×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.





Киселият трън е силно разклонен бодлив храст с кисели червени плодове. Той се среща в Европа, Северна Африка и части от Азия с умерен климат.

В народната медицина се използват корените, плодовете и листата на растението. В корените се съдържат алкалоиди - основно берберин, а в плодовете има ябълкова, винена и лимонена киселина, витамин С, пектин, каротеноиди. Киселият трън има антимикробно, противовъзпалително, имуностимулиращо, жлъчегонно действие, успокоява мускулатурата на храносмилателния тракт, намалява температурата и понижава кръвното налягане.

С лечебна цел билката се използва при:

  • инфекции и кожни проблеми - намалява възпалението и инфекциите на отделителната, храносмилателната, дихателната система (фарингит, синузит, ринит, бронхит, туберкулоза), кандидози на кожата и влагалището;

  • диария - облекчава симптомите по-бързо от антибиотиците, но те по-ефективно премахват бактериите от червата. По тази причина е добре приема на билката да става едновременно с този на антибиотик;

  • нервна система - дава сили, създава чувството за щастие;

  • сърдечносъдова система - съдоразширяващо действие, при високо кръвно налягане;

  • храносмилателна система - запек, диария, диспепсия, подобрява апетита, при киселини, регулира храносмилането, успокоява разстроения стомах;

  • възпалителни процеси - възпалително заболяване, придружено с треска - например тиф (прилагат се плодовете);

  • чернодробни състояния - заболявания на жлъчката, функционални проблеми с черния дроб, жълтеница, увеличава секрецията на жлъчка;

  • други - периодична треска, обща слабост, заболявания на далака.


Като гаргара киселият трън се използва при възпаление на устата и гърлото, успокояване на пиореята (отделяне на гной), подсилване на венците. Плодовете се приемат при скорбут.

Киселият трън не трябва да се приема самостоятелно за повече от 5-7 дни. В големи дози може да доведе до кървене от носа и повръщане. В комбинация с други билки е възможна по-дългосрочната му употреба. Не се препоръчва при бременни жени, тъй като предизвиква контракции на матката и може да доведе до аборт.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.