Висококачествен екстракт от корите на бяла върба – растението, от което е изолирана активната съставка на аспирин. Екстрактът е стандартизиран до 15% салицин (компонентът, превръщащ се в организма до салицилова киселина – също като популярния медикамент), за да се гарантира надеждният ефект на продукта. Екстрактът има противовъзпалително, обезболяващо, потогонно, противопростудно и противоревматично действие.
Интересът към природните болкоуспокояващи, използвани като алтернатива на нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС), все повече нараства. Една такава алтернатива е кората на бялата върба, отдавна известна със своите противовъзпалителни, аналгетични и температуропонижаващи ефекти. Приемана под формата на екстракт, стандартизиран до салицин, кората от бяла върба подпомага контрола върху възпалителните реакции и осигурява облекчение при:
- простуда и грип
- болки в гърба
- главоболие
- зъбобол
- мускулни болки
- менструални спазми
- артрит и др.
След като се абсорбира, салицинът се разгражда до различни салицилатни производни, проявяващи разнообразни свойства. Аспириноподобното действие на салицилатите от кората на бяла върба настъпва по-бавно от това на медикамента, но е по-дълготрайно, а дразненето на стомаха, антикоагулантният ефект и други нежелани реакции, са значително по-слаби.
КАКВИ ПОЛЗИ ОСИГУРЯВА ЕКСТРАКТЪТ ОТ БЯЛА ВЪРБА
- Потиска активността на провъзпалителния ензим циклооксигеназа.
- Облекчава главоболието.
- Понижава телесната температура и подпомага възстановяването при простуда и грип.
- Намалява болката и сковаността в ставите при остеоартрит.
- Намалява мускулната треска след физическо натоварване.
- Проявява както диуретични, така и противовъзпалителни свойства и е добро решение срещу подагра, тъй като ускорява изхвърлянето на пикочна киселина през бъбреците.
- Ограничава риска от образуване на бъбречни камъни от пикочна киселина.
Ключови съставки в кората на бялата върба и техните свойства
Бялата върба (Salix alba) е растение от сем. Върбови (Salicaceae) с дългогодишна история на употреба в природната медицина. Позната е като „лекарство“ още в древен Египет, Шумер и Асирия (4000 години пр. н.е.). Употребяемата й част са корите на младите клонки, които се обелват от тях в ранната пролет. Притежава противовъзпалително, противоревматично, аналгетично, антипиретично (температуропонижаващо), антисептично и антихидротично (против изпотяване) действие.
Активният компонент на върбовите кори е изолиран през 1828 година и е наречен салицин. По-късно с името салицин е наименуван глюкозидът на 2-(хидроксиметил) фенола, много близък по своята структура и фармакологично действие до ацетилсалициловата киселина.
След попадане в организма, ацеталната връзка на салицина се разкъсва и от молекулата му се отделят глюкоза и салицил алкохол (салигенин). Глюкозата се разгражда като клетъчно гориво, а салигенинът се трансформира до салицилова киселина – същото активно вещество, в което се превръща и аспиринът. Въпреки сходството им и факта, че салицинът e основа за стандартизирането на екстракта от бяла върба, ефектите на растението не могат да се обяснят само с него. Екстрактът съдържа още няколко фенолни гликозида (саликортин, тремолацин, салирепозид, триандрин), а също и естери на салициловата киселина със салициловия алкохол, флавоноиди (флаванони, ериодиктоил-7-глюкозид, халкони, изосалипурпурозид, катехини), кондензирани танини и др.
Механизъм на действие на салицина
Ефектът на салицина е общ за всички салицилати, включително аспирина, и е изяснен още през 1971 година. Салицилатите потискат синтеза на простагландини чрез регулиране активността на ензима циклооксигеназа (COX1 и COX2) и също така понижават възпалителните медиатори тумор-некротичен фактор алфа (TNF-α) и ядрения фактор каппа-би (NF-kB).
Благодарение на протективното действие на глюкозния остатък в молекулата му, салицинът проявява значително по-ниско дразнене върху стомашно-чревната лигавица в сравнение с конвенционалния медикамент.
Друго важно предимство на салицина е минималното му влияние върху системата на кръвосъсирването – антикоагулантният му ефект е много по-лек.
Фармакологична активност на флавоноидите и танините
Флавоноидите и танините на бялата върба действат като антиоксиданти, противовъзпалителни и антисептични агенти:
- проявяват противовирусен и антибактериален ефект
- подпомагат защитата от простуда и грип
- понижават температурата
- облекчават симптоматиката и стимулират оздравителния процес при респираторни инфекции
- намаляват оксидативното увреждане на ставните хрущяли
- ускоряват възстановяването на тъканите
Екстрактът от бяла върба може да е особено ефикасен, ако се приема в комбинация с екстракт от босвелия, стандартизиран до босвелиеви киселини, които също имат силно изразено противовъзпалително и аналгетично действие при артрити, ревматизъм, простудни и грипни състояния. Босвелията е сред най-мощните природни средства за облекчаване на болката в ставите, но също така има имуностимулиращо и имуномодулиращо действие, и спомага за облекчаване на дискомфорта при различни възпалителни състояния на стомашно-чревния тракт, като например болест на Крон и улцерозен колит.
Продуктът на Nature’s Way е верифициран по Non-GMO Project, че не съдържа ГМO компоненти, както и по TRU-ID, че посоченият на опаковката състав напълно отговаря на съдържанието в капсулите. Да се избягва едновременният прием с нестероидни противовъзпалителни медикаменти. Приемът с алкохол може да провокира дразнене на стомашно-чревната лигавица.
Отзиви (0)