Search
Филтрирай по...

Шизандра

Билка ШизандраШизандра се извлича от изсушените зрели плодове на лечебното растение Шизандра хиненсис, което, макар че е родом от Китай, днес се отглежда  за лечебни нужди на много места по света. Плодът се отличава със специфичен вкус – микс от кисело, сладко, солено, люто и горчиво, откъдето идва и китайското наименование на растението wu-wei-zi, в превод „плод с пет вкуса”. Според древните китайци шизандра има тонизиращо, адстрингиращо и антисептично действие. Освен с традиционните си приложения, шизандра набира популярност заради свойствата си на хепатопротектор и често бива включвана към лечението при хепатит.

Растението има изявени адаптогенни свойства, благодарение на които допринася за баланса в организма, подобрява вниманието и концентрацията, устойчивостта на умора и стрес, повишава остротата на зрението. Според проучвания шизандра е ефикасна срещу белодробни възпаления от бактериален произход.

Как действа?

Шизандра съдържа есенциални мастни киселини и лигнани (клас фитоестрогени, които имат силен антиоксидантен ефект). Именно на последните се дължи свойството на шизандра да предпазва черния дроб и да регенерира увредената вследствие на алкохол или хепатит чернодробна тъкан. Активното вещество от групата на лигнаните има предпазващ ефект върху мозъчните неврони, като ги предпазва от вредното въздействие на екситоксините – вещества, които в оптимално количество са полезни за нервното провеждане, но при повишена концентрация могат да доведат до объркване, загуба на памет и смърт на мозъчни клетки. Тонизиращото и имуностимулиращо действие на шизандра се дължи на факта, че тя подобрява снабдяването на клетките с кислород и кръвообращението. Подобреното кръвообращение оказва ефект и върху сексуалната функция, като удължава ерекцията при мъжа и повишава чувствителността у жената. Важно е да се отбележи, че растението стимулира издържливостта и високата концентрация, без да предизвиква неприятните странични действия като на кофеина например.

За какво се използва?

Подобрява кретъчния метаболизъм

Съставът на шизандра, комбиниращ есенциални мазнини, лигнани, витамини и минерали, подобрява клетъчния метаболизъм като по този начин улеснява освобождаването от токсини, доставката на кислород и произвеждането на енергия.

Общо тонизиране и сексуална функция

Шизандра подобрява дейността на много органи, тонизира организма и допринася за по-качествен сексуален живот.

Чернодробна функция

Шизандра има доказано благотворен ефект върху черния дроб и се прилага при хепатити и влошена функция на черния дроб.

Нервна система

Поради силните си адаптогенни свойства, шизандра подобрява състояния на безсъние, неврози, раздразнителност и същевременно, тъй като има положителен ефект върху нервното провеждане е много подходяща при намалена концентрация, нарушена координация, леки депресии и променливо настроение, отслабени памет и зрение.

Дихателни инфекции

Растението се прилага при хронични кашлици, недостиг на въздух и спазми на дихателните пътища.

Кожни проблеми

Подходяща е при обриви и екзема

Проблеми с отделителната система

Шизандра подобрява дейността на бъбреците.

Известна е способността на шизандра да регулира контракциите, поради което бива ползвана и като средство за  постигане на по-бързо и безпроблемно раждане.

Ревита Ви препоръчва:

Шизандра (плод), 580 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top