Search
Филтрирай по...

Витамин В3 с огромен потенциал срещу диабета!

Кръвна захар

 

 

Според скорошно проучване, витамин B3 (никотинамид рибозид) спомага за понижаване нивата на кръвната захар и облекчаване на други симптоми при предиабет и диабет тип 2.

 

Резултатите от изследването показали още, че В3 има многодобър ефект върху метаболизма и намалява риска от усложненията, които настъпват при диабет.

 

Никотинамид рибозид е естествен прекурсор на важния клетъчен метаболит наречен NAD+. Човешките клетки се нуждаят от NAD+, за да се преобразуват захарите, протеините и мазнините в енергия, но с възрастта производството на NAD+ намалява.

 

„Фактът, че един най-обикновен витамин е в състояние да поддържа производството на  NAD+ в тялото е страхотна новина”, споделят проф. Чарлз Бренър и Рой Карвър – завеждащ катедрата по биохимия в Университета на Айова. Още през 2004 г., Чарлз Бренър развива теорията, че В3 е възможен прекурсор на NAD+, последният от които играе ключова роля в развитието на захарната болест.

 

В едни от последните си изследвания, проведени върху мишки, Бренър и неговият екип установяват, че никотинамид рибозидът понижава нивата на кръвната захар, намалява натрупването на мазнини в черния дроб и намалява риска от увреждане на периферните нерви. Резултатите от изследването са публикувани в престижното научно издание Scientific Reports.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top