Search
Филтрирай по...

Българските лекари излизат на символичен протест

protest na lekariteДнес на обяд нашите лекари ще подкрепят европейския протест на медиците като излязат за един час пред болничните заведения. Решението за символичния протест е взето от Българския лекарски съюз по време на неговия извънреден събор във Варна.

 

Медиците подчертават, че исканията им по никакъв начин не са обвързани с политиката, а са чисто икономически.

 

Протестът е обявен за 12 ч. и се очаква да продължи не повече от час, като през това време болните няма да бъдат ощетени откъм грижи.

 

Българският лекарски съюз се обявява срещу рестриктивните действия на НЗОК и настоява за актуализация на бюджета най-късно до 30 май. В противен случай, от БЛС заплашват с национален протест, на който ще се поискат оставките на ръководството на НЗОК и МЗ.

 

Очаква се в 13 часа днес Българският лекарски съюз да даде пресконференция, на която ще се обсъдят исканията за осигуряване на средства, гарантиращи качествено здравеопазване за всички граждани в Европейския съюз.

 

От Националната пациентска организация заявиха, че твърдо подкрепят исканията на медиците ни.

 

Най-наболелите въпроси, според много от медиците ни, се отнасят до средствата, отделяни за здравеопазване в България. Тези средства са два пъти по-малко, в сравнение с останалите държави от ЕС. Наред с това, броят на българските лекари, които напускат работните си места тук и търсят реализация в чужбина, все повече нараства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top