ГрифонияСъстоянията на умора, подтиснатост и тревожност, резултат от стреса в напрегнатото ежедневие, се дължат на пониженото ниво на серотонин в човешкия организъм.  Драматичното понижаване на нивото му води до тежки и понякога нелечими депресивни разстройства.

След много сериозни изследвания, учените откриват, че натуралният продукт, от който организмът има нужда, за да произвежда серотонин, е 5-хидрокситриптофанът (5-HTP). Тази незаменима аминокиселина, приета чрез храната, се превръща в невротрансмитер, който премахва  натрапчивите състояния и безпокойството и повишава настроението. Известен още с името ”хормон на щастието”, серотонинът не само лекува депресията, но така също подобрява качеството на съня, както при пациентите страдащи от безсъние, така и при напълно здравите индивиди.

Благодарение на ефекта си да подтиска апетита и чувството на глад, той е едно прекрасно средство за редукция на теглото. 5-хидрокситриптофанът  се съдържа в сиренето и пилешкото месо, но най-голямо е количеството му  в семената на растението грифония, от коeто се извлича за производство на хранителни добавки.

Освен като ефективен лек за депресивни състояния, безпокойство и стрес, 5-хидрокситриптофанът се използва и като терапия при следните състояния:

● затлъстяване;

● безсъние;

● сънна апнея;

● нарколепсия;

● булимия;

● фибромиалгия и мускулни болки;

● мигрена.

 

Коментари (80)

