Search
Филтрирай по...

Бета каротин за по-добра памет

Бета каротин представлява провитамин А съединение, което се конвертира в тялото в ретинол – активна форма на витамин А. Той е мощен антиоксидант, който защитава клетките от действието на свободните радикали, възпрепятства процесите на преждевременно стареене и подсилва имунитета. Бета каротин още контролира комуникацията между клетките, играейки по този начин важна роля в превенцията на раковите заболявания.

Според американски учени обаче, бета каротинът има и други ползи за здравето. Те са на мнение, че ако се приема в продължение на много години, бета каротинът възпрепятства отслабването на паметта и нарушенията в познавателните и мисловните способности.

Изследването показало, че при хората, които приемат бета каротин под формата на хранителна добавка за дълъг период от време, няма никакви предпоставки за развитие на болестта Алцхаймер.

Бета каротинът, според американските учени, елиминира вредното въздействие на оксидативния стрес върху мозъка и така защитава от поява на нарушения в паметта и мисловната дейност. В изследването се посочва, че именно оксидативният стрес може да доведе до поява на Алцхаймер и други дегенеративни заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top