Search
Филтрирай по...

Мандарина

МандаринаЧовечеството отглежда мандарини вече повече от 3 хилядолетия. Пътят на тяхното разпространение започва от родните им Япония и Китай, а в последствие достига и до Северна Америка и Европа. Подобно на портокалите, мандарините са отличен източник на витамин С и фибри. Те също така съдържат фолиева киселина, калий, каротиноиди и флавоноиди.

Витамин С е мощен антиоксидант, който предпазва клетките от вредното въздействие на свободните радикали. В резултат на това се забавят процесите на стареене в организма и се профилактират заболявания, свързани с оксидативния стрес. Витамин С има жизненоважна роля за поддържането на силна имунна защита и здрава кожа.

Фибрите от друга страна стимулират чревната перисталтика, регулират нивата на кръвната захар, понижават LDL-холестерола и подпомагат намаляването на телесното тегло.

Флавоноиди

Един от особено важните флавоноиди в мандарината е хесперидин, който се съдържа в най-големи количества в сърцевината на плода и във вътрешната част на кората. Хесперидинът има изявено противовъзпалително, антиоксидантно, противовирусно и антиалергично действие. Други флавоноиди, които са изолирани в мандарината (по-специално в нейната кора) са тангеретин и нобилетин. Те имат отношение към контрола на телесното тегло и на LDL-холестерола.  Според изследвания, провеждани в Япония, тангеретинът може да преустанови развитието на клетките на някои ракови заболявания, без да пречи на нормалното функциониране на здравите клетки в организма.

Бета-Криптоксантин

Бета-криптоксантинът е каротиноид, известен още като провитамин А, който е изходна суровина за синтеза на ретинол (витамин. А) в тялото. Наличието на достатъчно бета-криптоксантин в организма намалява риска от белодробен рак с около 30 %, както и опасността от развитието на ревматоиден артрит.

Освен като полезен пресен плод, мандарината е изключително ценна и като суровина за извличане на етерично масло. То се получава чрез студено пресоване и има много широко приложение.

Как действа мандарината?

Антисептичен ефект

Маслото от мандарина има изявен антисептичен ефект. Може да се прилага както външно при рани, отоци, ставни и мускулни болки, така и вътрешно. Има данни, че маслото от мандарина има антисептичен ефект дори при стафилококови инфекции.

Антиспазмолитичен ефект

Маслото от мандарина успокоява спазми на дихателната, храносмилателната и нервната система.

Пречистващ ефект

Маслото от мандарина стимулира деленето на клетките и има пречистващо действие върху кръвта.

Ефект върху стомаха

Маслото от мандарина има специфично действие върху стомаха. То поддържа алкално – киселинния баланс, подпомага заздравяването на стомашни язви и облекчава възпалителни процеси в храносмилателния тракт.

Тонизиращ ефект

Маслото от мандарина има цялостно тонизиращо действие върху организма. То има фин, регулиращ ефект върху метаболитните процеси в тялото, енергизира, стимулира отделителната система, секрецията на хормони и ензими. Повишава концентрацията и издържливостта и не на последно място активизира имунната система.

Маслото от мандарина няма изявени противопоказания. Възможен страничен ефект от приложението му е повишена фоточувствителност, поради което прилагането му трябва да бъде съобразено със сезона.

Ревита Ви препоръчва:

Алайв мултивитамин, 1g

Витамин С & биофлавони, 500 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top