    • viktoriq ivanova
    • 2011-07-06 06:35:30
    az pih predi vreme cipralex molq da mi kajete dali ako si kupq 5-hidroksitriptiptofan 6te imam takav efekt dolu gore i dali mpga da go piq zaedna sas prin rose oil i zaedno s viteks produkta za menstruaciq?
    • Мария Радоева
    • 2011-07-06 09:36:03
    Здравейте, Не мога да ви кажа дали ще има същото действие като Ципралекс, но можете да го пиете с масло от иглика (ако имате предвид primrose) и витекс :) Поздрави, Мария Радоева Ревита ООД www.revita.bg
    • lyrics search
    • 2011-12-05 16:48:42
    5-хидрокситриптофанът има ли го като самостоятелно лекарство, в смисъл,без други примеси...(преди това прочетох информацията за " изи найт" )
    • Ревита
    • 2011-12-05 16:50:57
    Здравейте, Да, предлагаме само 5-HTP. Вижте тук Поздрави, Соня Атанасова www.revita.bg
    • Vanja Borisova
    • 2012-07-31 15:03:53
    Здравейте, В момента пия неолексан, но Вашия продукт ме заинтересува. Ще има ли проблем, след като изпия опаковката Неолексан да продължа с Вашия продукт. Благодаря Ви предварително за отговора.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2012-07-31 16:15:58
    Здравейте, Ваня, Няма проблем, тъй като и в двата случая активното вещество е 50 мгр 5-HTP д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Vanja Borisova
    • 2012-08-03 10:48:40
    Благодаря за отговора. Интересува ме също така дозировката. Тъй като неолексана го пия 3 х 1 таблетка от 50 мг, а във Вашата листовка пише, че се приема 1път на ден по 1 хапче от 50 мг.Тази дза достатъчна ли е за дневен прием?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2012-08-03 11:19:37
    Здравейте, максимално допустимата доза за 5-Хидрокситриптофан е доста по-голяма и във вашия случай 150 мгр са добре, вие сте свикнала с тази доза и вашият организъм я приема без проблеми. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • yordan
    • 2014-02-08 08:29:30
    iskam da popidam dali vliqe na mozaka i imali sdrani4ni efekti
    • незиха махмуд
    • 2014-10-29 16:11:30
    здр аз го пия от 2 месеца и се чуствам по добре от време на време имам замаиване това нормално ли е
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2014-10-31 01:38:07
    Здравейте, Ако замайването е причинено от приема на 5-ХТ – не не е нормално.Обикновено това означава, че дозата е висока за вас или 5-ХТ влиза във взаимодействие с други медикаменти. Ако замайването е било по-силно в началото на приема, възможно е с времето да изчезне и да не ви притеснява, ако няма други странични действия и се чувствате добре. Какви други лекарства приемате и по колко 5-ХТ? д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • мариета янкова
    • 2014-12-09 17:03:29
    имам гастрит и стара язва изписаха ми неолексан но прочетох че не се препоръчва при хора със стомашни проблеми страхувам се да го започна изписан ми е по една таблетка вечер
    • д-р Аелита Петрова
    • 2014-12-16 14:16:12
    Здравейте, В листовката се казва, че трябва да уведомите личния си лекар, ако имате стомашен проблем. 5-ХТ понякога може да предизвика гадене и това може да затрудни диагностицирането на евентуално обостряне на стомашното заболяване. Ако в момента стомашните Ви проблеми са в ремисия и нямате оплаквания от гадене, може да започнете с 1 таблетка вечер и ако гадене не се появи, спокойно да продължите. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Галя
    • 2016-11-23 21:58:52
    Здравейте, възможно ли е да се взима минимални дози от ssri антидепресант и 5-хидрокситриптофан? Става въпрос за дозировка от 1/4 ксетанор ( 5мг) и 25-50 мг 5-хидрокситриптофан. В такива малки количества има ли опасност от серотонинов синдром? Освен него имат ли и някакво друго взаимодействие?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-11-25 17:24:57
    Здравейте, Не се прилага 5-ХТ заедно с антидепресанти – инхибитори на моноаминооксидаза тип А - аурорикс, моклофарм, моклобемид и антидепресанти, съдържащи флуоксетин (Прозак), пароксетин (Paxil), сертралин (Золофт), амитриптилин (Elavil), кломипрамин (Anafranil), имипрамин (Tofranil), и др.. Активното вещество в Ксетанор е Paroxetine hydrochloride /пароксетин хидрохлорид/, и е със серотонинергичен ефект, както и 5-ХТ. При краткотраен прием на посочените дози едва ли ще има неблагоприятен ефект, но продължителна употреба не се препоръчва, освен по лекарско предписание и под наблюдение. Друго взаимодействие между двата медикамента не е описано. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Десислава Тодорова
    • 2016-12-02 16:40:30
    Здравейте, имам бебенце на 8.м.и половина, по време на бременноста и най вече след раждането, съм доста по изнервена.Първо дете, сама я гледам, без баби и дядовци наблизо??, а и след като родих след три м.забременях отново, след още три м.последва и спонтанен аборт, с две думи хормоните са ми доста разбонтувани.Тези хапчета Неолексан ще ми подействат ли добре, а също искам да попитам, дали се привиква към тях.Благодаря предварително !!!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-12-05 17:29:37
    Здравейте, Неолексанът всъщност е 5-хидрокситриптофан, предшественик на серотонина – т. нар. „хормон на щастието”. Спомага за подобряване на настроението и намалява депресивните епизоди, но в помощ на възстановяването на хормоналното равновесие е добре към 5-ХТ да добавите Див ям - подпомага поддържането на хормоналното равновесие, подобрява на настроението, повишава на жизнеността. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Ралица Тодорова
    • 2017-03-16 10:06:59
    Здравейте! В момента приемам Стимулотон /100 мг на ден/ и Флуанксол /1 табл.дневно/ и Еутирокс 50 мг за щит,жлеза. Удачно ли е да започна и прием на 5-хидрокситриптофан?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-03-17 16:40:16
    Здравейте, Не е удачно. При лечение на депресия всяка промяна в лечението се прави единствено от лекуващия лекар, поради опасност от усложнения. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • krasimira
    • 2017-03-28 15:02:05
    Здравейте, htp 5 100mgна опаковката пише по три таблетки, може ли да се пие паралелно жълт кантарион чай?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-03-29 15:30:21
    Здравейте, Дозата на 5-ХТ се определя индивидуално, като се започва от 50-100 мг и постепенно са увеличава. Зависи от пола, теглото, възрастта, заболяванията, прием на други медикаменти с подобно действие, дали сте приемала преди вещества с повишаващ серотонина ефект. 300 мг 5-ХТ дневна доза се постига с постепенно увеличаване, ако преди не сте приемала такъв продукт. Трябва да се наблюдавате за странични ефекти - тревожност, безсъние, понижаване функциите на паметта. Не се приема заедно с жълт кантарион. Най-добре е да спазвате доза до 200 мкг, ако няма кой да Ви наблюдава. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • стоян атанасов стоянов
    • 2017-04-18 13:23:31
    съвместими ли са неолексан и алкохол
    • Ревита
    • 2017-04-20 16:07:14
    Здравейте, Не е противопоказано. Но ако прекалявате с едното /или двете/ е възможно гадене и общо неразположение. Неолексан /5-хидрокситриптофан/ се започва с минимална доза и постепенно се увеличава до назначената. Ако предозирате, е възможен серотонинов синдром. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Росица Лазарова
    • 2017-06-05 20:31:52
    Може ли неолексан да се комбинира с бланд
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-06-08 15:44:40
    Здравейте, Както знаете, Бланд е билков продукт за успокояване на нервната система. Не е противопоказан за прием с 5-хидрокситриптофан /неолексан/. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Емил
    • 2017-07-03 21:02:56
    Моля за отговор пия стрезам може ли да пия 5 хидрокситриптофан имам панически атаки, благодаря.
    • Тони
    • 2017-08-24 12:08:41
    Уместно ли е да пия 5ht паралелно с ламиктал и литий
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-08-29 16:22:08
    Здравейте, Не е противопоказано, но е необходимо личният Ви лекар да е запознат с промяната в лечението. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • sec1
    • 2017-09-05 11:31:56
    Здравейте, Предписаха ми Неолексан 150мг. веднъж вечер и Витанго 200мг. сутрин и обяд по едно, но имам проблем пия го вече 4ти ден и не се чувствам добре, дори станах по-зле от преди и се чувствам адски зле. Искам да питам може ли някое от тези двете добавки да има странични ефекти наподобяващи депресия? Благодаря предварително!
    • Сара
    • 2017-09-24 11:18:12
    Имам 2 стента на артерията и пия антикоагуланти от 4 месеца. Страдам от дискова херния и високо кръвно . За болките ми изписаха неолексан . Съвместим ли е с брилик ипо каква схема да го пия?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-09-29 15:26:16
