×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Хлорелата (Chlorella pyrenoidosa) е едноклетъчно сладководно растение, което има размерите на човешка кръвна клетка. То е една от най-древните храни на планетата. Хлорелата има хубав синьо-зелен цвят, резултат от голямото количество хлорофил в нея, откъдето произлиза и името й (от гръцки „chloros” – зелен и „ella” малък). Водораслите съществуват от 2 милиона години. Това е била първата форма на растение с ясно изразено ядро. И все пак, поради малкия си размер, хлорелата била открита чак в края на 19-ти век. Всяко микроводорасло хлорела е съставено от ядро, зрънца скорбяла, хлоропласти и митохондрии заобиколени от клетъчна стена, изградена основно от целулоза. Въпреки че водораслите могат да растат основно в сладки води, хлорелата, която се отглежда за храна на хората, обикновено се култивира в огромни басейни с прясна минерална вода, изложени на директна слънчева светлина. Чистата вода, свежият въздух и ярката слънчева светлина осигуряват бързия растеж: хлорелата се размножава на всеки 20 минути. За „прибиране на реколтата” е необходима специална центрофуга. Хлорелата е била открита от датски микробиолог в края на 19-ти век и по-късно изследвана от германски учен като потенциален източник на протеин. Едва след Втората световна война било проведено по-подробно изследване. Недостигът на храна и нарастващия брой на населението ускорили започването на изследванията, като подтикнало към размисъл дали хлорелата не е евтин начин за изхранване на масите, но това не се оказало икономически изгодно. Колкото повече изследвания се правят, толкова повече приложения намира хлорелата.


Какво прави хлорелата толкова известна?

Подобно на спирулината, хлорелата е примитивно едноклетъчно растение. Но тъй като хлорелата се развива в сладки води и е трябвало да оцелее в периодите на пресъхване на водоизточниците, в които живее, растението придобило външна фиброзна обвивка – клетъчна стена, която заобикаля богатата на хранителни вещества цитоплазма. Тази клетъчна стена има две важни функции. Първата е, че тя защитава вътрешните клетъчни мембрани, докато водораслото е напълно изсъхнало. Освен това хлорелата има още един важен начин да се пребори за оцеляване: клетъчната стена привлича и задържа хранителни вещества от водата преди пълното пресъхване на водоема. По този начин, хлорелата може да се върне към живот, когато водоизточникът се напълни отново. Точно тази склонност на хлорелата да абсорбира и задържа минерали и други хранителни вещества във външната си обвивка я прави толкова ценна добавка. Клетъчната стена не се преработва. Поради силно абсорбиращата си природа, тя изпълнява ролята на детоксикираща гъба, когато преминава през храносмилателния тракт.


Предимства на хлорелата

Хлорелата има високо съдържание на протеин, плюс въглехидрати и малко мазнини. Освен това тя съдържа много витамини и минерали: витамин А (бета каротин), витамин К, витамин В2 (рибофлавин), фолиева киселина (фолат), йод, манган и т.н. Хлорелата помага за иницииране синтеза на червени кръвни клетки, както и за артериалната дилатация, която може значително да подпомогне растежа на мускулите и насищането с кислород на мускулната тъкан. Тъй като хлорелата е богата на фибри, това също окуражава производството на полезна чревна микрофлора. Хлорелата има относително високо съдържание на желязо в сравнение със спирулината. Приемът на желязо може да е полезен за жените, но допълнителното количество желязо не е необходимо на повечето зрели мъже. Прекалено голямото количество желязо може да подейства като окислител. Ревита ви препоръчва: натурални продукти с хлорела!

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.