включително и у нас, препраща към латинската canella (тръба), описваща формата на подправката след като се изсуши кората. Английското наименование cinnamon e директна заемка от старофренската cinnamon, която идва от латински през гръцката дума kinnamomon, чиито корени са в  qunnamon на иврит.

Произход и разпространение

Канеленото дърво е малко, вечнозелено и обича тропическия климат на югоизточните райони на Азия - Cinnamomum verum е с родина Индия, Шри Ланка и Мианмар, докато Cinamomum cassia идва от Китай.

В момента канела се произвежда в Китай, о. Ява, Египет, Индия, Южна Америка, Африка, Австралия, Бразилия, Мадагаскар. Вирее най-добре в почти чист пясък, изисква само 1% от хранителни вещества, като предпочита защитени места с постоянни валежи и топла равномерна температура.

Описание на растението

Канеленото дърво достига до височина от 10 метра. То притежава гладка, светлокафява кора с характерната миризма на канела. Клоните са цилиндрични и тънки.

Листата са прости, противоположни, овални, със заострен връх и дължина на дръжката около 2 см. Разделени са на 3-6 надлъжно разположени дяла. Дължината им достига до 16 сантиметра, а ширината им е 5 см. Те носят приятен аромат.

Цветчетата са белезникаво зелени, събрани в много рехави метличести съцветия. Плодовете са с форма на елипса и с дължина до 1,2 см. Във всеки плод има по едно семе.

Канелените рула се добиват от вътрешния слой на кората. След дъждовния период от кората на канеленото дърво се обелва тънко лико. То се оставя да изсъхне, като междувременно се нарязва на ленти и се навива на тънко руло.

Състав

Канелата включва в състава си въглехидрати (80, 6 гр.), захари (2,2 гр.), диетични фибри (53, 1 гр.), мазнини 1,2 гр., протеини (4 гр.), витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, витамин С, витамин Е, витамин К, минералите калций, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк.

В процентно отношение смляната канела се състои от около 11% вода, 81% въглехидрати (включително 53% диетични фибри), 4% протеини и 1% мазнини. В референтно количество от 100 грама канела на прах се осигурява 100% от дневната стойност (DV) доза калций, желязо (64% DV) и витамин К (30% DV).

Вкусът на канелата се дължи на ароматно етерично масло, което съставлява 0,5 до 1% от състава му. Съставните части на канелата включват общо около 80 ароматни съединения, включително евгенол, намиращ се в маслото от листа или кора от канелени дървета.

100 грама канела съдържа 242 Ккал.

Съдържание на витамини и минерали в 100 грама канела на прах и референтни дози за препоръчителен дневен прием (DV):

ВитаминиКоличество

Процент от препоръчителния дневен прием (DV)

Витамин А15 μg2%
Витамин В10,02 мг.2%
Витамин В20,04 мг.3%
Витамин В31,33 мг.9%
Витамин В60,16 мг.12%
Витамин В96 μg2%
Витамин С3,8 мг.5%
Витамин Е2,3 мг.153%
Витамин К31.2 μg30%
МинералиКоличествоПроцент от препоръчителния дневен прием (DV)
Калций1002 мг.100 %
Желязо8,3 мг.64 %
Магнезий60 мг.16 %
Фосфор64 мг.9 %
Калий431 мг.9 %
Натрий10 мг.1 %
Цинк1,8 мг.19 %

За какво помага

Канелата има дълга история на употреба като адювантна терапия за лечение на различни медицински състояния, а основните й качества се свързват с понижаване на кръвната захар и холестерола. Тази популярна подправка има силно изразено антисептично действие, като инхибира растежа на микроорганизмите върху жива тъкан.

Прилага се като средство за пречистване на кръвта, подобряване на храносмилането и сърдечното здраве. Притежава стимулиращ ефект – възбужда или ускорява функционалната дейност на органите, като особено добре влияе на функцията на човешкия мозък и го предпазва от дегенеративни заболявания.

Канелата показва значителна антиоксидантна активност, определяна от съдържанието на линалол, евгенол, етер и водни екстракти. Доказано е действието й за регулиране на кръвната циркулация, като има изразен кръвоспиращ ефект.

Сред любопитните ползи на това ароматното вещество са насърчаване на лактацията и подкрепа при отказ от тютюнопушене.

