Search
Филтрирай по...

Кокосов орех

Кокосов орехКокосов орех е името на огромна палма, разпространена най-вече в крайбрежните тропически райони на Африка, Азия и Южна Америка. Има отделни мъжки и женски цветове, разположени в общо съцветие. Дървото цъфти около 13 пъти годишно и непрекъснато ражда плодове.  Наименованието „coco”, означаващо „маймунско лице”, му е дадено от ранните испански завоеватели. Хората използват всяка една част от това растение за различни цели: кулинарни, медицински, а също така и за декорация. На санскритски език палмата се нарича “kalpa vriksha”, което означава  „дърво, необходимо за живота”.

Народните лечители от тихоокеанските острови използват месестата част на кокосовия орех за унищожаване на чревни паразити, запек и за изграждане на мускулната маса при слаби и изтощени индивиди, кокосовата вода – при инфекции на бъбреците и пикочния мехур, кокосовото мляко – при стомашна язва и възпалено гърло, а кокосовото масло като лек за всички заболявания.

Много народи с различни култури и религии, пръснати по земното кълбо също използват кокосовото масло при голям брой здравословни проблеми, включително абсцеси, астма, бронхит, запек, кашлица, водянка, дизентерия, треска, грип, синини, нередовна и болезнена менструация, камъни в бъбреците,  недохранване, кожни възпаления и инфекции, изгаряния, туберкулоза и тумори.

Кокосовият орех е богат на протеини и фибри. Съдържа голямо разнообразие от витамини като С, Е, К, някои витамини от групата В, фолиева киселина, както и минералите калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий и цинк. Месестата част от пресния орех съдържа приблизително 33% чисто кокосово масло, а от друга страна има много малко количество въглехидрати. Основни съставки на кокосовото масло са  лауриновата, каприловата и каприновата киселини. Със своето антимикробно, антибактериално, противогъбично и противовъзпалително действие, те имат изключително благотворен ефект върху здравето. Кокосовото масло има въглеродна верига със средна дължина. Благодарение на този факт, то значително намалява риска от атеросклероза и сърдечни заболявания.

Невероятното въздействие на чистото кокосово масло е обект на много и разнообразни изследвания. Вече е доказано, че то увеличава енергията, засилва издръжливостта и спомага за постигане на по-високи спортни постижения.

Кокосов орех

Изследователката Д-р Мари Ениг посочва, че неговата основна съставка е лауриновата киселина, която се съдържа в приблизително 50% от мастните киселини на кокосовото масло. В тялото на човека тя образува глицерида монолаурин. В лабораторни изследвания се доказва, че той е силен антимикробен агент, ефективен при тежки бактериални, вирусни и гъбични инфекции. Вече е доказан неговия ефект при лечение на херпес, морбили, хепатит С, SARS, AIDS и други вирусни заболявания. Разрушава бактериите, причиняващи язва, пневмония, инфекции на гърлото и отделителната система, гонорея и други заболявания. Днес медицинското съсловие е признало кокосовото масло като мощно оръжие срещу имунните заболявания. То оказва положителен ефект върху метаболизма. Помага на тялото по-ефективно да изгаря мазнините и да оползотворява храната.

В средата на миналия век, американски фермери се опитват да увеличат теглото на кравите си, като прибавят към храната им големи количества от евтиното кокосово масло. В резултат кравите не наддали на тегло, а отслабнали значително. Това доказва, че то е ефикасно и за намаляване на теглото при затлъстяване. Неговата редовна употреба значително намалява усложненията, свързани с метаболитните заболявания.

Кокосовото масло подобрява оползотворяването на кръвната захар и секрецията на инсулин при диабета, повлиява много благоприятно на функцията на тироидната жлеза.

В други изследвания се доказва, че то е много ефикасно за превенция на остеопорозата.

Доказано е, че за да се пребори с рака, организмът трябва да не поема въглехидратни храни. В този случай, най-добрият източник на гориво за здравите клетки е кокосовото масло. Счита се, че то е много ефикасно и в борбата с рака. То предпазва кожата от изсъхване, провисване и набръчкване. Подпомага лечението на псориазис, дерматити, екзема и други кожни заболявания. Балсамът от кокосово масло е много полезен при различни проблеми на скалпа и при косопад.

Кокосовото масло действа еднакво благотворно върху кожата, мозъка и вътрешните ни органи, защото, за да функционират правилно, всички клетки в нашия организъм имат нужда от това уникално гориво.

Ревита Ви препоръчва:

Кокосово масло, 474 ml

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top