Search
Филтрирай по...

5-Хидрокситриптофан

ГрифонияСъстоянията на умора, подтиснатост и тревожност, резултат от стреса в напрегнатото ежедневие, се дължат на пониженото ниво на серотонин в човешкия организъм.  Драматичното понижаване на нивото му води до тежки и понякога нелечими депресивни разстройства.

След много сериозни изследвания, учените откриват, че натуралният продукт, от който организмът има нужда, за да произвежда серотонин, е 5-хидрокситриптофанът (5-HTP). Тази незаменима аминокиселина, приета чрез храната, се превръща в невротрансмитер, който премахва  натрапчивите състояния и безпокойството и повишава настроението. Известен още с името ”хормон на щастието”, серотонинът не само лекува депресията, но така също подобрява качеството на съня, както при пациентите страдащи от безсъние, така и при напълно здравите индивиди.

Благодарение на ефекта си да подтиска апетита и чувството на глад, той е едно прекрасно средство за редукция на теглото. 5-хидрокситриптофанът  се съдържа в сиренето и пилешкото месо, но най-голямо е количеството му  в семената на растението грифония, от коeто се извлича за производство на хранителни добавки.

Освен като ефективен лек за депресивни състояния, безпокойство и стрес, 5-хидрокситриптофанът се използва и като терапия при следните състояния:

● затлъстяване;

● безсъние;

● сънна апнея;

● нарколепсия;

● булимия;

● фибромиалгия и мускулни болки;

● мигрена.

 

70 thoughts on “5-Хидрокситриптофан”

 1. Пия депревитал в който има L – триптофан 75 миллиграма в капсула и L- тирозин 90 миллиграма ,по 1 на ден.Може ли да привикна към тази добавка при по- продължителен прием?

  1. Магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Въпросният депревитал съдържа десет различни съставки и триптофанът и тирозинът са само две от тях, съответно в невисоки и близки до съдържащите се в нормалната диета количества. Много малко вероятно е да развиете зависимост или толерантност (постепенно намаляване на ефекта) към тях при тези дози, но все пак е добре да не го взимате непрекъснато повече от 3-4 месеца заради съдържанието на растителни екстракти в него – босилек и розмарин. И двете се отразяват добре на нервната система, но дълготрайният прием може да натовари ензимните системи на черния дроб – правете почивка от около месец на всеки 90 дни, ако смятате да го приемате дълго време.
   Ако искате да извлечете сериозна полза за нервната система – за паметта, настроението, емоциите и нормалния сън, може да използвате L-триптофана и L-тирозина в нормалните им дози от по 500 мг като отделни продукти – предлагаме и двата вида, съответно https://revita.bg/shop/l-tryptophan-l-triptofan-500-mg-90-kapsuli и https://revita.bg/shop/l-tyrosine-%D0%BB-%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D0%BD-500-mg-%D1%85-60-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%81%D1%83%D0%BB%D0%B8. При доза от по 3 капсули дневно(1500 мг от всяко) можете да ги използвате за месец или два, при което наистина ще окажат научно-обоснован ефект върху нервната система без развиването на толерантност или привикване. Можете да ги взимате заедно с депревитала или като негова алтернатива – съчетанието няма да претовари организма в рамките на 8-10 седмици.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 2. Галина Колева

  Здравейте, майка ми (83 г.) пие Неолексан 50 (2 Х 1) от няколко месеца и общо-взето влияе добре на настроението й (по принцип е отчаяна и тъжна поради други проблеми). Бих искала да знам, мога ли да продължа да й го давам, вреден ли е продължителният прием и налагат ли се някакви паузи? Благодаря! Колева

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   След като ефектът е добър и се понася добре от организма, може да се прилага продължително време, странични ефекти не са описани. При наличие на стомашно-чревни проблеми, е възможно понякога да се получи дразнене на стомаха, наблюдавайте. Нека го приема след хранене. Може да опита смяна с 5-хидрокситриптофан 50 мг , предлаган от Ревита – https://revita.bg/duvchashti-tabletki/5-htp-5-%D1%85%D0%B8%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BF%D1%82%D0%BE%D1%84%D0%B0%D0%BD-50-mg-%D1%85-30-%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8 , заедно с Магнезий комплекс или друг магнезий, тъй като тази комбинация е с доста по-силен успокояващ ефект. Неутрализира тревогата и тъжните мисли и приемани вечер подобряват съня.
   д-р Петрова

