Search
Филтрирай по...

Пиретрум


Това е многогодишно храстовидно растение, което се среща в цяла Европа. Листата и цветовете му са много близки до тези на лайката и често двата вида се бъркат. В медицината се използват изсушените листа на пиретрума.

Още в древногръцката медицинска литература се споменава, че пиретрумът лекува треска и менструални болки. През последните две десетилетия известността му се завръща благодарение на лечебните му свойства срещу мигрена.

Пиретрумът съдържа различни активни вещества, най-важното от които се нарича партенолид.

Мигрената като заболяване все още е мистерия. Медицината и фармацията насочват усилията си върху ролята на кръвните плочици и невротрансмитера серотонин. При мигренозен пристъп кръвните плочици слепват и отделят серотонин. Счита се, че тези процеси са главните причинители на мигрената. Пиретрумът потиска слепването на кръвните плочици и отделянето на серотонин. Това води до намаляване на силата, продължителността и честотата на пристъпите и подобряване тонуса на мускулатурата на кръвоносните съдове. В допълнение към тези свойства, пиретрумът потиска активирането на възпалителните вещества, отделени от кръвните плочици.

Трябва да се има предвид, че пиретрумът действа най-добре, ако се приема за период от няколко седмици до месец (обикновено 4 до 6 седмици). Билката не дава мигновено облекчение при пристъп на мигрена. Тя се прилага за дългосрочно лечение. Не се препоръчва приема на пиретрум от бременни жени и кърмачки. Не се препоръчва за деца под две годишна възраст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top