Основни действия

  • Противодиабетно
  • Насърчаващо мозъчните функции
  • Антивирусно
  • Антибактериално
  • Антигъбично
  • Пречистващо кръвта
  • Метаболитно
  • Антиоксидантно
  • Противовъзпалително
  • Кръвоспиращо
  • Противотуморно

За превенция срещу диабет и регулиране на кръвната захар

Канелата се използва от векове като ефективно средство за лечение на диабет и други свързани с това заболяване състояния. Известно е, че водният екстракт засилва активността на гликоген синтазата и активира инсулиновия рецептор по различни механизми.

Много клинични проучвания показват, че канелата има съществен ефект върху нивата на FBG и HbA1c при пациенти с диабет. Установено е, че канелената киселина инхибира неензимното гликиране. Лабораторни изследвания на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) доказват, че канеленият екстракт насърчава синтеза на протеините, които са жизнено необходими за клетъчната сигнализация, здравословния възпалителен отговор и ефикасния транспорт на глюкозата.

Водните екстракти на канела са отличен източник на разтворими полифенолни полимери тип А, които подобряват усвояването на глюкоза от клетките, съответно – и инсулиновата чувствителност.

Преглед от 2016 г., включващ 11 проучвания и публикуван в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, достига до заключението, че приемана на гладно, канелата има важна роля за управлението на диабета и намаляване на кръвната захар. Също така се отбелязват умерени подобрения в хемоглобина A1C (HbA1C) при по-дългосрочно измерване на кръвната захар.

В повечето проучвания екстрактът от канела се използва заедно с лекарствата за диабет на участниците. Дозите варират широко в рамките на тестовете - от 120 милиграма до 6000 милиграма на ден.

Какво означава това? Изглежда, че канелата съдържа съединения, които активират инсулиновите рецептори в тялото и подобряват чувствителността към инсулин. Също така тя забавя изпразването на стомаха след хранене, предотвратявайки резките колебания в нивата на кръвната захар.

В допълнение към възможните ползи от канела за страдащите от диабет тип 2, има някои доказателства, че тя може да помогне за предотвратяване на заболяването. Неотдавнашно проучване, резултатите от което са публикувани в International Journal of Food Science, разделя 41 здрави възрастни на три групи. Те са получавали съответно по 1 грам, 3 грама и 6 грама дневна доза канела. След 40 дни и трите групи са имали значително подобрение в нивата на кръвната глюкоза след ядене на храна, особено тези, които са приемали 3 и 6-грамовите дози. Изследователите отбелязват, че канелата има регулаторен ефект, поддържайки кръвната захар в нормални граници.

Още по-обещаващо – учените смятат, че ползите от водният екстракт от канела далеч надхвърлят контрола на кръвната захар. Употребата й може да намали риска от развитие на сърдечни заболявания, затлъстяване и други здравословни проблеми, свързани с диабета.

В проучване от 2019 г., публикувано в списанието Clinical Nutrition, участниците били разделени на две групи. Едната група приемала по 1 грам канела на ден в продължение на три месеца, докато на другата група било давано плацебо. Резултатите сочат, че групата с канела показва подобрения в плазмената глюкоза на гладно, HbA1C, инсулина на гладно и инсулиновата резистентност в сравнение с тази, получаваща плацебо. Отчетено било и намаляване на ИТМ (индекс на телесната маса) и общо намаляване на мазнините.

Според преглед от 2013 г. на 543 пациенти с диабет, публикуван в Annals of Family Medicine, канелата понижава LDL („лошия“) холестерол и триглицеридите, като същевременно повишава нивата на HDL („добрия“) холестерол. Други изследвания са установили, че подправката може значително да намали както систолното, така и диастолното кръвно налягане. И тъй като канела е богата на антиоксиданти като полифеноли и флавоноиди, организмът получава допълнителен тласък в борбата със свободните радикали и възпаленията.

За поддържане здравето на мозъка

Изследвания с мишки показват, че употребата на канела предпазва от инсулт и исхемия на главния мозък. Други проучвания показват, че канелата се метаболизира до натриев бензоат, който има доказано благоприятен ефект върху функцията на мозъка и улеснява запомнянето.

Според учени от Медицинския център в Чикаго мишки със слаби познавателни способности претърпели значително подобрение в способността да научават нови неща след експеримент с прием на канела. Нещо повече, промените се случили доста бързо. Само в рамките на месец неориентираните мишки успели да стигнат два пъти по-бързо до изхода на един лабиринт, отколкото преди лечението.

