Search
Филтрирай по...

Нони

НониНони е нисък храст с тъмнозелени, лъскави листа и красиви цветове. Расте в сенчестите гори и по песъчливите брегове на островите в Тихия океан, Полинезия, Азия и Австралия. Зрелите плодове отделят много остър мирис.

Стотици години, плодът нони е използван като натурална хранителна добавка и здравословен тоник полинезийците.  Те винаги са били дълбоко убедени, че плодът нони е натурално лекарство. Затова някои изследователи го наричат  „аспиринът на древността”.

Интересно проучване за употребата на плода в Хавай посочва, че в древността той може би е бил единственият източник на витамин С и с това е помогнал на местните жители да оцелеят. Те използвали всички части на растението (плода, листата, семената и цветовете) в различни предназначения – лекарства, храна или грижи за кожата.

В традиционната полинезийска медицина нони се използва за много здравословни проблеми като запек, диария, възпаление на кожата, инфекции и язви в устата. Листата му се прилагат локално за заздравяване на рани, абсцеси и възпаление на очи.

Затоплените листа се поставят върху гръдния кош при кашлица, гадене и колики, а стритият плод се поставя върху счупени кости. Зрял плод, се прилага върху циреи, за да изтегли гнойта. Народната медицина препоръчва при диабет, листата на растението да се дъвчат, при което абсорбцията на простите захари в червата се забавя.

Нони е богат на въглехидрати и диетични фибри. Според едно изследване на Колежа по Тропическо Земеделие към Хавайския Университет в Маноа, анализът на 100 грама прах от плода съдържа 71% въглехидрати, 36% фибри, 5.2% протеини и нищожен процент мазнини. Посочва се, че в състава на нони влизат и антрахинони, органични киселини, ксеронин, витамин А, витамин С в много голямо количество ниацин, рибофлавин, желязо, калий, калций, полизахариди, флавоноиди и др.

Проучвания, проведени в световноизвестния Университет в Мец (Франция) доказват , че нони притежава  75% от болкуспокояващият ефект на морфина, но няма вредните му странични действия.

При лабораторни изследвания нони проявява антиоксидантен и антитуморен ефект. Националният Институт по Рака на САЩ провежда предварителни клинични изследвания за потенциалните ефекти на билката върху рака на гърдата.

Нони силно се препоръчва и за много други заболявания като артрит, инфекции на пикочния мехур, синузит, треска, запек, сърдечни заболявания, хипертония, менструални нарушения и синдром на хроничната умора.

Действието на хранителните добавки от нони е насочено към всяка една част от тялото. През последните години те са помогнали на много хора, страдащи от крампи, астма, депресия, инсулти и други заболявания.

При пушачи, приемали сок от нони, три пъти дневно, в продължение на 1 месец е наблюдавано понижаване на нивата на общия холестерол и триглицеридите

Тези продукти бързо облекчават скованите стави, мускулните болки и постоянната болка в гърба.

Значително повишават имунитета и активността на Т-клетките и затова са подходящи за хора, податливи на простуди и грип. Съдържащите се в тях антибактериални вещества гарантират здраве през цялата година.

Хранителните добавки от нони могат да се приемат като част от едно балансирано хранене, в резултат на което хората загърбват здравословните си проблеми и започват нов живот.

Ревита Ви препоръчва:

Нони (плод), 500 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top