Search
Филтрирай по...

Орегонско грозде

Орегонско грозде
Орегонско грозде (Mahonia aquifolium) за здравето на черния дроб и добро храносмилане

Орегонско грозде (Mahonia aquifolium) e вечнозелен цъфтящ храст, който принадлежи към семейство Киселтрънови (Berberidaceae). Родът на растението е Mahonia, с което се отдава почит на американския градинар  Бернар МакМахон (автор на календара на американския градинар от 1806 г.). Някои ботаници обаче смятат, че то трябва да бъде причислено към рода Berberis. В англоезичния свят е познато като Oregon grape.

Произход и разпространение

Орегонското грозде произхожда от западна Северна Америка и е символ на щата Орегон. Това красиво растение всесезонно радва с жълтите си цветове, свежа зеленина и нежни плодове, покрити с белезникав мъх. Расте върху богати и добре дренирани почви като предпочита сенчестите места – от частична до пълна сянка.

Височината на храста е около 1 метър, а на широчина се разгръща до 1, 5 м. в диаметър. Вечнозелените листа имат перест вид и са изразено  бодливи, с което отблъскват нежеланите гости. С появяването си те са червеникави, впоследствие придобиват характерния си наситен зелен цвят, а през есента се обагрят в бордо.

Цветовете са хермафродитни, жълти, събрани на гъсто в съцветия и особено привлекателни за пчели и насекоми. Цъфтежът е през ранна пролет. Плодовете са подобни на грозде, синьо-черни на цвят и тръпчиви на вкус.

Най-важната част от орегонското грозде, по отношение на лечебните ползи от растението, са неговите корени. Те са плитки, разклонени, фино влакнести, възлести и златистожълти на цвят, като по-зрелите достигат до 1, 5 м. Събират се през есента и ранната пролет и се сушат за по-нататъшна употреба. Основно влизат в състава на хранителни добавки за прочистване на кръвта, детоксикация на черния дроб и подкрепа на стомаха и жлъчката. Имат лека миризма и горчив вкус.

Състав

Орегонското грозде съдържа берберин, хидрастин, колумбамин, ятроризин, оксиконтин, танин, тетрахидроберберин. Активната съставка в него е берберинът, който е изохинолинов алкалоид, получен от тирозин. Това е вторият по важност метаболит с висока стойност за растенията и хората.

Берберинът действа антибактериално, противогъбично и анивирусно. На цвят е ярко жълт и се намира в кората (сърцевината и епидермиса) и дръжката на орегонското грозде, макар и да се открива в листата, цветовете и плодовете на това растение.

Основни действия

 • Детоксикиращо черния дроб
 • Пречистващо кръвта
 • Жлъчегонно
 • Имуностимулиращо
 • Регулиращо стомашно-чревния тракт
 • Хепатопротективно и хепатостимулиращо
 • Слабително
 • Антибактериално
 • Диуретично
 • Антисеборейно
 • Поддържащо нормалното състояние на кожата
 • Тонизиращо
 • Стимулиращо апетита

За какво помага

Екстрактът от корен на орегонско грозде има подчертан ефект за повишаване на имунитета, действа силно детоксикиращо, поддържа чернодробния метаболизъм, подкрепя нормалната функция на стомашно-чревния тракт, стимулира жлъчния поток.

Облекчава при запек, синдром на раздразнените черва, дивертикулоза, заболявания на жлъчния мехур и хемороиди. Доказано е, че берберинът и други алкалоиди в корена на растението убиват широк спектър от микроби и са ефективни за ускоряване на възстановяването от ламблиоза, вирусна диария и холера.

Има данни, че орегонското грозде помага за понижаване на кръвната захар при пациенти с инсулинова резистентност.

Билката традиционно се използва за очни инфекции, различни състояния на кожата като екзема, акне и псориазис.

Потвърдено е, че основният лекарствен компонент на растението – берберин, има антибактериални свойства, които са полезни при лечението на няколко инфекции, включително инфекции на гърлото, червата и пикочните пътища.

Екстрактът от корен на орегонско грозде е естествен антидепресант и се прилага при проблеми със съня.

Грижа за черния дроб и храносмилането

Много проучвания сочат, че екстрактът от корените на орегонско грозде осигурява цялостна грижа за черния дроб като подобрява неговата функция, филтрира кръвта и действа детоксикиращо.

Орегонското грозде, подобно на други растения, съдържащи берберин, има специфичен ефект върху черния дроб. Горчивият му вкус осигурява  стимулиращо действие върху този орган и може да бъде полезен при пациенти с хронично нарушена чернодробна функция.

Много учени  гледат на билката като на деликатен чернодробно-жлъчен стимулант, който увеличава потока на жлъчката през черния дроб и жлъчния мехур, подобрявайки неговите свойства на детоксикатор на кръвта.( Kane, 2017) Изследване описва способността му да нормализира повишаването на чернодробните ензими и възпалителния отговор във връзка с хепатит, цироза и чернодробна токсичност. Добре се комбинира с глухарче и копър при случаи на жълтеница, увеличен черен дроб и далак, камъни в жлъчката и артрит.

Когато черният дроб не функционира оптимално, храносмилането може да бъде бавно, причинявайки запек, чувство на умора и наддаване на тегло. Невъзможността за смилане на мазнини, подуване на корема, газове, хемороиди и запек могат да се отдадат именно на проблеми, свързани с черния дроб.

