Search
Филтрирай по...

Мангостен

Мангостен

Мангостен – плодът на вечнозеленото мангостеново дърво, което расте в югоизточните части на Азия. Макар да носи сходно име, няма нищо общо с плода манго. Зрелият мангостен е с почти кръгла форма и тъмно червен цвят. Кората на плода не е ядлива поради силно горчивия й вкус. Сърцевината му е сегментирана на отделни резенчета с деликатен аромат. И все пак не толкова характерният вкус на мангостена, колкото неговите хранителни и лечебни свойства са повод за популярността му.

Неслучайно традиционната медицина на източните народи познава и използва мангостен от дълги векове. Той е прилаган под различна форма при много заболявания – изсушената и стрита на прах кора на плода – при дизентерия, маз с екстракт от мангостен – при екзема, тинктура от корените – за регулиране на менструалния цикъл и т.н.

Днес лечебните свойства на плода са установени чрез научни изследвания. На първо място доказват изключително силните антиоксидантни качества на плода, които от своя страна се дължат на ксантоните – клас полифеноли, които наред с антиоксидантния ефект, действат и като естествен антибиотик, противовирусно и противовъзпалително средство. Тъй като ксантоните се съдържат в най-голяма концентрация в кората, а тя е особено горчива, обикновено мангостенът се приема под формата на сок, получен при смесването на мангостен и други плодове, които коригират горчивината и придават приятен вкус на напитката.

Мангостен и оксидативен стрес

Освен ксантоните, мангостен съдържа още полизахариди, стероли, проантоцианиди и катехини, които също имат изявени антиоксидантни свойства.  В комбинация те предотвратяват окисляването, в резултат на което в организма може да се образуват свободни радикали. Последните от своя страна са фактор във верижни химически реакции, които водят до увреждане на клетките. Този тип увреждане стои в основата на преждевременното остаряване и ред заболявания. Липсата на достатъчно антиоксиданти в тялото е известна като състояние на оксидативен стрес, който води след себе си невродегенеративни, сърдечно-съдови и ракови заболявания.

Мангостен и лимфна система

Лимфната система е сложен комплекс, който има жизненоважна роля за нормалното функциониране на човешкия имунитет. Тя може да стане жертва на ред автоимунни заболявания. Тук е мястото на мангостена, който подпомага дейността й по няколко начина. От една страна стимулира по-лесното изхвърляне на токсини, като така облекчава имунната система, която не се налага да ги неутрализира и да се бори с потенциално възпаление. От друга страна, ако възпалението е вече налице,  чрез силните си противовъзпалителни свойства мангостенът го атакува и пречи  възпалението да се разпространи до други части на тялото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top