Search
Филтрирай по...

Хвойна


Хвойната е вид вечнозелен иглолистен храст, който понякога се нарича и смрика. Растението съдържа в тъканите си (особено в шишарките) етерични ароматни масла, които се използват в медицината и парфюмерията. Шишарките на обикновената хвойна служат за ароматизиране на напитката джин.

Активните вещества в хвойната са оцетна киселина, естествен инсулин, етерични масла, мравчена киселина. На тези съставки се дължат антиревматичното, антисептично, газогонно, диуретично, тонизиращо действие.

С лечебна цел се използват плодчетата на хвойната. Те помагат при различни болестни състояния:

  • женски болести – бяло течение;
  • храносмилателна система – стомашно-чревни инфекции, газове в стомаха или червата, лошо храносмилане, лош дъх, стимулиране на апетита, слаб стомах;
  • пикочо-полова система – елиминира пикочната киселина от организма, в малки количества е полезна за пикочните пътища, помага при задържане на вода в организма, камъни и песъчинки в бъбреците;
  • дихателна система – болки в гръдния кош;
  • други – помага за лечение на панкреаса, черния дроб, облекчава болките при ревматизъм и подагра, инфекции на венците, тумори.

Външно се използва под формата на масло при бронхит и белодробни инфекции (инхалации), при пърхут, проблеми с костите и ставите. Компресите с хвойна помагат при акне, артрит, ревматични болки, отоци.

В големи дози или при продължителна употреба може да доведе до възпаление на бъбреците и пикочните пътища. При използването на прекомерно количество масло от хвойна може да се появи възпаление и мехури по кожата. Не се препоръчва употребата й от хора с хронични бъбречни проблеми, както и от бременни жени.

Ревита Ви препоръчва:

Хвойна синя (плод), 425 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top