 3. Здравейте. Преди години имах депресия, паник атаки и страхова невроза и се справих като цяло с тях. Но преди близо 2 месеца прекарах ковид и получих наново паник атаки, страх, влошено емоционално състояние и страшни проблеми със съня. Започнах приема на Неолексан 50мг ,3х1 в продължение на месец На третата седмица увеличих дозата 3х2 за 2 дена и усетих, че не ми влияе добре, след което спрях приема за 2 дена и отново имах проблеми със съня и паник атаките. След това започнах отново да го пия 2х1 и изпитвам тревожност, превъзбуденост, сърцебиене, леко треперене на ръцете, кошмари и лош сън. Дали е възможно да съм предозирала и на това да се дължи това състояние или трябва да променя лечението с нещо друго? Благодаря предварително!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Възможно е предозиране и вероятно този продукт вече не е подходящ за Вас. Добре е да отбягвате всички продукти съдържащи 5-хидрокситриптофан за известно време, месеци, година /теоретично/. Може да приемате друга хранителна добавка на билкова основа, вкл. корен от валериана, маточина, Златен корен. Или да започнете с Liposomal GABA with L-Theanine / ГАБА и Л-теанин (Липозомна форма) 50 ml – нормализира нивото на кортизола /хормон на стреса/, води до естествена релаксация на организма, улеснява заспиването и успокоява съня, намалява тревожността. Разбира се, трябва да си помогнете и с мисловни упражнения. Ако постоянно живеете в страх от ПА и мисълта Ви е концентрирана предимно в този страх, не може да очаквате съществена помощ от хранителните добавки. Има много упражнения за спокойно дишане и успокояване на ума, има и квалифицирани специалисти, които да Ви помогнат да пренасочите мисълта си в позитивна посока. Успех!
   д-р Петрова

 4. Румяна Севданова

  Здравейте! Искам да попитам, пия Конкор 1.25мг за ускорен пулс, мога ли да започна прием на 5 htp? Благодаря!

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Няма данни за специфични нежелани взаимодействия между 5-HTP и бета-блокерите като Конкор.Теоретично е възможно комбинацията да понижи кръвното налягане повече, отколкото всяко от тези средства поотделно, но като се има предвид ниската доза на конкора (1,25 мг – половин табл. от 2,5 мг дневно, нали така?), сериозно понижение е малко вероятно. За друг бета блокер – метопрололът (беталок, метостад) е установено, че съчетанието с 5-HTP противодейства на частичното изчерпване на 5-HTP в определени региони на мозъка, което бета блокерите предизвикват по принцип, т.е. възможно е да има известен положителен ефект от комбинацията и във Вашия случай. Все пак, измервайте редовно кръвното налягане и пулса, и ако се появи по-значително отклонение, спрете 5-HTP и се консултирайте с лекаря.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   магистър-фармацевт

 5. Добър вечер , проблем ли е да приемам Хидрокситриптофан в комбинация с NovaNight , Колаген – Тип 2 за храносмилателна система , пробиотик комплекс и Омега 3 ?
  Благодаря предварително!
  Деян

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте, Деян!
   Не виждам причина да не може да се приема 5-HTP с колаген, пробиотици и омега-3 мастни киселини. Съчетанието с NovaNight (пасифлора, маточина, калифорнийски мак, мелатонин, В6) също е сполучливо, стига 5HTP да не се приема вечерно време – тогава може да се намали ефектът на Нованайт като сънотворна добавка. Няма рискове по отношение на серотониновите ефекти – при нованайт те не преобладават в механизма на действие, а пробиотиците, колагенът и омега-3 нямат пряко отношение към тези процеси. 5-HTP може да засили продукцията на мелатонин в организма, но не чак в степен да предизвика прекомерна сънливост, по-скоро може да улесни заспиването, дори и да се взима по светло през деня. Не използвайте повече от 300 мг 5-HTP дневно, за да намалите до минимум вероятността да настъпят странични ефекти.
   Поздрави,
   Борис Гинчев,
   Магистър-фармацевт

 6. ЗДРАВЕЙТЕ!ПИЯ ЛИРИКА ОТ 75 МГ СУТРИН ВЕЧЕР ПО 1 КАПСУЛА.МОЖЕ ЛИ ДА ПИЯ 5 HTP?

