Search
Филтрирай по...

Бактерии по венците могат да навредят и на мозъка

Бактерии по венците могат да навредят и на мозъкаБритански учени установиха, че бактерията Porphyromonas gingivalis, която предизвиква болести по венците, е възможно да достигне в кръвния поток чрез предъвкването на храната или прехапването, причиняващо ранички в устната кухина. Пренасяна чрез кръвта, бактерията може да стигне и до мозъка, предупреждават специалистите.

За целта на проучването си, учените са изследвали мозъчни тъкани от починали пациенти, страдали от болестта на Алцхаймер и деменция.

Когато Porphyromonas gingivalis попадне в мозъка, имунната система провокира отделянето на съединения като хистамин. Те от своя страна предизвикват възпалителни процеси, причиняващи сърдечносъдови болести, нарушения в паметта и когнитивните способности и диабет.

Това не са първите медицински твърдения, които предупреждават за връзката между здравето на устната кухина и някои заболявания. Така например, отдавна е добре известно, че устната хигиена е от първостепенно значение за здравето на сърдечно-съдовата система. Така че – поддържайте зъбите си в добро състояние. Това е особено важно не само за добрия външен вид, но е и превантивна мярка срещу някои заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top