Search
Филтрирай по...

Беконът, кренвиршите и преработените меса причиняват рак

Преработени меса

 

Преработените меса като бекон, наденица, кренвирши и др., са по-вредни от цигарите, азбеста и други опасни канцерогени, алармира Световната здравна организация (СЗО) преди броени дни.

 

22 учени са били поканени от международната агенция на СЗО за изследване наонкологичните заболявания, които трябвало да открият връзката между повече от 16 вида рак и консумацията на червени и преработени меса.

 

Още в началото на октомври, учените анализират повече от 800 епидемиологични изследвания от САЩ, Европа, Япония, Австралия и други страни. Те дават ясна представа за диетата на милиони хора по света и начина, по който тя влияе на здравето им.

 

Според доклада, публикуван в издание Lancet Oncology, СЗО категорично определя преработените меса като канцерогенни за човека, въз основа на достатъчно доказателства за рака на дебелото черво и панкреаса, и влиянието на храната върху тези заболявания.

 

Според събраните доказателства, консумацията на само 100 gr червено месо дневно, значително увеличава риска от колоректален рак.  В същото време, преработените меса увеличават риска от колоректален рак с цели 18% за всеки 50 gr дневно.

 

Плашещото е, че честата консумация на червени и особено – преработени меса, може да бъде по-опасна дори от тютюнопушенето и експозицията на азбест, предупреждават учените.

 

Заключенията на учените се опират и на едно изследване върху мишки, което показва, че преработените меса увеличават производството на опасни съединения. Едно от тях е т. нар. хема желязо и неговите вторични продукти – N-нитрозо съединения, които имат силно канцерогенно действие и причиняват оксидативни щети на чревната тъкан.

 

От СЗО препоръчват консумацията на повече зеленчуци и риба, за сметка на преработеното месо.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top