Search
Филтрирай по...

Кудзу

Кудзу
Кудзу – билката, която се бори със зависимостите

Кудзу (Pueraria lobata) е многогодишно лозовидно увивно растение от семейство Бобови/Грахови (Fabaceae). В Китай и Япония се употребява в традиционната медицина от над 2000 години, като е включено в списъка на 50-те най-полезни растения.

Богатите на скорбяла грудки, листата и цветовете се консумират като храна в много части на Азия, а дългите жилави стъбла и клони намират приложение за различни стопански цели. В същото време кудзу е обявен за силно инвазивен вид и упорит плевел, а борбата с разпространението му е особено трудна.

На английски кудзу е kudzu, Japanese arrowroot.

Произход и разпространение

Растението е с произход Китай и Япония, среща се още в горите на Тайланд и Мианмар. Заради ценните си корени на много места се отглежда в плантации, за да се гарантира богатството на естрогени в него.

През 1876 година е пренесен в Америка и представен като декоративен вид на изложението във Филаделфия. Дълго време на него се е гледало като на „чудно растение“, което се бори с ерозията на почвата и служи за паша на добитъка. През 30-те години на миналия век правителството на САЩ дори плаща на собствениците на земя в югоизточната част на страната по 8 долара, за да го засаждат.

Но кудзу се оказва растителна версия на троянския кон в най-лошия й вариант. Този силно инвазивен вид с бърз темп на растеж започва да задушава другата растителност, отнема й достъпа до светлина, вода и хранителни вещества, с невероятна скорост превзема огромни площи – за един сезон достига над 18 метра в диаметър, а коренът – до 2 метра дължина и 180 килограма тегло.

Катерейки се и опасвайки стволовете на дърветата, кудзу чупи клони, поглъща дори създадени от човека конструкции като електропроводи, пътни знаци и сгради. За собствениците на жилища е от решаващо значение да идентифицират и контролират кудзу в по-ранен етап, защото впоследствие изкореняването му се оказва непосилна задача. Той издържа на всякакви хербициди, а огънят може да увреди частично корена, но не и да го унищожи.

На много места в САЩ наричат кудзу – mile a minute („миля за минута“, намеквайки за бързия растеж през лятото) или „растението, което изяде Юга“.

Описание на растението

Кудзу е бързорастяща дървесна лоза, която се отличава с мощна коренова система, оформена от пълзящи ризоми, които оформят коплицирани възли.

Има големи сложни листа, разположени последователно по стъблата. Те се състоят се от 3 по-малки, широки листенца, които могат да бъдат лобирани и покрити с мъх в краищата им.

Цветовете са лилави до пурпурни, оформени в гроздовидни съцветия. Цъфтежът се наблюдава през късно лято, а ароматът на цветовете напомня на гроздовия.

Плодовете на растението представляват покрити с мъх шушулки и съдържат до няколко семенца. Растението се разпространява вегетативно със столони (хоризонтални връзки) и коренища, които образуват нови клонални растения.

Младите фиданки не толерират силно оводнени почви, лишени от светлина.

Състав

Екстрактът от корен на кудзу (Gegen, Radix Pueraiae) съдържа около 70 растителни съединения, които имат потенциални ползи за човешкото здраве. В него има разнообразие от изофлавони като пуерарин, даидзеин и даидзин, които сa основни съставки и се свързват с намаляване на зависимостта към алкохол.

Диадзеинът е изолиран като инхибитор на алдехид дехидрогеназата 2 (ALDH-2), а синтетичната му версия се прилага като лекарство при абстинентни алкохолици.

Даидзинът потиска приема на етанол, като инхибира образуването на неговите реактивни междинни продукти 5-хидроксииндол-3-оцетна киселина и 3,4-дихидроксифенилоцетна киселина от метаболизма на съответните амини.

Пуераринът от корените на кудзу инхибира свързаните с пристрастяването към алкохола ефекти.