  1. Борис Гинчев магистър-фармацевт

   Здравейте, Силвия!

   Не намирам в литературата информация за взаимодействие между Лирика (с активна съставка прегабалин) и 5-HTP. По правило лекарствата, повишаващи нивата на серотонина (антидепресантите като сертралин, флуоксетин, венлафаксин, ципралекс и др., обезболяващи като трамадол, антиеметици като деган/метоклопрамид), самостоятелно или в съчетание с Лирика, могат да предизвикат серотонинов синдром, който се изразява в главоболие, учестен пулс, уплаха, свиване на зениците, треперене и повишена температура, а в тежките случаи настъпват и халюцинации. Самият 5-HTP може да предизвиква такъв синдром, но в много високи дози – например описано е инцидентно поглъщане на 30 таблетки по 100 мг (общо три грама) от 25-килограмово куче (лабрадор) с развитие на синдрома. При хората вероятността това да се случи е малка, главно при предозиране на 5-HTP като опит да се намали теглото (високият серотонин теоретично понижава апетита).
   Самата Лирика реагира с други рецептори (тези за гама-аминомаслената киселина) и не се намесва в метаболизма на серотонина. Описаните синдроми от антидепресантите и Лирика в комбинация вероятно се дължат на други ефекти и не важат за 5-HTP. Предписаното Ви количество Лирика не е високо – 75 мг дневно (при максимална дневна доза от 300 мг), поради което е малко вероятно да имате проблем с комбинирането им. Все пак, следете за поява на главоболие, тревожност, замаяност или учестен пулс и при поява на такива, веднага спрете 5-хидрокситриптофана (продължете Лирика, понеже тя е главният медикамент) и се консултирайте с лекаря, който я е назначил. Състоянието е дозозависимо и обратимо и следва да изчезне бързо след спирането на 5-HTP.

   Поздрави,
   Борис Гинчев
   магистър-фармацевт

  2. Ивета

   Здравейте!Поради различни симптоми на паническо разстройство пия вече 3 г неолексан .За мен това хапче е вълшебно.Препоръча ми го позната ,но наскоро разбрах че се пие по кратко.Може ли да ми навреди трайно на нещо? С какво мога да го заменя тъй като от месец след известни събития симптомите се завръщат

  3. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Оплакванията при предозиране и проява на странични ефекти от 5-хидрокситриптофан /неолексан – по аптеките/ са неспокоен сън, тежест и болка в стомаха, гадене, повръщане. Ако се приема в доза по-голяма от препоръчаната или с несъвместими медикаменти, може да се получат усложнения, опасни за живота. Вие не споменавате за никакви оплаквания, което означава, че вашата индивидуална чевствителност към неолексан е добра. Въпреки това е необходимо да го спрете за 2-3 месеца, след като го приемате три години без прекъсване. Може да го замените с Валериана корен, който е безопасен при самолечение. Има и други възможности, но е необходима повече информация за диагнозата и протичането на заболяването ви, какви оплаквания имате, от какво се повлияват, какво е кръвното ви налягане, други болести и медикаменти и т.н. И проверете още веднъж дали медикаментът, който приемате е лирапам, 1 мг? Не разбирам, как го разделяте на шест равни части…

   Поздрави,
   Д-р Аелита Петрова

 7. Алина

  Здравейте от днес пия бринтеликс 5 мг,проблем ли е приема на алкохол

  1. д-р Аелита Петрова

   При лечение с антидепресанти прием на алкохол не се препоръчва. Изследвания показват, че при тази доза и еднократен прием на алкохол в малки дози/чаша вино, напр./ не е опасно.

 8. Василена

  Здравейте, обмислям приема на 5-Хидрокситриптофан. Интересува ме ще повлияе ли върху ефекта на противозачатъчните хапчета? Мисля да започна с прием на 1 таблетка дневно – трябва ли да правя паузи и колко продължително във времето може да се приема добавката? Ще има ли отслабващ ефект само с 1 таблетка дневно? Благодаря!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   5-ХТ може да намали апетита ви, но без съответната диета и физически упражнения е твърде възможно теглото ви да не се промени.
   Не е противопоказано да се приема 5-ХТ и противозачатъчни. При продължителен прием и високи дози може да причини болки в мускулите и промяна в кръвната картина. Др.Странични реакции – гадене и повръщане,киселини и болка в стомаха
   диария, повишено образуване на газове и др.дозата се определя индивидуално. Най-често се предписват 50-100 мг за 2-3 месеца.

