Search
Филтрирай по...

Черен синап

Черният синап е едногодишно тревисто растение, което се отглежда заради семената. То може да достигне над два метра на височина и има гроздовидни съцветия от дребни жълти цветове. Семената се използват както като подправка, така и с лечебни цели. Смята се, че растението произхожда от южния средиземноморски район на Европа. То е познато на хората от хилядолетия. За лечебни цели се използват семената и получените от тях синапово брашно и синапов спирт.

Синапеното семе съдържа синигрин (вид гликозид), мирозин (ензим), етерично синапено масло (съставено главно от алил изотиоцианат). В синапеното семе се съдържат още тлъсто масло, белтъчини, слузни вещества.

Подправката обикновено се прави от смлените семена на растението, обвивките на които са отстранени. Семената са твърди и имат от тъмнокафяв до черен цвят. Те са със силен вкус, въпреки че почти нямат аромат. Използват се най-често в индийската кухня, особено в състава на подправката къри. Съдържат значително количество мазнини. Маслото им често се използва като олио в Индия.

Растението има противогъбично, антибактериално, затоплящо, стимулиращо действие, подобрява кръвообръщението, подпомага храносмилането. Намира приложение при лечението на следните болести и състояния:

  • конгестия (на белите дробове или синусите);
  • кашлица;
  • ревматоиден артрит;
  • подути измръзнали места;
  • слуз в горните дихателни пътища;
  • слабо кръвообращение.

Черният синап може да се прилага външно под формата на лапи и компреси или като бани за крака. Прекомерната му употреба може да доведе до появата на мехури по кожата. Не се препоръчва употребата му при хипофункция на щитовидната жлеза или при приемане на тироксин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top