Search
Филтрирай по...

Сена

Сена билкаСената е храстовидно растение, което произхожда от Северна Африка, Индия и Китай. То има жълти цветове и бобовидни плодове. Използват се листчетата на сложния лист и плодовете, известни с народното название майчин лист.

В листата на сената се съдържат около 3% антрахинонови гликозиди (сенозид А до сенозид Д), реин и алое-емодин, а също и някои флавоноли. Очистителното действие на билката се засилва от наличието на около 10% слузни вещества, захарния алкохол пинит и смолисти вещества. Плодовете съдържат антрахинонови гликозиди, но в по-малко количество в сравнение с листата (около 2%).

Сената има слабително и диуретично действие. Листата и плодът на растението основно се използват при запек. Както другите съдържащи антрахинонови гликозиди растения и сената дава късен ефект (10-12 часа след приемането на билката). При продължителна употреба слабителният ефект отслабва. Прилага се и като диуретично средство. Някои народи я използват при очни и кожни възпалителни заболявания. Освен тези заболявания сената се използва още за лечението на:

  • стомашно-чревни проблеми – прочистване по време на пости, облекчаване на гаденето, подобряване на лошия дъх в устата, увеличаване на перисталтиката на червата;
  • чернодробни болести – спомага за отделянето на жлъчка;
  • паразитни състояния – прочиства храносмилателната система от глисти.

Билката може да причини гадене или спазми. По тази причина се препоръчва приемът й заедно с кардамон, канела, копър, джинджифил или друга ароматна билка. Сена не трябва да се приема при хронични стомашно-чревни болести, колики, колит, дехидратация, хемороиди, възпаления на храносмилателния тракт, спастично дебело черво, язви, пролапс. Не се препоръчва употребата й при бременни и кърмачки. Да не се използва продължително време, за да се избегне зависимост.

Ревита Ви препоръчва:

Сена (лист), 450 mg

Вижте всички продукти със Сена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top