×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
слузест бряст
слузест бряст за здравето на храносмилателната система

 

Слузест бряст, или червен бряст (Ulmus rubra или Ulmus fulva) е вид бряст от рода Ulmus, семейство Брястови (Ulmaceae). Родовото му име Ulmus (от лат. „червен“) директно препраща към характерната особеност на това дърво – червената кора.

През 1753 г. е бил причислен към американския бряст (Ulmus Americana), но през 1793 година е идентифициран като отделен вид Ulmus rubra от ботаника от Пенсилвания Готхилф Муленберг. Малко по-късно, през 1803 г., името U. fulva е публикувано от френския ботаник Андре Мишо и до ден днешен широко се използва в информацията за хранителни добавки и алтернативна медицина.

На английски слузестият бряст е познат като slippery elm, red elm и indian elm.

Произход и разпространение

Слузестият бряст е средно голямо широколистно дърво, разпространено в източната част на Северна Америка. Среща се от югоизточна Северна Дакота, източно до Мейн и южен Квебек, на юг до най-северните части на Флорида и на запад до източен Тексас.

Расте на добре дренирани, богати глинести почви със средна влажност. Толерантен е към всякаква светлина, но предпочита максимална слънчева експозиция. Адаптира се както към по-влажни, така и към по-сухи места.

Описание на растението

Този вид бряст расте на височина от 12-19 метра, но понякога достига и до 30 метра. Разперените му клони образуват добре оформена вазовидна, до напълно кръгла корона. Това, което го отличава от американския бряст са по-нежните клони, червеникавата сърцевина на кората и покритите с червеникав мъх пъпки, забележими през зимата.

През пролетта, преди появата на листата, изникват червеникаво-зелени цветчета, оформени на гроздове от по 10-20 и опрашвани от вятъра. Семената узряват през април-май, когато листата достигат пълния си размер. Те са червеникавокафяви овални плодове с дължина 12-18 мм., частично покрити с власинки.

Листата са продълговати, обратно яйцевидни с дължина от 10-20 см. Отгоре са груби, отдолу меко кадифени, Имат заострен връх, симетрични жилки и назъбени краища. При поникване често са оцветени в червено, през лятото стават тъмнозелени до тъмножълти през есента.

Кората от клоните на дървото е тази, която представлява интерес от медицинска гледна точка. Отвън тя е груба с вертикални хребети - червеникавокафява по ствола и сиво-бяла по клоните. Вътрешната й част е слузеста, мъхеста, червеникава на цвят.

Състав

Вътрешната част на кората на слузестия бряст има богат химичен състав, познат още на коренните жители на Америка. Индианците белели кората на клоните през пролетта и я смесвали с вода. Това водело до образуването на субстанция, подобна на желе (клей) (angl.mucilage). Вярвало се, че лекува всичко, до което се докосне: от кожни рани, стомах, кашлица и възпалено гърло до треска.

Активната съставка в кората на слузестия бряст е именно слузесто вещество (mucilage), съставено от остатъци от галактуронова киселина, галактоза, 3-метил галактоза и рамноза. Подобно вещество, или клей, е открито в лена. Съдържанието му е толкова високо, че само няколко щипки прахообразна кора превръщат една унция течност (около 30 мл) в плътно желе. То е богат източник на флавоноиди като проантоцианидини, а също така антиоксиданти като бета-ситостерол и бета-каротин.

Други основни съставки на вътрешната кора са галовата киселина, феноли (включително танини), скорбяла и захар. Тя е богата на витамини А, В-комплекс, С, К, Р, като най-голямо е количеството на водоразтворимите витамини от група В. Кората на слузестия бряст има също високо съдържание на калций, магнезий и натрий, умерено съдържание на хром и селен и известно количество желязо, фосфор, силиций и цинк.

За какво помага

Слузестите и лепливи качества на кората се използват основно с две цели – прочистване и укрепване на тялото. Тя има силно тонизиращо средство, успокоява и укрепва органите, тъканите и мембраните на лигавичните клетки и особено тези на белите дробове и стомаха. Стимулирайки растежа на нови клетки, тя съдейства за бързо заздравяване на повредени тъкани, хемороидални язви и рани, включително хирургични.

Кората от слузест бряст подпомага преодоляването на слабостта и изтощението. Прилага се при синдром на раздразнените черва, язва, гастрити, колити, гастроантерит, запек, диария, дивертикулит, газообразуване. Особено ефикасна е при възпалено гърло, загуба на гласа, кашлица, настинка и хрема. Има доказано действие при рани, ожулвания, язви и циреи, вагинални ранички, псориазис.

