×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Мечо грозде
Билката мечо грозде помага при уроинфекции

 

Мечо грозде (Arctostaphylos uva-ursi) е лечебно растение от рода Arctostaphylos, семейство Ericaceae (Пиренови). Познато е още като меча стъпка, дива боровинка, диви черешки, ува-урси.

С името мечо грозде се обединяват общо 14 подвида, който растат в различни точки на планетата. Най-популярни сред тях са:

  • Arctostaphylos uva-ursiuva-urs - най-популярният вид, който расте в подполярните, субарктичните и високопланинските зони на умерените ширини.
  • Arctostaphylos uva-ursiAdenotricha - расте на територията на планинската верига Сиера Невада в Испания.
  • Arctostaphylos uva-ursiCoactilis – характерен за крайбрежието на Калифорния, САЩ.
  • Arctostaphylos uva-ursiCratericola - енедемичен вид за територии в Гватемала с височина 3 000 – 4 000 м.
  • Arctostaphylos uva-ursiLongifoliosa – вирее в най-северните територии на САЩ и Канада.

Името на рода Arctostaphylos uva-ursi идва от гръцките думи arctos („мечка“)  - плодовете на растенето са любима храна на мечките и staphyle („грозде“) – формата на плодовете е гроздовидна.

Приставката uva-ursi идва от латинските думи uva („грозде“) и ursus („мечка“) и също препраща към името на рода. В САЩ и Канада мечото грозде е познато и като kinnikinnick – „смес за пушене“. Интересен факт е, че индианците от племето алгонкини са пушели в лули изсушените листа от мечо грозде – самостоятелно, или смесени с други билки, тютюн и суха кора от дрян.

Произход и разпространение

Мечото грозде e широко разпространено в северните ширини и по-на юг до голяма надморска височина. В Европа се среща от Исландия, Норвегия до планината Сиера Невада в Испания, централна Италия (Апенините), северна Гърция - планината Пинд.

У нас расте по сухи каменливи места и горски поляни в иглолистни гори. Разпространено е във всички високи планини между 1500 и 2900 м надморска височина.

В Азия се среща от арктически Сибир на юг до Турция, Кавказ, Левант и Хималаите. В Северна Америка: от Арктика, Аляска, Канада и Гренландия, на юг до Калифорния, северното крайбрежие, централното крайбрежие, от залива Сан Франциско до Ню Мексико в Скалистите планини, планините Апалачи в североизточната част на САЩ.

Преобладава във всички региони на Британска Колумбия и Албърта. Растението е рядко или застрашено от изчезване в няколко щата на Средния Запад на САЩ.

Описание на растението

Мечото грозде е вечнозелен, полегнал нисък храст с дължина от 20 до 50 см. Стъблата са гъвкави и тръгват от единични корени с последващи разклонения. Като млади могат да имат червеникав цвят, особено изложени на слънце, после потъмняват и в късна възраст стават кафяви.

Листата са лъскави, вечнозелени и остават такива между 1 и 3 години, преди да паднат. Те са подредени последователно по стъблото. На цвят са по-тъмнозелени отгоре и светлозелени отдолу, кожести и с къси дръжки. В основата си са клиновидно стеснени, обратно яйцевидни, твърди и чупливи. Жилкуването е мрежесто.

Цветовете са оформени в малоцветни гроздове по върховете на клонките. Цъфтежът е от май до юни. Венчето е звънчевидно-кълбесто, розово или бяло, с 5 завити навън зъбчета. Плодът представлява сферична червена ягодка с до 6 семена и се задържа на растението до началото на зимата. Предпочитана храна е от много животни.

Билката мечо грозде се добива от листата на растението (Folia Uvae ursi), събрани по време на цъфтеж и изсушени при обикновена температура. Тя е без миризма, със стипчив и слабо горчив вкус.

Състав

Листата на мечото грозде съдържат множество полезни компоненти. За първи път свойствата му са описани през 13 век в Уелс в The Physicians of Myddfai, като още тогава хората са  прилагали билката заради силните й диуретични и дезинфекциращи свойства.

