Трипхала е добре позната в древноиндийския фолклор и е широко използвана от народни лечители с богат опит в индийската аюрведическа медицина. Заради високото съдържание на витамини, това растение често се използва като хранителна добавка. Всъщност, ползите от тази билка са толкова добре известни, че една популярна индийска поговорка гласи: „Дори да нямаш майка, стига да имаш трипхала в живота си, ти няма за какво да се тревожиш”.
Трипхала е популярна със свойството си нежно да прочиства и освобождава организма от токсините, като същевременно подпомага правилното функциониране на храносмилателната, кръвоносната и пикочо-половата системи.
Традиционно билката се приема за поддържане на доброто състояние на храносмилателния тракт. Обикновено тя се използва при запек, подуване и болки в корема, газове и лошо храносмилане. Освен това засилва метаболизма и освобождава червата от излишните токсини.
При наднормено тегло, трипхала може да се използва като част от програма за балансиране на теглото, която да включва здравословна диета и упражнения. Правилното храносмилане е важен фактор в постигането на дълготраен успех при поддържането на желаните килограми. Лековитата билка помага и за контролиране на преяждането и извънредния апетит. Чрез насърчаване на здравословното усвояване на хранителните вещества, трипхала поддържа усещането за ситост и баланс в организма.
През последните години редица изследвания са открили нови начини за употреба на това растение в медицината, включително и при лечение на различни форми на рак. Също така е установено, че трипхала помага за преборването на стреса в ежедневието.
Ревита Ви препоръчва: