×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Билки срещу болка

Всеки един от нас е изпитвал силна болка, без ясната перспектива кога тя ще затихне. Освен физическо страдание, тя поражда след себе си редица психически и социални последици като депресия и изолация.

Много пациенти с хронични болки се оплакват от неефективността на лечението, предлагано им от алопатичните лекарствени средства, както и от нежеланите им странични ефекти. Но има и друг начин да превъзмогнем болката, ако се доверим на даровете на природата и доказаните през вековете ползи от тази богата фармакопея.

Ето и кои са най-ефективните растения при болка с различен произход!

 

Главоболие

Едрата лайка (Tanacetum parthenium) е считана за едно от най-мощните антимигренозни средства и това съвсем не е случайно. Приемана под формата на капсули, ефектът й се усеща още с първите стъпки на лечението, заради бързия релаксиращ и спазмолитичен ефект върху мозъчната кръвоносна система. Активните съставки на растението действат и чрез инхибиране на тромбоцитната агрегация. В същия дух на действие помага и ментата, прилагана под формата на есенция в малки дози върху слепоочията.

Невралгията е силна мъчителна болка на лицето и може да обхване прешлените и челюстите. В такъв случай помага запарката от жълт кантарион (Hypericum perforatum), който има успокояващо и обезболяващо действие. Направете отвара, като залеете 2 с.л. от изсушената билка с чаша гореща вода и оставете да покисне 10 минути. Приемайте по три пъти на ден.


Болки в зъбите

Много терапевти препоръчват запарката от жълт кантарион и при зъбна невралгия. Когато, обаче, зъбоболът се дължи на кариес или агресивни бактерии, може да приемате отвара от карамфил (Eugenia caryophylla), известен със своя аналгетичен ефект. При силна болка използвайте и етерично масло от лавров (дафинов лист), (Laurus nobilis). То съдържа мравчена и оцетна киселина, които действат като натурални антибиотици, блокирайки гнилостните процеси в тъканите. Лавровият лист се прилага с успех при зъбобол, следствие на гъбични инфекции (включително известната млечница). Когато третираме чувствителната лигавица на устата, препоръчително е да смесим етеричното масло от дафинов лист с ядливо растително масло, например маслиново или слънчогледово.

Зъболекарите-ароматерапевти, любители на аналгетичните и антисептични сили на благородното лаврово растение, често подсилват ефекта му с масло от мента.


Болки в ставите

Ако търсите растение със ставни обезболяващи свойства, не се колебайте да вземете няколко капсули от известния дяволски нокът (Harpagophytum procumbens). Без странични ефекти, нито върху лигавицата на стомаха, нито върху която и да е друга част на тялото, това растение се радва на нарастващ успех през последните тридесет години. Коренът от сума (бразилски женшен), който се събира по поречието на Амазонка също се използва като общоукрепващо средство при болки в ставите. 2 до 3 капсули сума на ден действат като аналгетик при основен курс на лечение в рамките на 3 седмици месечно (подновяващо се). Препоръчително е да се приема сутрин, тъй като има тонизиращ ефект.

Не е нужно, обаче, да ходите до Африка, в търсене на лек за ставите. В Европа могат да бъдат открити три растения, които чудесно тушират подобна болка. Листа от касис (Ribes nigrum) и ливадник (Spirea ulmaria) се запарват за 10 минути, а получената течност (до 1 литър) се пие за успокояване на ревматичната болка. Хвощът (Equisetum arvensis) също често се препоръчва, тъй като действа върху контрола на микроелементи и насърчава реминерализацията на ставните тъкани, което води до отслабване на болката. На същия принцип помага и бамбуковият сок, който е подходящ за хора с болки в гърба. Последните две растения са богати на силициев диоксид, а лечението включва прием на 2-3 капсули дневно в продължение на 2 до 3 седмици. 