    Здравейте, Както знаете, допълнителният прием на 5-хидрокситриптофан /неолексан/ повишава нивата на серотонин в мозъка и по този начин повлиява благоприятно състоянията свързани с ниски нива на серотонина, но болките при дискова херния не са от тях. Неолексан може да успокои донякъде нервното напрежение от болката, но не повлиява самата болка. Не взаимодейства с тикагрелор Брилик/. Приема се вечер по 1 табл. от 50 мг. Дозата може да се увеличи при повишено внимание до 300 мг дневно. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Сара
    • 2017-09-24 11:21:05
    Пия брилик от 4 месеца заради стентове ,имам болки от дисковата херния , страдам и от високо кръвно. За болките ми изписаха неолексан . Съвместим ли е с антикоагуланта и каква е схемата за прием?
    • Боряна Турманова
    • 2017-10-10 11:05:41
    Здравейте, пия от няколко месеца Ципралекс, заради постоянното замайване, което получих преди 3 години и което ми влоши изключително много качеството на живот и възможността да работя. Заради това започнах прием на Ципралекс и дори половинка на ден засега тушира проблемите, или поне не са толкова изявени. Тъй като съм в принудителна менопауза(след тотална хистеректомия), имам Хашимото и хипофункция на шитовидна жлеза, та и с антидепресанта в добавък, качих много килограми. Преди да започна с антидепресанта, пих за 2-3 месеца неолексан и усетих голям спад на апетита и дори бях поотслабнала. Та въпросът ми е: мога ли, сутрин да пия половинка Ципралекс, а вечер 5-ХИДРОКСИТРИПТОФАН, ще има ли някакво взаимодействие, или просто ще повиша серотониновото ниво? Благодаря ви!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-10-16 16:04:30
    Здравейте, Не се препоръчва прием на 5-ХТ с антидепресанти от групата на селективните инхибитори на обратното поемане на серотонина, какъвто е, както знаете, ципралекс. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Анелия Георгиева
    • 2018-01-26 16:21:39
    Здравейте, от 3 години пия 5-htp, но последните месеци получавам много чести паник атаки. Въпросът ми е, мога ли веднага да започна прием на ципралекс или сероксат или трябва да мине време от последния прием на 5-htp.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-02-02 15:57:36
    Здравейте, Ако сте приемала малки дози 5-ХТ /50-100мг/ не е необходима пауза. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Неда Бондарова
    • 2018-04-01 00:18:17
    Разполагам с грифония 500мг,искам да го използвам за успокоение и сън.Как да го приемам?
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2018-04-04 08:37:04
    Здравейте, 1 – 2 пъти дневно по 1 капсула с чаша вода. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Вроника
    • 2018-05-11 15:02:53
    Здравейте, приемам от половин година лирика 75 мг по 4 пъти на ден и тритико вечер по едно хапче от от 150 мг.Имам панически атаки и съм с МС.Мога ли да приемам 5 -НТР.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-05-15 13:09:43
    Здравейте, Не се препоръчва без лекарски контрол. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Филка
    • 2018-06-09 13:04:50
    Здравейте, Пия деанкстит може ли да се комбинира с 5ХТ?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-06-15 16:32:39
    Здравейте, Деанксит не повлиява нивото на серотонина и не е изрично противопоказано да се приема с 5-ХТ, но тъй като чувствителността към медикаменти, добавки и комбинации от тях е индивидуална, самолечението понякога влошава състоянието. Ако се решите да опитате, приемайте деанксит сутрин и на обяд, а 5-ХТ /50 мг/ - вечер, за спокоен сън. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Елена
    • 2018-07-25 19:28:22
    Здравейте пия бринтеликс по 20 mg дневно.Мога ли да пия и неолексан.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-07-30 08:44:45
    Здравейте, Не се препоръчва, тъй като може да увеличи риска от серотонинов синдром. Д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Елеонора
    • 2018-11-26 19:36:28
    Здравейте! Искам да попитам, засилване на тревожността възможен страничен ефект ли е при приема на 5-htp?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-12-03 16:42:55
    Здравейте, Не е известен такъв страничен ефект. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Силвия Миланова
    • 2018-12-13 14:11:35
    Здравейте, пия Бифлокс 20 мг- 2 таблетки дневно. Бих желала да приемам и триптофан. Дали има проблем и ако има-в какво се изразява?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-12-18 16:46:21
    Здравейте, Не се препоръчва едновременен прием на медикаменти и хранителни добавки с повишаващо серотонина действие, поради опасност от серотонинов синдром – тремор /треперене/ и разстройство при леките форми, но и животозастрашаващи –хипертермия, делириум, мускулна ригидност при тежките. Психични отклонения, симптоми от страна на СС и храносмилателна системи. Не всички симптоми се проявяват при всеки случай на предозиране и тежестта на проява е различно изразена. При прием на ниски и умерени дози под контрола на лекар, този риск се свежда до минимум. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Б.Борисова
    • 2019-02-17 21:06:12
    Здравейте! С доста изопната нервна система съм и трудно заспивам.Пия тритико 150 мг. Има нощи, когато не действа, пия още една третина. Въртя се, а сънят не идва , а като дойде, е станало време за работа. Мога ли да включа Изинайт, в който се съдържа 5-HTP ?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-02-21 12:40:37
    Здравейте, не се препоръчва. Това взаимодействие е силно клинично значимо. Рискът от взаимодействието за вашето здраве е много голям.
    • Румяна Карамфиложа
    • 2019-02-25 14:21:45
    Здравейте, мога ли да приемам неолексан заедно с ашваганда или жълт кантарион?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-02-27 13:23:12
    Здравейте, може с ашваганда.
    • Василена
    • 2019-03-05 09:28:46
    Здравейте, обмислям приема на 5-Хидрокситриптофан. Интересува ме ще повлияе ли върху ефекта на противозачатъчните хапчета? Мисля да започна с прием на 1 таблетка дневно - трябва ли да правя паузи и колко продължително във времето може да се приема добавката? Ще има ли отслабващ ефект само с 1 таблетка дневно? Благодаря!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-03-07 17:02:48
    Здравейте, 5-ХТ може да намали апетита ви, но без съответната диета и физически упражнения е твърде възможно теглото ви да не се промени. Не е противопоказано да се приема 5-ХТ и противозачатъчни. При продължителен прием и високи дози може да причини болки в мускулите и промяна в кръвната картина. Др.Странични реакции - гадене и повръщане,киселини и болка в стомаха диария, повишено образуване на газове и др.дозата се определя индивидуално. Най-често се предписват 50-100 мг за 2-3 месеца.
    • Алина
    • 2019-05-02 19:52:13
    Здравейте от днес пия бринтеликс 5 мг,проблем ли е приема на алкохол
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-05-08 13:11:22
    При лечение с антидепресанти прием на алкохол не се препоръчва. Изследвания показват, че при тази доза и еднократен прием на алкохол в малки дози/чаша вино, напр./ не е опасно.
    • SILVIA
    • 2019-11-17 15:50:46
    ЗДРАВЕЙТЕ!ПИЯ ЛИРИКА ОТ 75 МГ СУТРИН ВЕЧЕР ПО 1 КАПСУЛА.МОЖЕ ЛИ ДА ПИЯ 5 HTP?
    • Борис Гинчев магистър-фармацевт
    • 2019-11-20 09:45:02
    Здравейте, Силвия! Не намирам в литературата информация за взаимодействие между Лирика (с активна съставка прегабалин) и 5-HTP. По правило лекарствата, повишаващи нивата на серотонина (антидепресантите като сертралин, флуоксетин, венлафаксин, ципралекс и др., обезболяващи като трамадол, антиеметици като деган/метоклопрамид), самостоятелно или в съчетание с Лирика, могат да предизвикат серотонинов синдром, който се изразява в главоболие, учестен пулс, уплаха, свиване на зениците, треперене и повишена температура, а в тежките случаи настъпват и халюцинации. Самият 5-HTP може да предизвиква такъв синдром, но в много високи дози – например описано е инцидентно поглъщане на 30 таблетки по 100 мг (общо три грама) от 25-килограмово куче (лабрадор) с развитие на синдрома. При хората вероятността това да се случи е малка, главно при предозиране на 5-HTP като опит да се намали теглото (високият серотонин теоретично понижава апетита). Самата Лирика реагира с други рецептори (тези за гама-аминомаслената киселина) и не се намесва в метаболизма на серотонина. Описаните синдроми от антидепресантите и Лирика в комбинация вероятно се дължат на други ефекти и не важат за 5-HTP. Предписаното Ви количество Лирика не е високо – 75 мг дневно (при максимална дневна доза от 300 мг), поради което е малко вероятно да имате проблем с комбинирането им. Все пак, следете за поява на главоболие, тревожност, замаяност или учестен пулс и при поява на такива, веднага спрете 5-хидрокситриптофана (продължете Лирика, понеже тя е главният медикамент) и се консултирайте с лекаря, който я е назначил. Състоянието е дозозависимо и обратимо и следва да изчезне бързо след спирането на 5-HTP. Поздрави, Борис Гинчев магистър-фармацевт
