Search
Филтрирай по...

Слънчогледово семе

СлънчогледЧовечеството се ползва с многобройните хранителни и оздравителни свойства на слънчогледовото семе от древни времена. Само шепа слънчогледово семе е в състояние, както да засити глада ни, така и да снабди организма ни със значително количество витамин Е, магнезий и селен.

Големият брой полезни свойства на слънчогледовото семе се дължат основно на високото съдържание на поли- и мононенаситени мазнини, витамин Е, селен, протеини, мед, фолиева киселина, желязо, цинк и В-витамини.

Противовъзпалителни и кардиопротективни свойства на витамин Е в слънчогледовото семе

Слънчогледовото семе е богат източник на витамин Е, който е основният мастноразтворим антиоксидант в човешкото тяло. Той се придвижва в организма ни обезвреждайки свободните радикали, които иначе биха нанесли щети на всички структури и молекули, съдържащи мазнини, като например клетъчните мембрани, мозъчните клетки и HDL-холестерола. Защитавайки ни от действието на свободните радикали, витамин Е оказва силен противовъзпалителен ефект, който от своя страна намалява симптомите на астма, остеоартрит, ревматоиден артрит. Установено е, че витамин Е също ограничава риска от рак на дебелото черво, намалява силата и честотата на горещите вълни по време на менопаузата и забавя развитието на усложнения вследствие на диабет.

Същевременно витамин Е има важно значение за предпазването от сърдечно-съдови заболявания. Предотвратявайки окисляването на холестерола, той предпазва съдовете от натрупване на плаки и атеросклероза, която е основен фактор за запушване на артериите и сърдечен удар.

Фитостероли и холестерол

Фитостеролите са химични съединения, които имат много сходна структура с тази на холестерола. Когато присъстват в менюто ни в достатъчно количество, те понижават нивото на холестерол, стимулират имунния отговор и намаляват риска от някои видове рак. Измежду ядките слънчогледовото семе е сред храните с най-високо съдържание на фитостероли (270-289 мг / 100г.).

Магнезият, съдържащ се в слънчогледовото семе, облекчава симптомите на астма, понижава високото кръвно налягане, предпазва от мигренозни пристъпи и намалява риска от инсулт и инфаркт. Той е необходим за поддържане на здравето на двигателния апарат, като едновременно има отношение към костите, мускулите и синтеза на енергия.

Магнезият балансира действието на калция в нашия организъм, като по този начин поддържа стабилен мускулен тонус и нервна система. Тъй като калцият повишава нервната проводимост, наднормена концентрация на калций и недостатъчно количество магнезий могат да доведат до високо кръвно налягане, мускулни и дихателни спазми, мигрена, напрегнатост, умора. Приблизително четвърт чаша слънчогледово семе осигурява над 30% от необходимата дневна доза магнезий.

Слънчогледът е богат на селен, микроелемент, който в комбинация с витамин Е оказва силен антиоксидантен ефект, предпазва от развитие на ракови и сърдечно-съдови заболявания и има жизненоважно значение за здравето ни. Проучвания сочат, че селенът стимулира способността на клетките да се самоизлекуват и възпира развитието на ракови клетки.  Селенът предпазва от ракови заболявания по още една причина – той е съставен елемент на ензима глутатион пероксидаза, който е особено важен за предпазването от рак, тъй като има функцията да унищожава голям брой потенциално вредни молекули в черния дроб. При занижени нива на ензима, токсичните молекули атакуват безпрепятствено клетките, с които влизат в контакт, увреждайки тяхното ДНК и по този начин създават условия за развитие на ракови клетки.

Поли- и мононенаситените мазнини защитават сърцето от многобройни заболявания, сред които запушване на артериалните съдове чрез понижаване на холестерола, изхвърляне на LDL-холестерола. Едновременно с това, повече от 90% от мазнините в слънчогледовото семе са ненаситени, което спомага за поддържане високо ниво на HDL-холестерол ( т. нар. „добър холестерол”).

Слънчогледовото семе е богато на протеини, които осигуряват аминокиселини, нужни за растежа и възстановяването на тъканите. Триптофанът от своя страна е една от аминокиселините, която подпомага образуването на серотонин –невротрансмитерът, който успокоява напрегнатостта.

Фолиевата киселина е изключително важна по времето на бременността, тъй като стимулира синтеза на ДНК и РНК, нужни за развитието на клетките на плода. Заедно с витамин В12 участва в образуването на хемоглобин в червените кръвни телца.

Както личи, слънчогледовото семе се оказва вкусна възможност да бъдем полезни на здравето си.

Ревита Ви препоръчва:

Алайв мултивитамин, 1g

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top