Основни действия

  • Подобрява храносмилането
  • Успокоява възпаленията на лигавицата
  • Диуретично и отхрачващо действие
  • Антиоксидантен и аналгетичен ефект
  • Детоксикиращо
  • Омекотява
  • Успокоява
  • Повишава еластичността на тъканите

При възпалителни заболявания на стомаха и червата

Кората на слузестият бряст има успокояващо действие върху лигавицата на стомаха и червата и намалява раздразнението. Нейните лепливи свойства увеличават отделянето на токсините от всички части на тялото. Когато слузестите й вещества преминават през храносмилателния канал, неговите стени се покриват с лепкава ципа. Това премахва раздразнението, забавя проникването на химикали и възвръща чувствителността към киселини и основи.

По такъв начин се възстановява нормалното слузесто покритие на стомаха и се стопира тенденцията за образуване на язви. Въглехидратите в кората на слузестия бряст, включително скорбялата и захарта, подхранват и възстановяват кръвната плазма и лимфата, нервната, дихателната и храносмилателната система. Благодарение на мощното си алкализиращо действие стритата на прах кора противодейства на излишъка от киселина в стомаха и червата и е естествен неутрализатор на повишената киселинност. С това тя подпомага възстановяването на нормалната чревна флора.

Скорошни проучвания показват, че кората на червения бряст може да помогне за лечение на симптомите, свързани с възпалителни заболявания на червата като болест на Крон, улцерозен колит и синдром на раздразнени черва (IBS). Според клинично проучване тя засилва перисталтиката на червата при страдащи от запек.

Успокояване на кашлица и възпалено гърло

Слузестият бряст съдържа слуз -  лепкава смес от полизахари, която не може да бъде разградена от действието на слюнчените жлези. Тя покрива възпаленото гърло, „смазва” и облекчава раздразнените дихателни пътища. Използва за успокояване на упорита кашлица при настинка, бронхит или астма. Освен това има антивирусно действие и може да помогне при ларингит, възпалено гърло и промяна в гласа, предизвикана от простудно заболяване.

При раздразнение на пикочните пътища

Понякога слузестият брят се препоръчва на хора, които изпитват необяснимо възпаление на пикочните пътища, като тези с интерстициален цистит (синдром на болезнен пикочен мехур). Смята се, че кората му успокоява лигавицата на пикочните пътища и облекчава болезнените дразнещи симптоми. Като лек диуретик, той също помага да се увеличи притокът на урина и да се елиминират отпадъците от тялото.

При стомашни киселини

Киселинният рефлукс и гастроезофагеална рефлуксна болест могат да бъдат придружени от редица неприятни симптоми като парене в областта на гърдите и под шията, повръщане, трудно преглъщане, хронична кашлица. Раздразнението на хранопровода, предизвикано от преминаването на стомашни киселини, може да бъде облекчено с чай от червен бряст, който има благотворно влияние върху лигавицата на хранопровода.

Грижи за кожата

Бързото и ефикасно действие на червения бряст го е превърнало в ефикасно средство за лечение на рани от охлузвания, изгаряния, както и по-сериозни травми по кожата. От неговата кора се приготвят мехлеми и балсами, които се прилагат директно върху засегнатото място и ускоряват лечебния процес. Това се дължи на богатството от хранителни вещества и минерали, както и антиоксидантни съединения.

Антиоксидантите и уникалната витаминна композиция премахват свободните радикали от горните слоеве на кожата и дори елиминират старчески петна. Освен това кората на червения бряст може да помогне за защита на кожата от различни видове инфекции.

Общо укрепване на организма

Слузестият бряст съдържа хранителни вещества като витамини В1, В2, В3 и С, калций, желязо, магнезий, цинков танин, фосфор, които укрепват тялото и стимулират работата на мозъка. Ето защо кората му се използва за преодоляване на слабостта и изтощението, особено след прекарани тежки заболявания.

Любопитни факти

  • Камбаната на свободата (Liberty bell), един от символите на САЩ, до ден днешен виси върху държач от слузест бряст. Тя тежи 942 кг. и е излята през 1752 г. в английска леярна.
  • Индианците използвали дървесината на червения бряст за направата на канута.
  • По време на Американската революция войниците лекували пораженията от огнестрелни рани с кора от слузест бряг.
  • Кората била използвана от коренните жители на Северна Америка за предпазване на месото от разваляне.

Приложение. Вътрешната част от кората на слузестия бряст се изсушава и се прави на прах. Предлага се като хранителна добавка в следните форми: капсули, таблетки за смучене, фин прах за чай и екстракти, груб прах за приготвяне на лапи.

Възможни странични ефекти. Засега липсва информация за токсичност и нежелани странични ефекти на кората на слузестия бряст. Тъй като е богат на слуз, има вероятност употребата му да намали ефикасността на някои лекарства. Затова се препоръчва приемът му да става поне един час след този на други медикаменти. За повече информация се обърнете към вашия лекар или консултант за хранителни добавки.

Разгледайте всички билкови продукти:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.