Лечението с доза Radix Pueraiae инхибира зависимото от алкохола потискане на експресията на Fos в хипокампуса, което предполага, че Radix Pueraiae може да облекчи причиненото от алкохола нарушение на хипокампалната функция (Jang et al., 2003).

Radix Pueraiae също увеличава броя на бромодезоксиуридин- и NADPH-d-позитивните клетки, който е намален при прилагане на алкохол (Jang et al., 2002).

Предварителното лечение с пуерарин обръща промените в експресията на GABAA рецепторите и повишената активност на ADH в модели на алкохолизъм (Zhang, Li, et al., 2010).

Както пуераринът, така и даидзеинът имат висок афинитет към бензодиазепиновите рецептори и инхибират свързването на [3Н] флунитразепам с мембраните в кората, малкия мозък и хипокампуса (Shen, Witt, Nielsen, & Sterner, 1996).

Pueraia lobata е широко използван за насърчаване на циркулацията и увеличаване на притока на кръв. Пуерарин и даидзин образуват друг основен активен компонент, който съдържа антиоксидантни и фитоестрогенни свойства.

Пуерарин е идентифициран като изпълняващ различни функции, включително антихипертензивни, антиаритмични, антиоксидантни, антиисхемични, антиапоптотични, антидиабетни и невропротективни свойства, ето защо екстрактът се използва за лечение на сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

Пуераринът играе важна роля в клетъчната регулация, като включва клетъчна експресия и рецепторни функции. Той потиска кръвното налягане чрез повишено регулиране на чернодробната ангиотензин II рецептор тип I (AT1) и ангиотензин-конвертиращия ензим 2 (ACE2) mRNA експресия.

Пуерарин е способен да понижи нивата на глюкоза при пациенти с диабет. При дозозависимо лечение с висока глюкоза, пуераринът засилва усвояването на глюкоза от инсулинорезистентни адипоцити и регулира протеиновата експресия на GLUT-4 в скелетните мускули, за да предизвика ефектите от понижаването на нивата на кръвната глюкоза и инсулина.

Пуерарин също предпазва от мозъчна исхемия и реперфузия. Освен това пуераринът защитава първичните хипокампални неврони срещу апоптоза и некроза, причинени от липса на кислород.

Екстрактът от корена съдържа още фитоестрогени (Miroestrol и Deoxymiroestrol), гликозиди, тритерпеноиди, захариди, сапонини, стероли, алкалоидът касеин, имуностимулиращия полизахарид PLP.

За какво помага

Екстрактът от корен на кудзу се използва предимно за лечение на алкохолизъм и съпътстващите го симптоми, както и за облекчаване на симптомите при мено и перименопауза.

Тестове с животни показват, че заради естрогеноподобното си действие билката понижава нивото на кръвната захар, влияе на нивата на триглицеридите и общия холестерол, понижава телесната маса и повишава костната плътност.

Редица изследвания сочат, че кудзу помага при заболявания на сърдечно-съдовата система (високо кръвно налягане, аритмия, гръдна болка), на горните дихателни пътища (синузит, настинки, грип, сенна хрема), помага при главоболие, кожни заболявания – псориазис, алеергични обриви, болки в мускулите, дизентерия, морбили, гастрит, проблеми с кръвообращението.

В тайландската народна медицина се използва срещу изпотяване, нарушения на съня, косопад, катаракта.

Основни действия

  • Намалява зависимостта към алкохола
  • Детоксикира
  • Облекчава симптомите при менопауза
  • За понижаване на кръвната захар
  • Антитуморно
  • Повишава костната плътност
  • Кардиопротективно
  • Вазодилатиращо
  • Хепатопротективно
  • Антитромбоцитно
  • Редуциращо холестерола
  • Увеличава оросяването на мозъка

Може да намали алкохолната зависимост

Някои проучвания предполагат, че коренът на кудзу може да помогне за лечение на алкохолно разстройство или алкохолна зависимост.

