Search
Филтрирай по...

Карфиол

КарфиолЩе пожелаете да включите карфиола в менюто си, защото той е кръстоцветен зеленчук, какъвто би трябвало редовно да консумирате, ако желаете да се възползвате от фантастичните здравословни преимущества, които представителите на това зеленчуково семейство носят за организма. Кръстоцветните зеленчуци би трябвало да са част от менюто ви поне два – три пъти в седмицата.

Ако се поинтересувате, ще откриете десетки проучвания, които свързват редовната консумация на карфиол с превенцията на различни видове рак, а по-точно: рак на пикочния мехур, рак на гърдата, рак на дебелото черво, на простатата и рак на яйчниците. Това не бива да ви изненадва, тъй като карфиолът осигурява специална хранителна грижа на три системи в тялото, които са тясно свързани с развитието на раковите клети, както и с неговата превенция. Тези системи са : детоксикираща, антиоксидантна и противовъзпалителна. Хронични дисбаланси в която и да е от трите системи, могат да повишат риска от рак, а ако това се случи едновременно, този риск се увеличава значително.

Карфиолът съдържа фитонутриенти, наричани глюкозинолати, които помагат на активните детоксикиращи ензими и регулират дейността им.  Ако не снабдим естествената си детоксикираща система с адекватна хранителна подкрепа, а същевременно продължаваме да се излагаме на нежелани токсични атаки чрез начина си на живот и хранене, можем да се окажем застрашени от евентуалния риск да развием ракови клетки. Това е една от причините, поради която е особено важно да консумираме карфиол редовно.

Като отличен източник на витамин C и много добър източник на магнезий, карфиолът ни осигурява два основни антиоксидантa. Но неговото антиоксидантно действие се простира далеч отвъд традиционните хранителни вещества. Бета каротин, бета криптоксантин, кафеена киселина, канелена киселина, кверцетин и рутин (витамин P), са сред ключовите антиоксидантни фитонутриенти на карфиола. Тази мащабна подкрепа намалява риска от оксидантен стрес в клетките ни.

Карфиолът е отличен източник на витамин К и омега-3 мастни киселини, които имат антивъзпалително действие. Това прави този зеленчук полезен и за сърдечно-съдовата система, тъй като учените откриват пряка връзка между различни проблеми с кръвоносните съдове, циркулацията, сърцето и някои възпалителни процеси в организма.

Богатото съдържание на фибри в карфиола го прави прекрасен избор за храносмилателната система.  Противовъзпалителният характер на хранителните вещества, открити в карфиола, е в основата на ново проучване върху здравословните проблеми, обвързани с възпалителни процеси и потенциалната роля на карфиола в превенцията им. Докато досегашните проучвания разглеждат ползите от кръстоцветните зеленчуци изобщо, настоящото поставя акцент върху потенциалните ползи конкретно от карфиола в борбата със следните здравословни проблеми, свързани с процеси на възпаление: болест на Крон, възпалително заболяване на червата, инсулинова резистентност, синдром на раздразнените черва, метаболитен синдром, затлъстяване, ревматоиден артрит, диабет тип 2 и улцерозен колит.

Ревита Ви препоръчва:

Зеленчуков антиоксидант, 450 mg

Алайв мултивитамин, 1g

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top