    • Ивета
    • 2020-08-15 14:58:40
    Здравейте!Поради различни симптоми на паническо разстройство пия вече 3 г неолексан .За мен това хапче е вълшебно.Препоръча ми го позната ,но наскоро разбрах че се пие по кратко.Може ли да ми навреди трайно на нещо? С какво мога да го заменя тъй като от месец след известни събития симптомите се завръщат
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-08-17 12:42:11
    Здравейте, Оплакванията при предозиране и проява на странични ефекти от 5-хидрокситриптофан /неолексан – по аптеките/ са неспокоен сън, тежест и болка в стомаха, гадене, повръщане. Ако се приема в доза по-голяма от препоръчаната или с несъвместими медикаменти, може да се получат усложнения, опасни за живота. Вие не споменавате за никакви оплаквания, което означава, че вашата индивидуална чевствителност към неолексан е добра. Въпреки това е необходимо да го спрете за 2-3 месеца, след като го приемате три години без прекъсване. Може да го замените с Валериана корен, който е безопасен при самолечение. Има и други възможности, но е необходима повече информация за диагнозата и протичането на заболяването ви, какви оплаквания имате, от какво се повлияват, какво е кръвното ви налягане, други болести и медикаменти и т.н. И проверете още веднъж дали медикаментът, който приемате е лирапам, 1 мг? Не разбирам, как го разделяте на шест равни части… Поздрави, Д-р Аелита Петрова
    • Деян
    • 2020-12-18 23:10:41
    Добър вечер , проблем ли е да приемам Хидрокситриптофан в комбинация с NovaNight , Колаген - Тип 2 за храносмилателна система , пробиотик комплекс и Омега 3 ? Благодаря предварително! Деян
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2020-12-22 09:40:12
    Здравейте, Деян! Не виждам причина да не може да се приема 5-HTP с колаген, пробиотици и омега-3 мастни киселини. Съчетанието с NovaNight (пасифлора, маточина, калифорнийски мак, мелатонин, В6) също е сполучливо, стига 5HTP да не се приема вечерно време – тогава може да се намали ефектът на Нованайт като сънотворна добавка. Няма рискове по отношение на серотониновите ефекти – при нованайт те не преобладават в механизма на действие, а пробиотиците, колагенът и омега-3 нямат пряко отношение към тези процеси. 5-HTP може да засили продукцията на мелатонин в организма, но не чак в степен да предизвика прекомерна сънливост, по-скоро може да улесни заспиването, дори и да се взима по светло през деня. Не използвайте повече от 300 мг 5-HTP дневно, за да намалите до минимум вероятността да настъпят странични ефекти. Поздрави, Борис Гинчев, Магистър-фармацевт
    • Румяна Севданова
    • 2021-01-17 14:20:13
    Здравейте! Искам да попитам, пия Конкор 1.25мг за ускорен пулс, мога ли да започна прием на 5 htp? Благодаря!
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-01-18 16:32:51
    Здравейте! Няма данни за специфични нежелани взаимодействия между 5-HTP и бета-блокерите като Конкор.Теоретично е възможно комбинацията да понижи кръвното налягане повече, отколкото всяко от тези средства поотделно, но като се има предвид ниската доза на конкора (1,25 мг – половин табл. от 2,5 мг дневно, нали така?), сериозно понижение е малко вероятно. За друг бета блокер – метопрололът (беталок, метостад) е установено, че съчетанието с 5-HTP противодейства на частичното изчерпване на 5-HTP в определени региони на мозъка, което бета блокерите предизвикват по принцип, т.е. възможно е да има известен положителен ефект от комбинацията и във Вашия случай. Все пак, измервайте редовно кръвното налягане и пулса, и ако се появи по-значително отклонение, спрете 5-HTP и се консултирайте с лекаря. Поздрави, Борис Гинчев магистър-фармацевт
    • Мими
    • 2021-05-18 08:36:57
    Здравейте. Преди години имах депресия, паник атаки и страхова невроза и се справих като цяло с тях. Но преди близо 2 месеца прекарах ковид и получих наново паник атаки, страх, влошено емоционално състояние и страшни проблеми със съня. Започнах приема на Неолексан 50мг ,3х1 в продължение на месец На третата седмица увеличих дозата 3х2 за 2 дена и усетих, че не ми влияе добре, след което спрях приема за 2 дена и отново имах проблеми със съня и паник атаките. След това започнах отново да го пия 2х1 и изпитвам тревожност, превъзбуденост, сърцебиене, леко треперене на ръцете, кошмари и лош сън. Дали е възможно да съм предозирала и на това да се дължи това състояние или трябва да променя лечението с нещо друго? Благодаря предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-05-20 09:31:59
    Здравейте, Възможно е предозиране и вероятно този продукт вече не е подходящ за Вас. Добре е да отбягвате всички продукти съдържащи 5-хидрокситриптофан за известно време, месеци, година /теоретично/. Може да приемате друга хранителна добавка на билкова основа, вкл. корен от валериана, маточина, Златен корен. Или да започнете с Liposomal GABA with L-Theanine / ГАБА и Л-теанин (Липозомна форма) 50 ml – нормализира нивото на кортизола /хормон на стреса/, води до естествена релаксация на организма, улеснява заспиването и успокоява съня, намалява тревожността. Разбира се, трябва да си помогнете и с мисловни упражнения. Ако постоянно живеете в страх от ПА и мисълта Ви е концентрирана предимно в този страх, не може да очаквате съществена помощ от хранителните добавки. Има много упражнения за спокойно дишане и успокояване на ума, има и квалифицирани специалисти, които да Ви помогнат да пренасочите мисълта си в позитивна посока. Успех! д-р Петрова
    • Галина Колева
    • 2021-06-02 11:55:27
    Здравейте, майка ми (83 г.) пие Неолексан 50 (2 Х 1) от няколко месеца и общо-взето влияе добре на настроението й (по принцип е отчаяна и тъжна поради други проблеми). Бих искала да знам, мога ли да продължа да й го давам, вреден ли е продължителният прием и налагат ли се някакви паузи? Благодаря! Колева
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-06-03 13:46:02
    Здравейте, След като ефектът е добър и се понася добре от организма, може да се прилага продължително време, странични ефекти не са описани. При наличие на стомашно-чревни проблеми, е възможно понякога да се получи дразнене на стомаха, наблюдавайте. Нека го приема след хранене. Може да опита смяна с 5-хидрокситриптофан 50 мг , предлаган от Ревита - https://revita.bg/duvchashti-tabletki/5-htp-5-%D1%85%D0%B8%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BF%D1%82%D0%BE%D1%84%D0%B0%D0%BD-50-mg-%D1%85-30-%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8 , заедно с Магнезий комплекс или друг магнезий, тъй като тази комбинация е с доста по-силен успокояващ ефект. Неутрализира тревогата и тъжните мисли и приемани вечер подобряват съня. д-р Петрова
    • Роси
    • 2021-08-16 13:16:12
    Пия депревитал в който има L - триптофан 75 миллиграма в капсула и L- тирозин 90 миллиграма ,по 1 на ден.Може ли да привикна към тази добавка при по- продължителен прием?
    • Магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-09-13 08:21:07
    Здравейте! Въпросният депревитал съдържа десет различни съставки и триптофанът и тирозинът са само две от тях, съответно в невисоки и близки до съдържащите се в нормалната диета количества. Много малко вероятно е да развиете зависимост или толерантност (постепенно намаляване на ефекта) към тях при тези дози, но все пак е добре да не го взимате непрекъснато повече от 3-4 месеца заради съдържанието на растителни екстракти в него – босилек и розмарин. И двете се отразяват добре на нервната система, но дълготрайният прием може да натовари ензимните системи на черния дроб – правете почивка от около месец на всеки 90 дни, ако смятате да го приемате дълго време. Ако искате да извлечете сериозна полза за нервната система – за паметта, настроението, емоциите и нормалния сън, може да използвате L-триптофана и L-тирозина в нормалните им дози от по 500 мг като отделни продукти – предлагаме и двата вида, съответно https://revita.bg/shop/l-tryptophan-l-triptofan-500-mg-90-kapsuli и https://revita.bg/shop/l-tyrosine-%D0%BB-%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D0%BD-500-mg-%D1%85-60-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%81%D1%83%D0%BB%D0%B8. При доза от по 3 капсули дневно(1500 мг от всяко) можете да ги използвате за месец или два, при което наистина ще окажат научно-обоснован ефект върху нервната система без развиването на толерантност или привикване. Можете да ги взимате заедно с депревитала или като негова алтернатива – съчетанието няма да претовари организма в рамките на 8-10 седмици. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • Ани
    • 2021-10-19 17:10:00
    Здравейте пия стрезам и конкор 7,5 мг на ден мога ли да пия с тях и 5 НТР