Дрогата е ценена заради антисептичния й ефект върху пикочните пътища, което я прави особено ефективна при цистит. Това действие се дължи на съставките арбутин и метиларбутин, които преминават непроменени през алкалната среда на стомашно-чревната среда и се отделят през бъбреците.

Едва в алкалната среда на урината те хидролизират до получаване на биоактивните хидрохинон и метилхидрохинон, които имат антисептично действие. Поради тази причина се препоръчва прием на сода бикарбонат за алкализиране на урината.

Билката е богата още на флавоноиди и органични киселини като урсолова киселина, танинова киселина, галова киселина, елагова, хининова и мравчена киселина, дъбилни вещества, алантоин, свободен хидрохинон, хиперозид, кверцетин, феноли, гликозиди, витамини от група B, витамин C и малък процент етерично масло, микро и макро елементи.

За какво помага

Благодарение на богатото съдържание на хидрохинони, листата на мечото грозде има мощен антибактериален и противогъбичен ефект, който може да помогне за лечение на всякакъв вид инфекции. То е посочено като много ефективен естествен антисептик, особено при инфекции на пикочните пътища и простатата.

Високото съдържание на арбутин прави това растение мощен съюзник за елиминиране на бактериите в урината. Използва се също като лечение на заболявания на гениталиите като проблеми с простатата при мъжете и вагинит или левкорея при жените, тъй като има мощни бактерицидни и стягащи свойства.

По отношение на бъбреците билката има прочистващ ефект. Под нейно влияние се потиска бактериалната микрофлора и възпалителните признаци изчезват.

Мечото грозде се прилага при проблеми на храносмилателния тракт. То е стягащо средство, което осигурява облекчение при възпалителни разстройства на червата. Растението е полезно за диабетици, хора, страдащи от туберкулоза, при сърдечни проблеми.

Известни са ползите от листата на мечо грозде при проблеми със зрението, конюнктивит, белфарит (възпаление на клепачите). Има данни, че облекчава състояния като ставен ревматизъм и подагра заради обезболяващото си действие.

Растението помага за елиминиране на токсините от тялото. Полезно е при полово предавани болести, маточни и бъбречни кръвоизливи.

Растението има положителен ефект при състояния, свързани с невроза и метаболитни нарушения.

В козметиката се прилага като избелващо средство срещу хиперпигментация.

Основни действия

  • Диуретично
  • Антисептично
  • Мускулно релаксиращо
  • Подпомагащо храносмилането
  • Антимикотично
  • Кръвоспиращо
  • Тонизиращо
  • Литотриптично (подпомага изхвърлянето на камъни от бъбреците)

Срещу инфекции на уринарния тракт

Инфекциите на уринарния тракт са изключително разпространени и най-често се лекуват с антибиотици. Екстрактът от мечо грозде обаче може да помогне за прочистването на пикочните пътища и да подобри дискомфортните симптоми при уретрит (възпаление на уретрата), цистит (възпаление на пикочния мехур) и нефрит (възпаление на бъбреците).

Учените смятат, че подобен ефект се дължи на арбутинът, който метаболизира до хидрохинон, който действа като естествен антимикробен агент и премахва инфекцията от пикочните пътища.

Антимикробните свойства на екстракта от листа на мечо грозде не се свеждат просто до прочистване на пикочните пътища. Той се бори с бактерии като Proteus vulgaris и E. coli, които причиняват чревни инфекции, тазови възпалителни и полово предавани инфекции като Ureaplasma urealyticum и Mycoplasma hominis, стафилококови инфекции, пневмония, сепсис, стрептокок и Candida.

Може да работи и като противовъзпалително средство, което затруднява бактериите да се „придържат“ към лигавицата на пикочните пътища.

„Комисията E“ (научен консултативен съвет в Германия, който дава съвети относно употребата на традиционни, народни и билкови лекарства) официално е одобрила използването на листа от мечо грозде като антимикробно средство въз основа на дългогодишната му употреба в традиционната медицина, както и германски изследвания от 70-те и 90-те години, които подкрепят неговата ефективност.

