Search
Филтрирай по...

Портокал

ПортокалПортокалът е ниско вечнозелено дърво, достигащо до 8м височина. Листата му са тъмнозелени и с овална форма. Има малки бели цветчета, които отделят приятен аромат, привличащ пчелите. Кората  на узрелия плод е оранжева или жълта, осеяна с миниатюрни ямки, съдържащи етерични масла. Месестата му вътрешност се състои от множество изпълнени с ароматен сок мехурчета.

Родината на портокаловото дърво е Китай, но днес се отглежда по целия свят. За първи път то е пренесено в Европа през 15-ти век. В днешно време Бразилия, САЩ и Мексико заемат първото място сред големите производители на портокали.

В проведените ин-витро и ин-виво изследвания е установено, че портокалът, поради богатото си съдържание на витамини, минерали и фибри, има много ползи за здравето. Той е един от най-добрите и евтини източници на витамин С, който е жизнено необходим за борба с инфекциите, растежа на костите и зарастването на раните (доставя на организма около 60% от препоръчителната дневна доза). Освен това в портокаловият сок се съдържат големи количества витамин А, тиамин (В1), пиридоксин (В6) и фолиева киселина, калий и калций. Флавоноидите хесперитин и наригентин, алфа и бета криптоксантин, астаксантин и лутеин са широко известни с антиоксидантните си качества и са особено необходими за лигавиците, кожата и зрението.

Вътрешността на плода е нискокалорична, не съдържа наситени мазнини или холестерол и е много богата на диетични фибри и пектин. Това я прави  изключително полезна храна за хора с наднормено тегло и затлъстяване. Освен това пектинът предпазва лигавицата на дебелото черво от канцерогенни вещества и намалява нивата на холестерол в кръвта. От кората на плода се извлича портокалово масло, което има противовъзпалително, антисептично, антидепресивно, спазмолитично действие. Консумацията на пресни портокали предпазва от рак на белия дроб и устната кухина.

Използването на сока от плода и етеричните масла от неговата кора като лечебно средство има дълга история. Днес широко се използват хранителни добавки, съдържащи екстракти от портокал.

Те намират широко приложение при следните заболявания или състояния:

● различни форми на  артрит;

● сърдечни заболявания – коронарна исхемия и инфаркт;

● вирусни,  бактериални и гъбични инфекции (ускорява фагоцитозата);

● за превенция и лечение на ракови заболявания;

● за засилване на имунитета;

● за превенция и придружаващо лечение на остеопороза;

● за прочистване на  тялото от токсини;

● заболявания на костите и зъбите;

● за превенция и лечение на скорбут и рахит;

● лениви черва и запек;

● акне и други кожни проблеми.

Екстрактите от портокал влизат също и в състава на различни козметични продукти с доказан полезен ефект върху кожата и косата.

Ревита Ви препоръчва:

Плодов антиоксидант, 450 mg

Алайв мултивитамин, 1g

Витамин С & биофлавони, 500 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top