Search
Филтрирай по...

Биотин – витамин за здраве и красота!

Биотин

Витамините от група В, сред които и биотин, са изключително важни за оптималното функциониране на организма. Те подпомагат метилирането, и детоксикацията, понижават възпалителния отговор, намаляват риска от много автоимунни, възпалителни, мозъчни и хормонални нарушения. Освен това са важни за разграждането на мазнините, протеините и въглехидратите, и за производството на енергия.

В7, познат още като биотин и витамин Н, поддържа здравето на косата, кожата и ноктите. Действието на В7 обаче, не спира до там – той участва в множество процеси, които определят здравето на всяка клетка. Биотинът играе роля на коензим за карбоксилазите – ензими, които помагат за метаболизиране на мазнините и въглехидратите, синтеза на мастни киселини и използването на разклонени аминокиселини за производството на невротрансмитери. Ниските нива на биотин оказват негативно влияние върху метаболизма, ето защо дефицитът му може да доведе до умора и повишаване на теглото.

Биотинът не се синтезира в организма и трябва да се набави чрез диетата или хранителни добавки. Съдържа се в редица храни, но за съжаление много фактори могат да възпрепятстват абсорбцията му: възпалителни процеси в дебелото черво, лечение с антибиотици, редовен прием на алкохол, тютюнопушене и др. Първите симптоми при дефицит на биотин включват умора, чуплива коса, косопад, суха кожа, нарушено храносмилане.

Ето кои са ползите от приема на хранителни добавки с биотин!

Имунна система. Биотинът е важен за развитието на белите кръвни клетки, които предпазват организма от вируси и бактерии. Недостигът му е свързан с разрушаване на Т-клетките на имунната система.

-Мозъчно здраве. Играе важна роля за активността на нервотрансмитерите и предпазва от невродегенеративни смущения като болест на Алцхаймер. Участва в синтеза на хормоните, важни за поддържане на добро настроение. Дефицитът на биотин може да доведе до депресия, загуба на мускулна координация и припадъци.

-Кръвна захар. Биотинът увеличава производството на инсулин и стимулира глюкокиназата – ензим в черния дроб, който подпомага синтеза на гликоген и понижаването на кръвната захар. При пациенти с диабет биотин облекчава симптомите на диабетната невропатия.

-Възпаление. Изследванията показват, че дефицитът на биотин може да увеличи провъзпалителните цитокини и да провокира хронични възпалителни процеси в тялото. Установено е, че добавките със съдържание на необходимите количества биотин намаляват производството на тези провъзпалителни цитокини.

-Сърдечно здраве. Биотинът е необходим за метаболизма на мазнините и здравето на сърцето. В комбинация с хром биотинът понижава нивата на лошия LDL-холестерол и увеличава нивата на добрия холестерол. Изследванията показват още, че приемът на по-високи дози биотин води до понижение в нивата на триглицеридите.

-Красота – коса, кожа и нокти. Ползите му за косата, кожата и ноктите са всеизвестни. Има жизненоважно значение за синтеза на мастни киселини, което оказва влияние върху здравето на кожата. Състоянието на клетките в дермата до голяма степен зависи от производството на мазнини, които осигуряват защита срещу излагане на вятър, UV-лъчи, замърсен въздух и други неблагоприятни условия на средата.

Изтъняването на косата и косопадът се повлияят много положително от приема на биотин. Предполага се, че биотинът подпомага нормалния растеж на косата, тъй като участва в производството на кератин – основният компонент на косата. Полезен е и при чупливи и меки нокти – при редовен прием увеличава дебелината и здравината им.

-Метаболизъм. Всяка клетка в тялото се нуждае от биотин за разграждане на хранителните вещества, за да се осигури енергия в тялото. Той е много важен при различни форми на постене и диети, тъй като осигурява нова глюкоза за подхранване на глюкогенезата.

В7 е водноразтворим витамин, който трудно може да бъде предозиран. Излишните количества от него се изхвърлят чрез урината. Приемът му под формата на висококачествена хранителна добавка осигурява страхотни ползи за здравето!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top