Едно проучване разглежда ефектите на кудзу при 17 мъже на възраст 21–33 години, които съобщават, че пият приблизително по 22–35 напитки седмично. Изследователите давали на участниците екстракт от кудзу или плацебо всеки ден в продължение на 4 седмици.

Резултатите показват, че следствие на приема на билката мъжете намалили количеството на приеманите напитки с 34 – 57 %. Освен това участниците докладвали за по-малко дни, в които обилно приемали алкохол, както и за значително повече последователни дни без консумация на алкохол.

Друго проучване установило, че хората, които са приемали преди алкохол пуерарин, екстракт от изофлавон на растението кудзу, по-продължително консумирали алкохолната си напитка. Този ефект е наблюдаван и в други проучвания.

Коренът на кудзу се прилага и за облекчаване на болезнените последици от махмурлук.

Намалява възпалението

Според изследване, публикувано в “Оксидативна медицина и клетъчно дълголетие”, приемът на екстракт от кудзу значително намалява нивата на възпаление. Коренът проявява и силни антоксидантни свойства, като противодейства на различни заболявания.

Срещу разстроен стомах

Центърът за превантивна медицина (PMC) предлага кудзу като лек за разстроен стомах, причинен от храносмилателни проблеми.

Екстрактът от корена помага за подобряване на перистатлтиката на червата и може да улесни храносмилането, тъй като има плътна, вискозна консистенция, подобна на стомашната слуз, която покрива стомаха и го предпазва от излишната солна киселина

Особено добра е комбинацията с японска слива умебоши, която неутрализира излишните киселини при стомашни язви.

Фибрите в кузу, в комбинация с противовъзпалителните ефекти на умебоши, са полезни за облекчаване на симптомите на остър дивертикулит и синдром на раздразнените черва.

Може да спре горещите вълни при менопауза

Смята се, че кудзу помага за лечението на симптомите на менопауза и перименопаузата, като горещи вълни и нощно изпотяване, поради своите естрогеноподобни характеристики.

Въпреки че изследванията върху кудзу за симптоми на менопауза са противоречиви, някои проучвания показват, че приемането на кудзу през устата може да намали горещите вълни и да подобри вагиналната сухота при жените, преминали през менопаузата. Освен това може да помогне за подобряване на умствените способности на жените в перименопауза.

Центърът за безопасност на храните в Хонг Конг посочва, че корените на Pueraria mirifica (известен също като Thai kudzu), действат благодарение на съдържанието на фитоестрогени, включително изофлавони, дезоксимироестрол и мироестрол.

Проучване от 2003 г. изследва подобен ефект сред 127 жени в менопауза (на възраст от 50 до 65 години), които били разделени на три групи. В рамките на 3 месеца едната приемала хормоно заместителна терапия, втората – екстракт от кудзу – 100 мг. изофлавони дневно), а третата плацебо.

Резултатите сочат, че при първите две групи се наблюдава намаляване на холестерола, намаляване на атаките на горещи вълни, вагинална сухота, раздразнение и липса на сън.

Приемащите кудзу обаче показват и подобрения в когнитивната функция и обхвата на вниманието. По-скорошно проучване, публикувано през 2007 г., също установило, че ежедневният прием на екстракт от кудзу, под формата на капсула, в продължение на 24 седмици, помага за облекчаване на вагиналната сухота при жени в менопауза.

Помага при диабет

Традиционната билкова медицина има дълга история на клинично приложение за лечение на диабет. В тази връзка изследователи от Университета в Макао и Медицинския университет Zunyi в Китай изтъкват ползите от прием на екстракт от кудзу като потенциално естествено лечение на диабет.

В рецензията си, публикувана в The American Journal of Chinese Medicine, учените обобщават полезните ефекти на пуерарина, активен компонент на кудзу, върху захарния диабет и неговите усложнения.

Според проучвания пуераринът има кардиозащитни, невропротективни, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Този изофлавон може да бъде от полза за хората с диабет, тъй като е способен да понижи нивата на кръвната глюкоза, да подобри инсулиновата резистентност, да защити панкреатичните островчета, да инхибира възпалението, да намали оксидативния стрес и да инхибира реакцията на Maillard и образуването на крайни продукти за напреднала гликация (AGEs).