    Здравейте!

    Не са описани нежелани взаимодействия при съчетанието на стрезам (етифоксин) и 5-HTP, на конкор (бизопролол) и 5-HTP, или на трите заедно. Етифоксинът, за разлика от повечето видове антидепресанти, не увеличава нивата на серотонина в мозъка, а имитира ефектите на гама-аминомаслената киселина (GABA), която е главният задръжен („успокоителен“) невромедиатор в мозъка. Освен това, 5-HTP е тонизиращ настроението и антидепресивен агент, докато стрезам е анксиолитичен и противодейства на тревожността, поради което ефектите им не се натрупват в една посока и няма повишен риск от сънливост, замаяност, раздразнителност или безсъние. Поради тези причини двете вещества са съвместими и биха могли дори да имат добър ефект заедно в някои случаи.

    Приемът на конкор също не се очаква да бъде пречка за употребата на 5-HTP, поне в нормалните за двете дози. 5-Хидрокситриптофанът може да бъде полезен при дългата терапия с бета-блокерите поради това, че тя води до намалена серотонинергична активност в мозъка и до засилена склонност към депресивни състояния – това е доказано за пропранолола, който обаче прониква в мозъка повече от бизопролола (конкор). Дори да няма специфична полза от съчетанието на двете средства, те са съвместими.