 9. Румяна Карамфиложа

  Здравейте, мога ли да приемам неолексан заедно с ашваганда или жълт кантарион?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте, може с ашваганда.

 10. Б.Борисова

  Здравейте! С доста изопната нервна система съм и трудно заспивам.Пия тритико 150 мг. Има нощи, когато не действа, пия още една третина. Въртя се, а сънят не идва , а като дойде, е станало време за работа. Мога ли да включа Изинайт, в който се съдържа 5-HTP ?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте, не се препоръчва. Това взаимодействие е силно клинично значимо. Рискът от взаимодействието за вашето здраве е много голям.

 11. Силвия Миланова

  Здравейте, пия Бифлокс 20 мг- 2 таблетки дневно. Бих желала да приемам и триптофан. Дали има проблем и ако има-в какво се изразява?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Не се препоръчва едновременен прием на медикаменти и хранителни добавки с повишаващо серотонина действие, поради опасност от серотонинов синдром – тремор /треперене/ и разстройство при леките форми, но и животозастрашаващи –хипертермия, делириум, мускулна ригидност при тежките. Психични отклонения, симптоми от страна на СС и храносмилателна системи. Не всички симптоми се проявяват при всеки случай на предозиране и тежестта на проява е различно изразена. При прием на ниски и умерени дози под контрола на лекар, този риск се свежда до минимум.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 12. Елеонора

  Здравейте! Искам да попитам, засилване на тревожността възможен страничен ефект ли е при приема на 5-htp?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Не е известен такъв страничен ефект.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 13. Елена

  Здравейте пия бринтеликс по 20 mg дневно.Мога ли да пия и неолексан.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Не се препоръчва, тъй като може да увеличи риска от серотонинов синдром.

   Д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 14. Филка

  Здравейте,
  Пия деанкстит може ли да се комбинира с 5ХТ?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Деанксит не повлиява нивото на серотонина и не е изрично противопоказано да се приема с 5-ХТ, но тъй като чувствителността към медикаменти, добавки и комбинации от тях е индивидуална, самолечението понякога влошава състоянието. Ако се решите да опитате, приемайте деанксит сутрин и на обяд, а 5-ХТ /50 мг/ – вечер, за спокоен сън.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 15. Вроника

  Здравейте, приемам от половин година лирика 75 мг по 4 пъти на ден и тритико вечер по едно хапче от от 150 мг.Имам панически атаки и съм с МС.Мога ли да приемам 5 -НТР.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Не се препоръчва без лекарски контрол.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 16. Неда Бондарова

  Разполагам с грифония 500мг,искам да го използвам за успокоение и сън.Как да го приемам?

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   1 – 2 пъти дневно по 1 капсула с чаша вода.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 17. Анелия Георгиева

  Здравейте, от 3 години пия 5-htp, но последните месеци получавам много чести паник атаки. Въпросът ми е, мога ли веднага да започна прием на ципралекс или сероксат или трябва да мине време от последния прием на 5-htp.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Ако сте приемала малки дози 5-ХТ /50-100мг/ не е необходима пауза.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 18. Боряна Турманова

  Здравейте, пия от няколко месеца Ципралекс, заради постоянното замайване, което получих преди 3 години и което ми влоши изключително много качеството на живот и възможността да работя. Заради това започнах прием на Ципралекс и дори половинка на ден засега тушира проблемите, или поне не са толкова изявени. Тъй като съм в принудителна менопауза(след тотална хистеректомия), имам Хашимото и хипофункция на шитовидна жлеза, та и с антидепресанта в добавък, качих много килограми. Преди да започна с антидепресанта, пих за 2-3 месеца неолексан и усетих голям спад на апетита и дори бях поотслабнала. Та въпросът ми е: мога ли, сутрин да пия половинка Ципралекс, а вечер 5-ХИДРОКСИТРИПТОФАН, ще има ли някакво взаимодействие, или просто ще повиша серотониновото ниво? Благодаря ви!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Не се препоръчва прием на 5-ХТ с антидепресанти от групата на селективните инхибитори на обратното поемане на серотонина, какъвто е, както знаете, ципралекс.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 19. Пия брилик от 4 месеца заради стентове ,имам болки от дисковата херния , страдам и от високо кръвно. За болките ми изписаха неолексан . Съвместим ли е с антикоагуланта и каква е схемата за прием?