Мускулни болки

Понякога болката в мускулите или сухожилията погрешно може да се отдаде на болка в ставите. Тогава етеричното масло от розмарин с камфор (Rosmarinus officinalis camphorifera) може да се превърне в много добро средство за облекчаване на мускулната болка. Етеричното масло от растението зимнозелено (Gaultheria procumbens) се препоръчва при тендинит, но не трябва да забравяте, че не може да се прилага непрекъснато и трябва да се правят почивки. Есенцията от ниаули (Melaleuca quinquenervia) ще подсили ефекта на розмарина и зимнозелено с успокояващото си действие.


Стомашни болки

Болестта на Крон се характеризира основно с възпаление и подуване на част от храносмилателния тракт. В такъв случай помага противовъзпалителният ефект на котешки нокът (Uncaria tomentosa) - от 2 до 4 капсули на ден ще намалят и премахнат болката. Успокояващото действие е съчетано с активна стимулираща имунна активност за всички процеси, свързани с този орган.


Болезнена кожа

Кожата също е орган, който може да стане жертва на болката. Независимо дали става дума за леко изгаряне, ухапване от насекоми, бактериална инфекция, протриване или друга форма на зачервяване, етеричното масло от чаено дърво (Melaleuca alternifolia) ще ви бъде от голяма помощ. Чисто или разредено с друго масло, чаеното дърво ще успокои последствията от изгаряния, сърбежи и ужилвания за кратко време.

В Средиземноморския басейн пък традиционно се използва лавандула в разновидностите й – обикновена лавандула (Lavandula angustifolia) и широколистна лавандула (Lavandula spica), която се комбинира с други масла. Особено подходящо за целта е маслото от жълт кантарион, което бързо облекчава болката и се прилага от много масажисти. Листата от слез също имат подобен ефект, а в допълнение запарката от цветовете на билката успокояват болки в гърлото и стомаха.


Сънотворният мак – царят на болкоуспокояващите

Братовчед на обикновения мак, сънотворният мак е известен от древни времена с хипнотичните и аналгетичните си свойства. Всички части на растението секретират бяло мляко (латекс), от който се извлича суровият опиим, който още шумерите и египтяните са използвали като успокоително.

Мощен наркотик, спазмолитик и аналгетик, опиумът се култивира широко по света за съвременна медицинска и билкова употреба, както и за незаконното производство на опиум и хероин. Основните му производни са морфин, използван главно в терминалните фази на някои заболявания, и кодеин, по-лек аналгетик, предписван при главоболие и други болки. Твърд наркотик, сънотворният мак попада в графата на законовата регулация, тъй като консумацията му води до състояние на тежка зависимост.


Болезнени крака

Да се ​​върнем отново към ароматерапията и да потърсим нейните успокояващи ефекти при дискомфорт на венозната циркулация. Етеричното масло от кипарис, комбинирано с малко мента, ще облекчи дискомфорта в кръвообращението при синдрома на „тежки крака“ и свързаната с това болка. Кипарисът (Cupressus semperivens) ще бъде едновременно спазмолитично и тонизиращо средство за венозната циркулация. Ментата ще допълни това действие с усещане за свежест, а тези два комбинирани ефекта ще премахнат навреме дискомфорта в кръвообращението.

Не можем да не споменем и червената лоза (Vitis vinifera), която облекчава нарушенията на кръвообращението, влияе на кръвоносните съдове и действа дори на най-малките капиляри. Така се възвръща енергията в краката и се подобрява оросяването на крайниците. Култивирана от праисторически времена, червената лоза е следвала еволюцията на нашия вид, а листата, сокът, зелените плодове, сушените плодове и дори джибрите са били използвани за специфични терапевтични ползи.

В заключение: много растения от векове са познати с лечебните си свойства, а с днешна дата те са не само съпътстваща, но и основна терапия при туширането на болката и лечението на редица заболявания, свързани с живота на модерния човек. 

Разгледайте всички натурални продукти за облекчаване на болката:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.