    За разлика от 5-HTP, синтетичните антидепресанти с ефекти като неговия (групата на SSRI) невинаги са съвместими с конкор поради възможни взаимодействия на нивото на черния дроб и усилване на ефекта му, съответно на страничните му реакции  - ако Ви бъде назначен някой от тях, уведомете лекаря, че приемате Concor.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт

    • Лари
    • 2022-01-25 19:11:13
    Здравейте,доста години съм със панически атаки и се лекувах със анафранил и флаксол сега ги спрях опитах със неоксан от 50 мг.нещо по зле стана за една седмица мога ли да си вземам Хидрокситриптофан .
    Здравейте,
    Всъщност, Неолексан е 5-хидрокситриптофан, синтезиран по химичен път в Неофарма. Тъй като активното вещество и в двата случая е 5-хидрокситриптофан, е възможно и от този продукт да се почувствате по-зле.

    Поздрави,
    д-р Аелита Петрова

    • Лари
    • 2022-02-05 23:15:29
    Здравейте,искам да спра Анафранил и Флаксона какво ще ми прпоръчвате .Имам панически атаки .

    Здравейте,

    Както знаете Флуанксол е невролептик и се прилага при тревожност и подтиснато настроение, но не е антидепресант. Анафранил  е от групата на трицикличните антидепресанти. Тази комбинация от медикаменти трябва да се спира много внимателно , в продължение на 2-3 месеца, за да привикне както тялото, така и психиката към отнемането на медикаментите, към които сте привикнали и вероятно придобили зависимост. Ако паническите атаки са чести и силно изразени, може би не е добра идея да прекратявате това лечение и трябва да се консултирате с лекуващия психиатър. Към прекъсване на антидепресант се ориентира пациент, който е овладял ПА и може да затвърди постигнатото с хранителни добавки, психотерапия и алтернативни методи на лечение – рейки, чи гун, йога, медитация. Добре е да се консултирате и с лекар, специалист по алтернативна медицина, който да Ви изготви индивидуална програма за лечение. При панически атаки, след прекъсване на антидепресанта, се препоръчват хранителните добавки  L-Tryptophan / Л-Триптофан 500 mg; Rhodiola WomenSense®/ Златен корен 500 mg; Rhodiola Plus mit Fo-Ti + Sibirischer Ginseng /Златен корен + Фо-ти и Сибирски женшен; Rodiozen Schizandra + SAM-e Plantis Златен корен, Шизандра, САМ-е / В подкрепа на нервната система; Vitamin B12 mit Rosenwurz/ Витамин В12 (от гъби шийтаке) и златен корен.

     

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

     

    • Вера
    • 2022-02-16 23:35:23
    Подходящо ли е да се приема неолексан ( и в каква доза ) в комбинация с Габа от 500 мг. Става дума за 13 годишно дете и опит за лечение на обсесивно компулсивно разстройство и висока тревожност .

    Здравейте,

    Щом се касае за диагностицирано вече обсесивно-компулсивно разстройство при детето, то вариантите за лечение са два.

    Първият е да започнете когнитивно-поведенческа терапия, ако не сте опитали такава все още. В основата на този вид терапия стои идеята, че емоциите следват мислите. Когнитивно-поведенческата терапия е вариант на психотерапията, чиято основна цел е да разбере откъде идват обсесиите и натрапчивите мисли.  До голяма степен децата с обсесивно-компулсивно разстройство са силно тревожни именно поради факта, че не знаят как и не могат да контролират компулсиите си. Това поражда чувство на страх, неприемливо поведение, проблеми със съня и др.

    Когнитивно-поведенческата терапия е често съчетавана със семейна терапия, тъй като създават чувството на подкрепа в детето. Тя помагат на цялото семейство да разбере проблема в основата му и нормализира до някаква степен целия процес на лечение.

    Обичайно, щом се касае за дете, то винаги първо се започва с нефармакологичната психологична терапия, тоест едва на втория етап от лечението се включва помощна терапия от лекарства и хранителни добавки.

    Комбинацията от двете дава най-позитивни резултати в лечението на заболяването в дългосрочен план.

    По отношение на  медикаментозната страна на лечението, при деца най-често се използват антидепресанти от групата на селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs). Те представляват вещества, които увеличават за кратък период от време  нивото на серотонина, но имат и нежелани ефекти.

    5-HTP (Неолексан) от друга страна отново повишава нивото на серотонин в мозъка, но има по-малко нежелани странични ефекти.  За деца се препоръчва доза около 2мг/кг. Ако детето е около 43кг, то бих препоръчала да започнете с 1 таблетка Неолексан дневно от 50мг.

    Можете да продължите ГАБА в комбинация с него. Съществуват изследвания, които свидетелстват  за синергичния ефект на 5-HTP  и ГАБА, като комбинацията от двете промотира по-добър сън и по-силен успокоителен ефект.