 20. Имам 2 стента на артерията и пия антикоагуланти от 4 месеца. Страдам от дискова херния и високо кръвно . За болките ми изписаха неолексан . Съвместим ли е с брилик ипо каква схема да го пия?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Както знаете, допълнителният прием на 5-хидрокситриптофан /неолексан/ повишава нивата на серотонин в мозъка и по този начин повлиява благоприятно състоянията свързани с ниски нива на серотонина, но болките при дискова херния не са от тях. Неолексан може да успокои донякъде нервното напрежение от болката, но не повлиява самата болка. Не взаимодейства с тикагрелор Брилик/. Приема се вечер по 1 табл. от 50 мг. Дозата може да се увеличи при повишено внимание до 300 мг дневно.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 21. Здравейте, Предписаха ми Неолексан 150мг. веднъж вечер и Витанго 200мг. сутрин и обяд по едно, но имам проблем пия го вече 4ти ден и не се чувствам добре, дори станах по-зле от преди и се чувствам адски зле. Искам да питам може ли някое от тези двете добавки да има странични ефекти наподобяващи депресия? Благодаря предварително!

 22. Уместно ли е да пия 5ht паралелно с ламиктал и литий

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Не е противопоказано, но е необходимо личният Ви лекар да е запознат с промяната в лечението.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 23. Моля за отговор пия стрезам може ли да пия 5 хидрокситриптофан имам панически атаки, благодаря.

 24. Росица Лазарова

  Може ли неолексан да се комбинира с бланд

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Както знаете, Бланд е билков продукт за успокояване на нервната система. Не е противопоказан за прием с 5-хидрокситриптофан /неолексан/.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 25. стоян атанасов стоянов

  съвместими ли са неолексан и алкохол

  1. Ревита

   Здравейте,

   Не е противопоказано. Но ако прекалявате с едното /или двете/ е възможно гадене и общо неразположение. Неолексан /5-хидрокситриптофан/ се започва с минимална доза и постепенно се увеличава до назначената. Ако предозирате, е възможен серотонинов синдром.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 26. Здравейте, htp 5 100mgна опаковката пише по три таблетки, може ли да се пие паралелно жълт кантарион чай?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Дозата на 5-ХТ се определя индивидуално, като се започва от 50-100 мг и постепенно са увеличава. Зависи от пола, теглото, възрастта, заболяванията, прием на други медикаменти с подобно действие, дали сте приемала преди вещества с повишаващ серотонина ефект. 300 мг 5-ХТ дневна доза се постига с постепенно увеличаване, ако преди не сте приемала такъв продукт. Трябва да се наблюдавате за странични ефекти – тревожност, безсъние, понижаване функциите на паметта. Не се приема заедно с жълт кантарион. Най-добре е да спазвате доза до 200 мкг, ако няма кой да Ви наблюдава.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 27. Ралица Тодорова

  Здравейте! В момента приемам Стимулотон /100 мг на ден/ и Флуанксол /1 табл.дневно/ и Еутирокс 50 мг за щит,жлеза. Удачно ли е да започна и прием на 5-хидрокситриптофан?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Не е удачно. При лечение на депресия всяка промяна в лечението се прави единствено от лекуващия лекар, поради опасност от усложнения.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 28. Десислава Тодорова