Реакцията на Maillard, известна също като гликиране, се отнася до химическата реакция между аминокиселините и редуциращите захари. По време на гликирането захари като глюкоза и фруктоза се свързват с протеини или липиди, образувайки AGEs. AGE са вредни съединения, които могат да се натрупват в тялото и да стимулират развитието на хронични заболявания като диабет, сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер и преждевременно стареене.

Няколко проучвания показват, че пуераринът от кудзу може да забави и лекува диабетни усложнения като сърдечно-съдови проблеми, диабетна нефропатия, диабетна ретинопатия и диабетна невропатия.

Изследователите вярват, че пуераринът е потенциален адювант за лечение на диабет и неговите усложнения, затова действията му трябва да бъдат допълнително проучени.

Срещу клъстерно главоболие

Клъстерното главоболие е често повтарящо се и тежко протичащо главоболие, което може да обхване само едната страна на главата, а тежестта му е способна да наруши ежедневните дейности.

В проучване от 2009 г. сред  16 души, които съобщават, че използват кудзу за лечение на клъстерно главоболие, изследователите установяват, че билката може да помогне за намаляване на честотата, продължителността и интензивността на атаките с минимални странични ефекти.

При метаболитен синдром

Екстрактът от кудзу може да спомогне за по-добро управление на метаболитния синдром. Това е състояние, белязано от множество здравословни проблеми (включително натрупване на излишни коремни мазнини, високо кръвно налягане, висок холестерол и инсулинова резистентност), за които е известно, че повишават риска от сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Това се потвърждава от проучване с женски плъхове с метаболитен синдром, в чиято диета е бил добавен екстракт от кудзу. След два месеца при хранените с кудзу животни се наблюдавало по-малко напълняване. Плъховете от групата на кудзу също са имали по-здравословни нива на кръвно налягане, инсулин и холестерол, отколкото аналогичната група.

Любопитни факти

  • Грудките на растението могат да се консумират както картофи. От тях се извлича нишесте, което се използва като сгъстител на сосове в много азиатски кухни. Листата се приготвят като салата, а от цветовете се правят сироп, желе или вино.
  • Тънките и дълги клони се изсушават и използват за плетене на кошници и производство на мебели.
  • Овцете, които пасат растението, са най-големия унищожител на плевела.
  • Пчелите също се хранят с нектар от кудзу по време на суша, като произведения от него мед има червен/лилав цвят и вкус на грозде или дъвка.
  • Кудзу е бил използван в продължение на векове в Източна Азия за направата на билкови чайове и тинктури. Чаят, който се прави от билката в Япония, се нарича kuzuyu.
  • Влакната от дървесината на кудзу приличат на конопените, като традиционно се използват за изработка на дрехи и хартия.
  • В южната част на САЩ кудзу се използва за направата на сапуни и лосиони.

Приложение. Изсушеният корен на кудзу, стрит на прах, влиза в състава на различни хранителни добавки.  Приложение под формата на чай намират листата и цветовете, които също съдържат лечебни вещества.

Възможни странични ефекти. Екстрактът от кудзу не трябва да се приема от болни от рак на гърдата (или някакъв хормонално чувствителен рак). Препоръчва се да се използва с повишено внимание от хемофилици – кудзу забавя съсирването на кръвта.

Билката не се използва съвместно с инсулин и антидиабетични лекарства, тъй като съответните медикаменти понижават кръвната захар и поради това могат да доведат до хипогликемия. Екстрактът, също така, не бива да се приема заедно с противозачатъчни медикаменти – понижава ефектът им.

При плъхове, приемащи дългосрочно кудзу, са констатирани чернодробни увреждания. Не е известно дали този страничен ефект се проявява при хората.

Приемът на кудзу не се препоръчва при деца, бременни и кърмачки поради липса на данни за безопасност.

Прочети още за билката:

Свързани продукти

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top