    Все пак ви съветвам да наблюдавате детето и как реагира. Ако започне да се оплаква от: силно изразена мускулна слабост; непрекъснато, непреодолимо желание да спи; упорито главоболие или болки в корема, то е редно да преустановите лечението и да потърсите мнението на педиатър.

    С уважение,

    Д-р Деяна Жекова

    • Ирена
    • 2022-08-05 13:05:43
    Здравейте! Може ли да се комбинира Неолексан 500 мг.- пия го 3 по 1 табл.от 2 месеца с ъс Зопидорм?

    Здравейте!

    Като цяло, може да ги комбинирате, но внимавайте да не надвишавате препоръчаните им от производителите дози. Ако включите и 5-HTP, не взимате повече от 100 мг от него, за да избегнете странични реакции.

    Имайте предвид, че и в трите продукта се съдържат компоненти, които засилват образуването и/или действието на серотонина в главния мозък, и е възможно ефектът да се прекали в по-малка или по-голяма  степен (според дозата), което да доведе до неприятни симптоми като изпотяване, главоболие, обърканост и мускулно треперене (начални прояви на серотонинов синдром, които може да наложат спирането на всички продукти, а при тежка симптоматика може да се наложи и оказването на лекарска помощ!).

    Въпросният Зопидорм съдържа 50 мг 5-HTP, което не е много (безопасната обща дневна доза на 5-HTP е 300 мг, но ако се приема дълго време, е добре да не надвишава 150-200 мг). Неолексан 500 съдържа аминокиселината L-триптофан, която частично се превръща в организма до 5-HTP и след това до серотонин. Ако усетите, че заедно Ви действат прекалено силно, спрете неолексана или го намалете до 1 таблетка дневно. Не взимайте и трите едновременно повече от месец-два – изключвайте по някое от тях периодично.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт

    • Мария
    • 2022-09-21 10:39:00
    Здравейте ,от няколко дни приемам антиметил 3×1таблетка заради проблем със стомаха ,както и ми изписаха триптозин 2×1 ,пия го от вчера ,но получих главоболие ,взаимодействат ли си лекарствата ,могат ли да се пият заедно ?

    Здравейте!

    Препаратът Антиметил съдържа концентриран екстракт от джинджифил, докато в Триптозин са включени няколко активни компонента – аминокиселината L-триптофан, магнезий и витамин В6. Не са описани взаимодействия на джинджифила с тези вещества, което все пак не изключва вероятността да съществуват. Самият L-триптофан може да предизвика главоболие, особено през първите дни на приема – обикновено това е безопасна реакция и отминава след 3-4 дни. Ако обаче продължава и/или се засилва, е по-безопасно да спрете приема на Триптозин. Антиметил сам по себе си не е свързан с главоболие, даже джинджифилът често се използва във фитотерапията именно срещу главоболие и мигрена, съпроводени или не с гадене. Магнезият и В6 също не се свързват с такъв страничен ефект, или поне не при такива дози, каквито има в Триптозин.

    ВАЖНО! Ако приемате антидепресанти или други продукти, засилващи отделянето на серотонин (гинко билоба, жен-шен, златен корен, 5-хидрокситриптофан…), има опасност този ефект да се натрупа с ефекта на L-триптофана и тогава може да се появи силно главоболие, наред с други прояви на т.нар. серотонинов синдром – изпотяване, объркване, треперене, сърцебиене и т.н. Тази реакция може наистина да бъде опасна – ако е такъв случаят, не използвайте триптофан-съдържащи продукти!

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт

    • Ева
    • 2022-10-19 21:00:09
    Здравейте, беше ми препоръчан Неолексан от 150 мг, но искам да знам как да го приемам, по колко и дали има зависимост от него? Кога след започването на Неолексан може да се спре и как?

    Здравейте,

    Неолексан  е хранителна добавка и представлява незаменима аминокиселина 5-хидрокситриптофан, която не се синтезира в организма,  не причинява зависимост и може да се спре когато поискате, изведнъж. Неолексан от 150 мг може да приемате вечер за спокоен сън и пълноценна почивка на нервната система. Или сутрин, за контрол на апетита. Не причинява сънливост. За постигане и на двата ефекта може да приемате Неолексан от 50 мг сутрин и на обяд и 100 мг вечер. Не се приема заедно с антидепресанти или други медикаменти, повлияващи психичните процеси.

    Поздрави,
    д-р Аелита Петрова

     

    • Ema
    • 2022-10-20 19:51:58
    От 2 седмици страдам от тревожност и паник атаки. Натрапчиви мисли и неспокойство. Може ли да използвам капките на Бах заедно с Неолексан и как? Чувала съм че може да се ползва и Алора, но не съм сигурна дали и това може да се използва с Неолексан. Благодаря ви.

    Здравейте!

    Неолексан съдържа Л-триптофан. Това е аминокиселина, нужна на тялото ни , за да произведе серотонин- „хормона на щастието“.  Дозата се преценява, спрямо това дали пиете други лекарства, какви придружаващи заболявания имате и възрастта ви.  Не препоръчвам прием с антидепресанти, защото съществува риск да повиши до опасни нива количеството серотонин в тялото. В комбинация с други продукти (като Алора), съветвам да се започне с по-ниска доза на прием. Стига да нямате противопоказания, може да се започне с 1 таблетка на ден. След седмица- 2 таблетки (общо 1000мг).  Не се препоръчва при диагностицирана катаракта, захарен диабет, синдром на малабсорбция, при бременни и кърмещи. Приема се след храна( добре е храната да е с повече въглехидрати и по-малко протеини).

