Search
Филтрирай по...

Шафран

ШафранШафрановият минзухар е многогодишно култивирано растение, което се размножава единствено чрез луковици, засаждани ръчно от хората.  Има лилави цветове, в които централно са разположени червеникави близалца. Точно те се наричат шафран и се използват като подправка, естествен оцветител и лекарство.

Необходими са повече от 75 000 цвята или 25 000 изсушени близалца,  за да се получи приблизително половин килограм шафран, което го прави най-скъпата подправка в света. Поради този факт в миналото той е наричан „червеното злато”. Родината на шафрановия минзухар е Средиземноморския регион, по-точно остров Крит. За него се споменава в Библията и други древни книги. Днес е широко разпространен по целия свят, но масово се култивира в Испания, Индия, Турция, Китай и Иран. В Индия цветът на шафрана е символ на красота и с него са обагрени официалните будистки одежди.

Шафранът съдържа повече от 10% вода, минерални вещества, около 8% мазнини и 12-13% белтъчини. Богат е на минерални вещества и каротеноиди (главно алфа и бета каротин, ликопен и зеаксантин, който придава златистожълтия цвят на ястията). Съдържа и голямо количество флавоноиди (изорамнетин и кемпферол), гликозиди (главно кроцин и пикрокроцин, на които се дължи горчивия вкус на шафрана), терпеновия алдехид шафранал, калций, фосфор, витамини В1 и В2.

Освен че е широко известен като багрило и подправка, той е използван от векове и като лечебно средство. Има сведения, че още преди 5000 години той е заемал място в шумерската народна медицина. Използван е като лек и от древните римляни и гърци. Тибетската медицина го използва като стимулант, лек за бъбречни, храносмилателни и маточни заболявания. В индийската медицина Аюрведа се употребява при  хронични заболявания като астма и артрит. Външно като превръзка билката се е  прилагала при кожни заболявания и незарастващи повърхностни рани. Освен това  в древните текстове  е описан и като афродизиак.. Имал е славата на лекарство, действащо изключително благотворно при стомашни проблеми от различен характер.

Древните медици  вярвали, че шафранът е лек за повече от сто болести. Според мнението на съвременни учени всяко заболяване, независимо дали е в начален или в последен стадий, може да бъде излекувано с него. Използва се за повишаване на мозъчната активност, засилване на паметта, прочистване на кръвта, лечение на алергии, алкохолна зависимост, безсъние, хистерия и невроза. Той прочиства пикочните пътища, възстановява зрението и понижава нивото на радиация в организма. Има много добър ефект  като диуретик и като допълнително средство при лечение на диабет. Шафранът подобрява храносмилането и е апетитовъзбуждащо средство. Използва се при гастро-интестинални оплаквания, колики и хронична диария.  Потиска неволевите контракции на мускулите и има противоспазматично действие. Регулира менструалните цикли и облекчава болките, които ги съпровождат. Доказано е, че намалява холестерола, отпушва артериите и понижава високото кръвно налягане. Затова се използва като укрепващо сърдечната дейност средство. Има много добър ефект при лечение на треска и възпалителни състояния. Прилага се като отхрачващо средство. Билката има широка употреба в козметиката като съставка на много кремове, масла и лосиони. Смята се, че има разкрасяващо и освежаващо действие върху лицето. Масаж с масло съдържащо шафран се отразява изключително благотворно върху тялото.

Поради разнообразната си  употреба, не само като чудесна подправка и багрило, но и като лек за много здравословни проблеми, шафранът с право е наричан „вълшебна билка”.

Не е препоръчително да се използва в големи количества от бременни жени!

Ревита Ви препоръчва:

Тоналин XS-CLA, 1 000 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top