Search
Филтрирай по...

Кордицепс (гъба)

КордицепсКордицепс е рядка, екзотична гъба, известна от векове в китайската традиционна медицина. И макар западната медицина да се запознава с нея едва преди около 20 години, дори за толкова кратко време научни експерименти вече потвърждават целебната й сила при голям брой заболявания.

Кордицепс се отличава с особено богат състав, в който влизат есенциални аминокиселини, витамини B1, B2, B12, E и К, различни моно-, ди-, олиго- и полизахариди (някои от които с изключително сложна структура), протеини, стероли и редица микроелементи. Основните биологично активни вещества, изолирани в кордицепс, са кордицепин и кордицепова киселина.

Интересно е да се отбележи, че освен останалите състояния, при които е показан, кордицепс е особено често прилаган при две групи – възрастни хора и спортисти, където ефектът от оптималното снабдяване с кислород и енергия благодарение на кордицепс се вижда най-ясно.

Умора – вероятно най-изразеният ефект на кордицепс е именно способността му да се противопостави на умората. Механизмът е вече изяснен – кордицепс повишава нивото на АТФ –(аденозин-три-фосфат, енергийното депо на човешкия организъм) и усвояването на кислород, необходим за “изгарянето” на АТФ. Резултатът от тези биохимични процеси, които кордицепс активизира, са допълнителна енергия и пълноценно дишане.

Противораков ефект – кордицепс се прилага като съпътстващ основното лечение препарат при ракови заболявания. Той не само потиска развитието на раковите клетки, но също стимулира имунната система и предпазва организма от страничните ефекти на химио- и лъчетерапията.

Имуномодулиращ ефект – кордицепс има изразен имуномодулиращ ефект, т.е. той е в състояние да стимулира подходящ имунен отговор на организма, чрез който той да  противодейства на имунни заболявания, независимо дали те са в следствие на хиперактивна  (лупус, лимфома, ревматоиден артрит) или отслабена имунна система (хепатит, ХИВ).

Бъбречна функция – регистрирани са голям брой случаи на подобрена бъбречна функция в следствие използването на кордицепс. От своя страна нормалната бъбречна дейност  зависи не само освобождаването на организма от токсини, но и нормалното кръвно налягане и добрата имунна защита.

Белодробна функция – повече от хилядолетие кордицепс заема централно място в китайската традиционна медицина като средство за поддържане на здрава дихателна система. Той подобрява усвояването на кислород, поради което е и основно средство за предпазване от и преодоляване симптомите на височинна болест. Освен това със своите антиспазмолитични и противовъзпалителни свойства, той е подходящ при астматици, тъй като предпазва от спазми на трахеята и увеличава потока на въздух до белите дробове.

Сърдечен ритъм – вероятно заради аденозина, който влиза в състава му, кордицепс е подходящ при аритмия  и като цяло за стабилизиране на сърдечния ритъм. Същевременно няма известни противопоказания за съвместното му използване заедно с други медикаменти срещу аритмия.

Черен дроб – кордицепс често се прилага като помощно средство при лечението на хепатит В и С, както и при състояния на повишен холестерол, което му придава важно значение за поддържането на чернодробно здраве.

Ревита Ви препоръчва:

Кордицепс, 500 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top