    Алора, съдържа екстракт от растението пасифлора, което се използва при проблеми със съня, безпокойство и нервност.  В растението се съдържат вещества, които потискат реъптейка на GABA, тоест- повишават нивото му. GABA е основен  инхибиторен невротрансмитер в мозъка и води до намаляване на възбудимостта. В същото време пасифлората не влияе върху нормалното отделяне на GABA  в мозъка. Пасифлората има ноотропни свойства, тоест- усилва умствените способности и подкрепя мозъчната функция.

    Ако се използва в комбинация с Неолексан или друг продукт, съдържащ триптофан, отново съветвам да се започне с прием на по-ниска доза (1 седмица – по 1 таблетка на ден, след което-2 таблетки (общо около 200мг)).

    Не се взима, ако приемате: антикоагуланти (може да забави кръвосъсирването), някои медикаменти за високо кръвно налягане (може да усили хипотензивния им ефект). Не се дава на бременни и кърмещи!!!

    Капките на Бах може да се приемат  1-2 капки , разтворени във вода, 3-4 пъти на ден.

    Все пак бих ви препоръчала да не започвате с прием на всичко наведнъж, защото съществува риск от нежелани странични ефекти. Това важи особено, ако имате някакви придружаващи заболявания или приемате някакви медикаменти.

     

    Ако се появят нови симптоми или старите се засилят, свържете се с проследяващия ви лекар!

     

    Желая ви успех!

     

    С уважение,

    Д-р Деяна Жекова
    • Таня Гутова
    • 2022-10-23 18:34:57
    Здравейте! След спиране на Амитриптилин, се завърнаха болките в мускулите и тревожността/ недоказана фибромиалгия/. Лекарката ми препоръча Неолексан. Пия го 3×1, но започна схващане на пръстите. Подобно получавах и от Милгама. Предполага се, че е от вит в6. Болките и паренето намалява. Как да процедирам? Благодаря! Колко време може да се приема Неолексан?

    Здравейте!

    Важно е да се потвърди или отхвърли фибромиалгията като диагноза, и да се проверят другите причини за тези симптоми – хроничен стрес, дефицит на магнезий, обезводняване на организма (пиете ли достатъчно вода?), недостатъчен сън, последици от вирусни инфекции (грип, коронавирус), вегетативна дистония и т.н. Схващането на пръстите и изтръпването („иглички“) могат да бъдат страничен ефект на витамин В6, когато е във високи дози – както е в Милгамма N (90 мг), но не и в стандартната Милгамма, която не го съдържа.

    Имайте предвид, че препаратът Неолексан, регистриран като „хранителна добавка“, вече не съдържа 5-хидрокситриптофан (5-HTP) поради регулаторни съображения, и сега в него е включена аминокиселината L-триптофан. За нея важат ефектите, характерни за образуващите се от нея в организма 5-HTP и впоследствие серотонин, но в по-лека степен в сравнение с тази при 5-HTP, което позволява свободното разпространение на продукта в мрежата. Включеният там витамин В6 e в доза, близка до нормалния прием от диетата (3мг), и вероятността да получите схващания и изтръпвания от него е малка.

    Ако все пак продължавате да получавате неприятни симптоми, може да приемате само L-триптофан, например този продукт https://revita.bg/shop/l-tryptophan-l-tripfotan-120-kapsuli , където дозата му също е 500 мг и не са включени витамини.

    При дневна доза на L-триптофана от 500 мг, може да го приемате (както и неолексан и аналозите му) в рамките на 2-3 месеца максимум. Не използвайте дози, по-големи от 1000 мг дневно, понеже могат да предизвикат гадене, замаяност, изпотяване и учестен пулс, а дози над 3000 мг – опасния неврологичен  еозинофилия-миалгия синдром (EMS). По тази причина L-триптофанът е бил забранен за продажба в САЩ през 1989г., но впоследствие е допуснат отново до пазара, след като е установено, че умерена доза като 500 мг дневно не носи такъв риск.

    Значителна е също вероятността да имате известен дефицит на магнезий, поради което може да опитате да включите и магнезиев препарат, специализиран срещу фибромиалгията и подобните й състояния – например ФиброСенс https://revita.bg/shop/fibrosens-womensense-pri-fibromialgiya . Огромната част от пациентите с фибромиалгия и с мускулни болки като цяло са дефицитни откъм този минерал. Можете да ползвате ФиброСенс по 1-2 капсули дневно, дори без са сте се изследвали за фибромиалгия и Mg-дефицит (няма опасност да го предозирате в тези дози), и пак да получите подобрение от него. Ако обаче решите да го използвате за по-дълго време от 2-3 седмици, непременно изследвайте нивата на магнезия, за да не се стигне до странични реакции, ако с времето се натрупа в излишък.   

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт

    • Рени
    • 2022-11-25 11:45:19
    Здравейте, имам Хашимото от много години. В момента вземам 5-HTP 100 mg, в комбинация със симпатил. Съвместими ли са и 5-HTP има ли противопоказания при моето заболяване? Благодаря Ви!

    Здравейте!

    Няма опасност да се отровите с 5-хидрокситриптофан и симпатил в комбинация, но е възможно да се появи замаяност и сънливост при едновременната им употреба. Това се дължи на екстракта от калифорнийски мак в състава на Симпатил, който е ботанически родствен на сънотворния мак, и въпреки че не съдържа опиум, има седативни и леко сънотворни свойства. Ако приемате поне едно от двете вечер, рискът от такова взаимодействие през деня е по-малък. Не ги ползвайте заедно през деня, особено ако шофирате или работите с машини.

    Относно действието на 5-HTP върху щитовидната жлеза, няма много добре документирани проучвания. По правило, стимулацията на серотонина увеличава продукцията на хормона Т3 (трийодотиронин) и понижава нивата на TSH – такъв ефект се очаква и от 5-HTP. Не е известно противопоказание на 5-HTP, свързано със заболявания на щитовидната жлеза. Можете да го ползвате, ако не надвишавате дневната доза от 200 мг.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.