Червеният кантарион е тревисто, едногодишно растение с дребни червени цветове. То се среща на много места в цяла Европа и в наши дни е пренесено и в Северна Америка.
Растението съдържа горчивите вещества генциопикрозид, центапикрин, центарозид, еритроцентаурин. Доказано е наличието на флавоноидни вещества, аскорбинова киселина, тритерпени.
Червеният кантарион се е използвал в продължение на столетия за лечение на треска, жълтеница, диспепсия и ухапване от змии. Широко използвано е свойството му да пречиства кръвта.
С лечебна цел се използват надземните части на растението. То намира приложени при различни болести и състояния:
- кръвоносна система – пречиства кръвта;
- храносмилателна система – диспепсия, подуване, газове, киселини, възбужда апетита;
- отделителна система – пречиства бъбреците, воднянка;
- чернодробни проблеми – подпомага отделянето на жлъчка, пречиства черния дроб;
- възпалителни състояния – ревматизъм;
- паразитни болести – глисти;
- други – общо тонизиращо действие, при рани и възпаления.
Не е добре проучен ефектът му при бременни жени и кърмачки. По тази причина не се препоръчва приема му от тези групи жени.