Берберинът в растението може да облекчи и симптомите на синдром на раздразненото черво (IBS), както и други стомашни проблеми. Това се потвърждава в 8-седмично проучване сред 196 души с IBS. Част от тях получавали екстракт от корен на орегонско грозде, друга – плацебо. Резултатите сочат, че групата, приемала берберин, имала намалена честота на диария, коремна болка и общи симптоми на раздразнение на червата. Любопитна подробност е, че горчивият вкус на този природен продукт стимулира отделянето на слюнка, което е първата стъпка към ефективно храносмилане.

За пречистване на кръвта

Орегонското грозде може да помогне за подобряване на телесните функции. То стимулира увеличаването на притока на кръв към органите, като я пречиства в случаи на инфекции и възпаления.

Възприема се като класически алтернативен метод за справяне с „лошата кръв“. В превод на няколко езика се означава именно като „билка на кръвта“ заради способността си да подпомага изчистването на тялото от токсини и отрови.

При псориазис и други кожни заболявания

Някои научни наблюдения показват, че псориазисът може да се лекува с помощта на крем с 10 % екстракт от орегонско грозде. Растението отдавна е известно със способността си да се справя с хронични люспести кожни заболявания като псориазис и екзема, а също така и с влажни екземи, пърхот, акне и сърбеж.

Ефектите на растението се свързват със забавяне на прекомерната клетъчна пролиферация и липидната пероксидация и се обуславят от богатството му на алкалоиди. При кожни проблеми за по-добър ефект се препоръчва комбиниран прием на таблетки с екстракт от орегонско грозде и локално третиране на засегнатите участъци с крем/ отвара от билката.

Противогъбично действие

Берберинът в орегонското грозде е потенциално средство в борбата с широк спектър от бактерии и гъбички, особено различни видове Candida. Съществува също така индикация, че той убива щамове, които са станали устойчиви на фармацевтични противогъбични средства.

Изследователите са открили, че берберинът е не само способен да инхибира растежа на щамовете Candida, но и да разруши плазмената мембрана на дрождената им клетка.

Орегонското грозде може да убие или потисне растежа на други гъбични инфекции, стафилококи, стрептококи: Е. coli, Entamoeba histolytica, Trichomonas vaginalis, Giardia lamblia, Vibrio cholerae.

Антидепресант

Дефицитът на серотонин, норадреналин и допамин в мозъка е предпоставка за поява на депресия. Известно е, че моноаминооксидазата (МАО) е ензим, който разгражда тези невротрансмитери, а изследвания показват, че берберинът има способността да инхибира МАО активността и да повиши концентрацията им.

Резултатът е ясно подобрение във фармакологичното лечение на депресията. Също така берберинът повишава настроението и неутрализира последиците от хроничен стрес.

В потвърждение на това 15-дневно проучване с мишки показва, че берберинът повишава нивата на серотонин и допамин съответно с 19% и 52% .

За лечение на Алцхаймер

Обещаващи нови изследвания сочат, че берберинът може да играе положителна роля при болестта на Алцхаймер. Той способства за  ограничаване образуването на амилоидни плаки и неврофибриларни възли – фактори, свързани със заболяването.

Други изследвания показват, че берберинът има положителни кардиопротективни ефекти в случаи на хипертония и хипертрофия. В скорошно проучване берберинът показва ефект на инхибиране на атеросклерозата и регулиране на кръвната захар.

Любопитни факти

 • Орегонското грозде е въведено в градинарството в Европа през 1822 г. и бързо се разпространява като „непознат и инвазивен тип“.
 • Плодовете могат да се консумират сурови или се варят на конфитюр. Цветовете се използват за направата на напитка, подобна на лимонадата.
 • От кората на стъблото и корените се получава жълто багрило. Тъмнозелено, лилаво и синьолилаво багрило се добива от плодовете, а зелена боя – от листата на растението.

Приложение. Употребяемата част на растението за лечение на различни състояния е неговият корен. Екстрактът от корена на орегонско грозде влиза в състава на много хранителни добавки. Билката се прилага и като крем, чай, отвара, тинктура.

Възможни странични реакции. Локалното приложение на орегонско грозде в редки случаи може да бъде съпътствано от признаци на алергия като: сърбеж, дразнене, парене, обрив. Приет в големи количества, берберинът може да доведе до понижаване на кръвното налягане, стомашно-чревни проблеми, затруднено дишане, повръщане, намаляване на сърдечната честота, летаргия, кървене от носа, дразнене на кожата и очите и бъбречна инфекция.

Билката не трябва да се приема от кърмещи и бременни жени, както и от пациенти с проблеми с щитовидната жлеза. Орегонското грозде трябва да се взема под лекарски контрол по време на употребата на антибиотици  като тетрациклин и доксациклин, имуносупресантът циклоспорин и други подобни. 

Прочетете още интересни материали:

Свързани продукти

Още по темата

Куркума
Билки

Куркума

Куркума (Curcuma longa), наричана още индийски шафран, е цъфтящо растение от семейство Джинджифилови (Zingiberaceae). От корена му, след изсушаване и стриване на прах, се получава прочутата яркожълта подправка, запазена марка на много азиатски и арабски

Прочетете повече »
Ягода
Билки

Ягода

  Култивираната ягода (Fragaria ananassa) е многогодишно тревисто растение от рода Fragaria ( в превод от лат. – „ароматен“), включващ над 20 цъфтящи растения. То се класифицира към семейство Розоцветни (Rosaceae). Ражда изключително красиви и

Прочетете повече »
Кориолус - пуешка опашка
Билки

Гъбата кориолус / пуешка опашка

Гъбата кориолус  (Trametes versicolor, синоними Boletus versicolo, Polyporus versicolor, Coriolus versicolor – по стари) е неядлива базидиева губа от семейство Polyporaceae. Тя е една от 100-те полезни гъби, използвани в медицината. Позната е още като пуешка

Прочетете повече »

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top