  Здравейте, имам бебенце на 8.м.и половина, по време на бременноста и най вече след раждането, съм доста по изнервена.Първо дете, сама я гледам, без баби и дядовци наблизо??, а и след като родих след три м.забременях отново, след още три м.последва и спонтанен аборт, с две думи хормоните са ми доста разбонтувани.Тези хапчета Неолексан ще ми подействат ли добре, а също искам да попитам, дали се привиква към тях.Благодаря предварително !!!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Неолексанът всъщност е 5-хидрокситриптофан, предшественик на серотонина – т. нар. „хормон на щастието”. Спомага за подобряване на настроението и намалява депресивните епизоди, но в помощ на възстановяването на хормоналното равновесие е добре към 5-ХТ да добавите Див ям – подпомага поддържането на хормоналното равновесие, подобрява на настроението, повишава на жизнеността.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 29. Здравейте, възможно ли е да се взима минимални дози от ssri антидепресант и 5-хидрокситриптофан? Става въпрос за дозировка от 1/4 ксетанор ( 5мг) и 25-50 мг 5-хидрокситриптофан. В такива малки количества има ли опасност от серотонинов синдром? Освен него имат ли и някакво друго взаимодействие?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Не се прилага 5-ХТ заедно с антидепресанти – инхибитори на моноаминооксидаза тип А – аурорикс, моклофарм, моклобемид и антидепресанти, съдържащи флуоксетин (Прозак), пароксетин (Paxil), сертралин (Золофт), амитриптилин (Elavil), кломипрамин (Anafranil), имипрамин (Tofranil), и др.. Активното вещество в Ксетанор е Paroxetine hydrochloride /пароксетин хидрохлорид/, и е със серотонинергичен ефект, както и 5-ХТ. При краткотраен прием на посочените дози едва ли ще има неблагоприятен ефект, но продължителна употреба не се препоръчва, освен по лекарско предписание и под наблюдение. Друго взаимодействие между двата медикамента не е описано.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 30. мариета янкова

  имам гастрит и стара язва
  изписаха ми неолексан но прочетох че не се препоръчва при хора със стомашни проблеми
  страхувам се да го започна
  изписан ми е по една таблетка вечер

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   В листовката се казва, че трябва да уведомите личния си лекар, ако имате стомашен проблем. 5-ХТ понякога може да предизвика гадене и това може да затрудни диагностицирането на евентуално обостряне на стомашното заболяване. Ако в момента стомашните Ви проблеми са в ремисия и нямате оплаквания от гадене, може да започнете с 1 таблетка вечер и ако гадене не се появи, спокойно да продължите.

   д-р Аелита Петрова

   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 31. незиха махмуд

  здр аз го пия от 2 месеца и се чуствам по добре от време на време имам замаиване това нормално ли е

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Ако замайването е причинено от приема на 5-ХТ – не не е нормално.Обикновено това означава, че дозата е висока за вас или 5-ХТ влиза във взаимодействие с други медикаменти. Ако замайването е било по-силно в началото на приема, възможно е с времето да изчезне и да не ви притеснява, ако няма други странични действия и се чувствате добре. Какви други лекарства приемате и по колко 5-ХТ?
   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 32. Vanja Borisova

  Благодаря за отговора. Интересува ме също така дозировката. Тъй като неолексана го пия 3 х 1 таблетка от 50 мг, а във Вашата листовка пише, че се приема 1път на ден по 1 хапче от 50 мг.Тази дза достатъчна ли е за дневен прием?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте, максимално допустимата доза за 5-Хидрокситриптофан е доста по-голяма и във вашия случай 150 мгр са добре, вие сте свикнала с тази доза и вашият организъм я приема без проблеми.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 33. Vanja Borisova

  Здравейте,

  В момента пия неолексан, но Вашия продукт ме заинтересува. Ще има ли проблем, след като изпия опаковката Неолексан да продължа с Вашия продукт.
  Благодаря Ви предварително за отговора.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте, Ваня,
   Няма проблем, тъй като и в двата случая активното вещество е 50 мгр 5-HTP

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 34. lyrics search

  5-хидрокситриптофанът има ли го като самостоятелно лекарство, в смисъл,без други примеси…(преди това прочетох информацията за ” изи найт” )

 35. viktoriq ivanova

  az pih predi vreme cipralex molq da mi kajete dali ako si kupq 5-hidroksitriptiptofan 6te imam takav efekt dolu gore i dali mpga da go piq zaedna sas prin rose oil i zaedno s viteks produkta za menstruaciq?

  1. Мария Радоева

   Здравейте,

   Не мога да ви кажа дали ще има същото действие като Ципралекс, но можете да го пиете с масло от иглика (ако имате предвид primrose) и витекс 🙂

   Поздрави,

   Мария Радоева
   Ревита ООД
   http://www.revita.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top