Search
Филтрирай по...

Шийтаке

ШийтакеГъбата шийтаке известна още с името Черна гъба и произхожда от Източна Азия.  В днешно време е широко използвана в кухнята на всички азиатски народи, но изключителният й вкус я прави все по-популярна и на запад. Освен превъзходни хранителна качества, тя притежава и доказан антитуморен, антивирусен и антибактериален ефект, поради което намира много широко приложение в традиционната източна медицина. Употребата й като лечебно средство е описана преди хиляди години в някои от първите книги по източна медицина. Днес се отглежда масово в Япония и Китай. Нейните уникални лечебни качества я правят една от най-изучаваните гъби в момента и информация за нея може да се открие в голям брой научни публикации.

Наименованието шийтаке произлиза от японската дума take, означаваща гъба и shii името на дървото, по чиято кора гъбата расте. Дивата гъба може да се развива и върху други гостоприемници като Азиатски дъб и бук, елша, клен, абанос. Има леко изпъкнала месеста гугла, която отделя много приятен аромат. Цветът й е от златистокафяв до тъмнокафяв. В Китай тя се култивира приблизително от 1100 г. пр. н. е.

Шийтаке е богат източник на протеини, калий, цинк (съдържащ се главно в стъблото), селен, желязо, витамини и полизахариди. Съдържа големи количества от леуцин и лизин, основни аминокиселини, които липсват в по-голямата част от зърнените храни. Съдържанието й на основни аминокиселини е много по-голямо от това в соята, граха или царевицата. Концентрацията на L- ерготионеин в гъбата шийтаке е значително по-висока, отколкото в житните кълнове, за които до скоро се е считало, че са на първо място по съдържание на този силен антиоксидант.

В източната народна медицина шийтаке се използва за лечение на простуда, морбили, възпаление на бронхите, главоболие, едра шарка, силна отпадналост и отравяне с гъби. В резултат на много проучвания, в днешно време е доказан нейния благотворен ефект за понижаване на високо кръвно налягане. Редица клинични  изследвания, проведени в Япония, посочват, че гъбата шийтаке намалява холестерола благодарение на специфична аминокиселина, ускоряваща обработката му в черния дроб. По този начин гъбата проявява активност срещу образуването на холестероловите плаки в кръвта. Шийтаке подтиска агрегацията на тромбоцити в кръвта и формирането на тромби. През 1969 г. учени от Токийския институт за  изследване на рака изолират полизахарид на име лентинан, притежаващ мощно противотуморно действие. Доказва се, че лентинанът стимулира имунната система и изчиства тялото от туморните клетки. При проведените лабораторни изследвания туморите претърпяват обратно развитие или изчезват напълно в 80 до 100% от случаите. Лентинанът е ефективен и срещу някои от най-сериозните вируси в днешно време: тези на ХИВ и Хепатит В.

Приемът на хранителни добавки, включващи в състава си гъбата шийтаке, е едно ефикасно средство за укрепване на имунитета и тонизиране на целия организъм. Редовната употреба на продуктите от шийтаке е гаранция за  живот без болести и дълголетие.

Ревита Ви препоръчва:

Шийтаке & Майтаке, 250 mg

Вижте всички продукти с Шийтаке

Прочетет още за Шийтаке:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top