Search
Филтрирай по...

Алкохолът не увеличава риска от рак на гърдата

Употребата на алкохол не увеличава риска от развитието на рак на гърдата, напротив – умерената му употреба понижава риска от ранна смърт при тази онкология. Това важи с особена сила за онези пациентки, които са и в рисковата зона на сърдечносъдовите заболявания, твърдят медици в ново изследване, публикувано сп. Journal of Clinical Oncology.

В Комплексното изследване на рака на млечната жлеза (едно от най-големите от 1988 г. насам) са били изучени данните за 23 000 жени и анкетирани 5 000 пациентки с рак на гърдата на тема употребата на алкохол. Установено било, че употребата алкохол преди поставянето на диагнозата рак на гърдата, не е довела до увеличаване на смъртността от заболяването.

Нещо повече, специалистите са установили, че умерената употреба на алкохол (3 – 6 напитки седмично, особено вино) е довело до понижаване с 15% на смъртността от сърдечносъдови заболявания сред основната група участнички. „Резултатите от нашето изследване са надеждно доказателство за жените, които страдат от рак на гърдата, че количеството употребен алкохол в миналото не влияе на оцеляването им след поставянето на диагнозата. То подкрепя и положителния ефект от умерената употреба на алкохол”, коментира Пол Нюкомб от Центъра за изследване на рака „Фред Хадчинсън”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top