Натриевият бензоат има способността да повишава нивата на различни фитохимикали в мозъка, наречени невротрофични фактори. През последното десетилетие много научни изследвания са установили, че те могат да предотвратят или да забавят развитието на дегенеративни заболявания на мозъка, включително болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Проучвания сочат, че канела може да има противовъзпалителен ефект върху централната нервна система, включително части от мозъка. Съдържащите се в нея съставки могат да защитят регулаторните Т-клетки или „трегс, които регулират имунните реакции. Именно тези клетки имат по-ниски нива при болни от множествена склероза и това се дължи на загубата на определени протеини, специфични за трегс-клетките. Учените също така са установили, че лечението с канела възстановява нивата на миелиново покритие на нервните клетки при мишки с множествена склероза.

При заболявания на стомаха и червата

Канелата се препоръчва при различни заболявания на стомашно-чревния тракт. Тя ускорява процеса на зарастване на язви, понижава киселинността и намалява болката в стомаха.

Освен това канелата може да пречисти червата от микроби и бактерии, които забавят храносмилането. Има газогонно действие, премахва коликите и облекчава подуването на стомаха. Като част от топла напитка тя увеличава притока на кръв, подобрява нивата на кислород и способства за туширане на неприятните симптоми на различни болести на храносмилателния тракт.

Канела срещу гъбични инфекции

Благодарение на съдържанието на канелен алдехид канелата притежава ясно изразени бактерицидни и антомикотични свойства. Тя показва изключителна ефективност в потискането на някои устойчиви гъбични и бактериални причинители на инфекции, като това се отнася особено за Ешерихия коли (E. coli), стафилококус ауреус (Staphilococcus aureus) и гъбичкaтa кандида албиканс (Candida albicans).

Най-добре изразени антибактериални свойства има канеленото масло.

Любопитни факти

  • Според астрологията знакът на канелата е Слънце в Овен, затова и често се свързва с небесното светило.
  • В древността с канела са се приготвяли отвари, амулети и любовни магии.
  • Многократно е споменавана в Стария завет – на Мойсей било заповядано да използва канела за миропомазване.
  • В Песен на Песните цар Соломон възпява своята любима, чиито дрехи носят аромат на канела.
  • За египтяните канелата била по-скъпа от златото. Използвали я за балсамиране, като добавка в парфюми, отвари и масла.
  • Според легендата император Нерон използвал запасите на Рим от канела за една година, заради погребението на съпругата си.
  • Векове наред търговията с канела е била доминирана от арабите – над 3000 години. Венеция е била най-важното пристанище за внос на подправката в Европа.
  • В Индия канелата се добавя в ястията цяла, навита на руло – за по-добро освобождаване на аромата, докато в Европа се използва основно канела на прах.
  • Една от най-старите рецепти с канела е за ябълков пай и тя идва още от Средновековието. С днешна дата с нея се приготвят различни сладкиши, пикантни ястия, шоколадови десерти. В Мароко е неизменна част от печеното агнешко, а у нас – от млякото с ориз.
  • Канелата влиза в състава на популярни миксове от подправки като индийската гарам масала, къри и арабския бахарат. 

Приложение. Канелата се използва като подправка в готварството и като лечебно средство. Тя се предлага под формата на кора, завита на руло, стрита на прах и като чист извлек от етерично масло. Като хранителна добавка канелата е особено ценена и се предлага под формата на капсули.

Възможни странични ефекти. Приемът на канела е безопасен за повечето хора и в много редки случаи е причина за алергични реакции. Прекомерната й употреба обаче носи евентуални рискове. Тъй като се извлича от дървесна кора, тя е богата на фибри, които могат да доведат до подуване и болки в стомаха. Както вече споменахме, канелата съдържа веществото кумарин, което в големи количества е токсично и може да нанесе поражения на черния дроб.

WellBetX® Канела екстракт съдържа патентован, изключително мощен и стандартизиран 20: 1 екстракт от канела – CinnamonRich ™ –  единственият клинично тестван, научно утвърден екстракт от канела. Той е източник е на биоактивни съединения с инсулиноподобни ефекти, които увеличават усвояването на глюкоза от клетките до 20 пъти.   

Прочетете още:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.