Search
Филтрирай по...

Болки и дискомфорт по време на менструация: какво е решението?

менструация

Неприятните болки по време на менструалния цикъл могат да провокират промени в мозъка, доста идентични с промените, които се наблюдават при страдащите от хронична болка. Това твърди клинично изследване на специалисти от Националния университет в Тайпей, Тайван.

Хроничната болка води до промяна във функциите и състоянието на нервната система. Според учените, болезнената менструация изтощава организма по същия начин, допринасяйки за появата на нервно-психическо и физическо изтощение.

При участничките в изследването, страдащи от дисменорея, се появили същите промени в мозъка, засягащи хипоталамуса, каквито се наблюдават у пациенти с хронични болки.

Освен горе показаните, учените регистрирали и други изменения в състоянието на пациентките, като например нарушаване на физиологичните и ендокринни функции и разпространението на болката и в други части на тялото. Всичко това означава, че болезнената менструация оказва сериозно и дългосрочно влияние върху мозъчните процеси, също както и хроничната болка.

Целта на авторите на изследването е да открият комбинации от естествени средства срещу дисменореята, включващи билкови и витаминни добавки.

Според много съвременни проучвания, едно от най-добрите билкови лекарства срещу ПМС и съпътстващите го болка, физически и емоционален дискомфорт, е екстрактът от див ямс. Дивият ям (Dioscorea villosa), , познат още като диоскорея или мексикански сладък картоф, е диворастящо растение, което се среща в районите на Мексико, Азия и Северна Америка.

Благоприятното му и безопасно въздействие при предменструален синдром и менопауза, се дължи на диосгенина – фитохормон, наподобяващ човешките стероидни хормони. Диосгенинът има свойството да активира синтеза на прогестерон, което би могло да бъде от огромна полза за жените, които страдат от т. нар. естрогенна доминантност, провокираща много от симптомите на ПМС и утежняваща състоянието на менопауза.

Диосгенинът, съдържащ се в дивия ямс в много от случаите може да бъде добър заместител на конвенционалната хормонална терапия. Той е източник на т. нар. дехидроепиандростерон, по-познат като DHEA.

Неслучайно, ДХЕА бива наричан хормон на младостта, тъй като стимулира колагеновия синтез и подобрява вида на кожата, укрепва имунните защити и възстановява нормалното функциониране на нервната система, която у жените е силно зависима от хормоналните колебания.

Екстрактът от див ям има доказано ефикасно въздействие върху ендокринната система, коригирайки всички нередности във функционирането й. Може да се приема и от мъже, но е особено полезен за женската полова система и репродуктивни органи. Има положителен ефект при безплодие и хронични възпалителни заболявания на пикочо-половата система. Отлично регулира нарушенията в менструалния цикъл.

Освен че има естествено хормонорегулиращо действие, дивият ям има ефект на силен енерготоник и афродизиак, засилващ сексуалното желание. Подобрява обмяната на веществата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top