Search
Филтрирай по...

Хранителни добавки, полезни за мозъка и нервната система

Нервната система

Поддържането на добро емоционално и когнитивно здраве е трудна задача. Стресът, на който ежедневно сме изложени, се оказва най-голямата пречка за постигането на тази цел, а след него лошото хранене и недостигът на сън.

Диетата, богата на полезни нутриенти има ключова роля за психичното равновесие и мозъчната дейност, но съвременният начин на живот често не позволява да се храним пълноценно. Представяме ви списък с ключовите за мозъка и емоционалния баланс хранителни вещества, които можете да си доставите и чрез хранителни добавки.

Пробиотици и пребиотици.

Едва ли ще свържете пробиотиците и тяхната храна – пребиотиците със здравето на нервната система и мозъка. Истината обаче е, че полезните бактерии са важни не само за стомашно-чревния тракт, но и за функциите на мозъка!

Храносмилателната система, неслучайно наричана „втори мозък“ е отговорна за производството на невротрансмитери – мозъчни химикали с фундаментално значение за настроението и когнитивните способности.

„Добрите“ микроорганизми имат съществено влияние върху производството на невротрансмитери и дори влияят върху GABA рецепторите на мозъка. GABA е невротрансмитер с огромно значение за чувството за спокойствие и съня.

Пробиотиците можем да си набавим от киселото мляко, ферментиралите зеленчуци, кефирът и др. Пребиотиците, с които пробиотиците се хранят се съдържат в продуктите, източник на разтворими фибри, включително овесени ядки, зеленолистни зеленчуци, аспержи, артишок и др.

Витамин D.

Важен е не само за костите и зъбите, но и за доброто настроение, особено при предменструален синдром. Изследвания показват, че жените с предменструален синдром, котио приемат витамин Д под формата на хранителна добавка получават значително облекчение на симптоми като плач и тъга без основателна причина, нервност и раздразнителност. Не е случаен фактът, че в държавите с по-студен климат процентът на депресивни заболявания е значително висок, причина за което е недостигът на слънчеви лъчи – най-добрият естествен източник на витамин D.

Омега-3 полиненаситени мастни киселини.

В мозъка има не по-малко от 60% мазнини като омега-3 мастни киселини. Това означава, че приемът на полезни мазнини чрез диетата и/или хранителни добавки има важно значение. Те подобряват комуникацията между мозъчните клетки и активността на невротрансмитерите. Имат силно противовъзпалително действие и потискат хроничните възпалителни процеси, които увреждат клетките на мозъка. Рибата, особено дивата сьомга, пъстървата, херингата и др., е най-пълниценният източник на омега-3. Има и висококачествени добавки с рибено масло, а за вегетарианците има и друг вариант – омега-3 от водорасли. Алфа-линоленовата киселина е друга омега-3 мастна киселина, която след прием се преобразува в ейкозапентаенова и докозахексаенова мастни киселини.

Магнезий.

Твърди се, че това е най-важният минерал. Отговаря за повече от стотици процеси в организма. Недостигът му причинява депресия и раздразнителност, а при дългосрочен дефицит функциите на нервната система сериозно се нарушават. Редовната доставка на магнезий възпрепятства достигането на кортизола – хормона на стреса до мозъка. Добри източници на магнезий са зеленолистните зеленчуци, пълнозърнестите храни, ядките и семената. Прекомерната консумация на преработени хранителни продукти, за сметка на истински храни е най-честата причина за дефицит на магнезий. Тъй като повечето хора имат лоши хранителни навици, недостигът на магнезий е широко разпространен. Изчерпването на минералите от почвите е друг фактор, свързан с магнезиевия дефицит. Крампи, безсъние и нервност, лошо настроение, сърцебиене – това могат да бъдат симптоми, че на организма не му достига магнезий. В тези случаи се препоръчва недостигът да се компенсира ударно с хранителна добавка и в диетата да се включат повече от храните, в които се съдържа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top