Search
Филтрирай по...

Мечо грозде


Мечото грозде е вечнозелен храст с малки червени плодчета. То се среща в почти цяла Европа и Северна Америка. От древни времена се използва при лечението на инфекции на пикочните пътища.

Днес се знае, че мечото грозде има антимикробно, антисептично, астрингентно, диуретично и тонизиращо действие. В състава на билката влизат фенолните гликозиди арбутин и метиларбутин, дъбилни вещества, урзолова киселина, флавоноиди. С лечебна цел се използват листата на растението. То се прилага при лечението на различни болести:

•·         женски проблеми – предпазва от инфекции на матката след раждане, помага за връщане на матката към нормалното й състояние след раждане, за промивки при бяло течение;

•·         пикочна система – нощно напикаване, цистит, остри инфекции на пикочните пътища, песъчинки и гной в бъбреците и пикочния мехур, нефрит, пиелит, помага за елиминиране на пикочната киселина, тонизира гладката мускулатура на пикочните пътища, уретрит;

•·         имунна система – помага в борбата с инфекциите;

•·         метаболитни състояния – при високо ниво на кръвната захар (при диабет);

•·         дихателна система – бронхит.

Мечото грозде се прилага под формата на таблети, капсули, изсушена билка, течен екстракт. То не се препоръчва при хора с високо кръвно налягане, бременни и кърмачки. Билката трябва да се приема в малки дози и за кратък период от време. Възможна е появата на някои странични ефекти като гадене, ускорен пулс, безсъние, раздразнителност, повръщане. Антимикробното действие на мечото грозде изисква алкална урина. За целта трябва да се приема малко количество сода за хляб и да се избягват кисели храни като цитруси, ананаси, домати. Не се препоръчва приема на билката с кортикостероидни лекарства (дексаметазон, преднизолон, др.), както и с нестероидни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен, индометацин, др.

Ревита Ви препоръчва:

Мечо грозде (лист), 480 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top