Проучвания сочат, че редовната употреба на екстракт от мечо грозде може да предотврати една от най-често срещаните инфекции на пикочните пътища – цистита. Това се доказва в проучване с 57 жени, предразположени към цистит. Половината от тях приемали екстракт от мечо грозде, а останалите – плацебо в период от един месец. Тези, които приемали листа от мечо грозде, съобщават за по-малко рецидиви на цистит след една година, в сравнение с жените, приемали плацебо. Това дава основания да се смята, че билката има профилактичен (превантивен) ефект.

При хиперпигментация

Хиперпигментацията, или меланодермия, е състояние, което се дължи на свръхпроизводството на пигмента меланин. То може да бъде причинено от различни фактори – от хормонални изменения, напредване на възрастта и генетична предразположеност до продължително излагане на слънце.

Мечото грозде показва силна меланоцитна функция, благодарение на съставката арбутин. In vitro опити показват, че производството на меланин се инхибира значително от арбутина. Това е определено чрез измерване на еумеланиновите радикали със спектрометър за електронен рентгенов резонанс.

В хода на процеса меланогенеза арбутинът представлява конкурентен инхибитор на ензима тирозиназа, който е важен за преобразуването на безцветната аминокиселина тирозин в неразтворим цветен полимер - меланин. Това е и причината арбутинът да се прилага успешно в козметиката с избелващ ефект.

Срещу главоболие

Използването на мечо грозде срещу главоболие е сред най-дискутираните му приложения, въпреки че това се прави от векове. Доказано е, че  изсушените листа на билката произвеждат ефект, подобен на канабиса.

За лечение на рани

Плодовете на мечо грозде се използват за приготвянето на мехлем, който се прилага локално за лечение на рани, изгаряния, натъртвания или възпалени участъци.

Киселините от този уникален плод, и най-вече алантоинът, действат епителотонично, като стимулират образуването на нови епителни клетки, засилват лимфния поток, поддържат равновесието на влагата в кожата. Същевременно могат да помогнат за ускоряване на процеса на заздравяване в кожата, като редуцират възпалението и премахват болката.

Лек за камъни в бъбреците

Мечото грозде е доста ефективно за предотвратяване на образуването на камъни в бъбреците. Редовното използване на тази билка помага за омекотяване на камъните в бъбреците, което допълнително съдейства при разграждането на големите камъни на малки части.

Тъй като размерът на камъните намалява, за тях става по-лесно да преминават през урината. Отделно от това мечото грозде има естествени диуретични свойства, което увеличава уринирането и помага за изхвърлянето на камъните.

За детоксикация

Мечото грозде се използва традиционно като естествен диуретик, като съдейства за бързото отделяне на токсините от тялото, прочиствайки пикочния мехур и бъбреците. Това помага да се елиминират излишните соли, мазнини, вода и токсични материали и осигурява по-добра функция на различните органни системи.

Любопитни факти

  • Мечото грозде се споменава в английската фармакопея още през 1788 г.
  • Плодовете на мечото грозде могат да се използват за храна – при варене стипчивият им вкус става по-сладък. От тях се приготвят различни желета, варят се с месо и се ползват като подправка.
  • Индианците използвали растението, за да си направят жълта боя. Също така отвара от билката била давана на родилки, за да се възстановят по-бързо.
  • Изсушените плодове се нижат на гердани като мъниста.

Приложение. В хранителните добавки мечото грозде се предлага в готова форма като капсули с екстракт от лист, стандартизиран до различен процент арбутин. Изсушените и наситнени листа на билката се използват за приготвяне на запарка, като загряването не трябва да трае повече от 7 – 10 минути – наред с арбутинът и метиларбутинът се извличат танини, които дразнят лигавицата на стомаха и могат да предизвикат повръщане. При пациенти със стомашни проблеми се препоръчва студен извлек от дрогата, като листата се оставят да престоят една нощ във вода.

Комбинация с други билки. Научни изследвания сочат, че комбинирането на екстракт от мечо грозде с глухарче и червена боровинка значително намалява рецидивите от урогенитални инфекции при жените и предотвратява появата на  хронични състояния.

Възможни странични ефекти. Мечото грозде не е токсична билка и в редки случаи предизвиква алергични реакции. Не се препоръчва на бременни жени поради риск от малформации на плода и предизвикване на контракции. Във високи дози дрогата не е приложима при чернодробни заболявания и високо кръвно налягане. 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.