Search
Филтрирай по...

Пресечка/ Благословен трън

Пресечка /Благословен трън/

Пресечката или както билката е известна в англоезичния свят – благословен трън, има вековна история на целенасочено отглеждане за медицински цели. Свидетелство за популярността й може да се намери дори в творчеството на Шекспир, който я възпява в “Много шум за нищо”.

Всъщност ефектът на пресечката се дължи на едно от веществата, съдържащи се в нея – кницин, съединение със силно горчив вкус, разтворимо основно в алкохол и по-слабо във вода. Именно горчивината на кницина стимулира храносмилателната система, засилва слюноотделянето и секрецията на стомашни сокове и по този начин повишава апетита и подобрява храносмилането. Облекчава подуването на стомаха и прекомерното образуване на газове.

Билката има благоприятен ефект върху черния дроб и отделянето на жлъчни сокове.  Тя се ползва при трудно зарастващи рани, тъй като има и известни противовъзпалителни свойства, които в комбинация с пречистващото й действие я правят подходяща за лечение на акне.

Известно е и лактогонното действие на пресечката, поради което тя е популярно средство за стимулиране на кърма. Това не е единственото й приложение за типично женски проблеми – билката се ползва и за регулиране на менструацията – при аменорея и болезнена менструация.

Детоксикиращият й ефект се дължи на способността да пречиства кръвта, да предизвиква изпотяване и засилена диуреза.

В състава на билката влизат и калий и натрий, които имат основна роля в поддържането на електролитния баланс на организма.

Ревита Ви препоръчва:

Пресечка/ Благословен трън (билка), 390 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top