Search
Филтрирай по...

Витамин D подобрява гликемичния контрол

Витамин D

Ползите на витамин D изобщо не се ограничават до костите и зъбите. Това уникално хранително вещество има фундаментално значение за имунитета, нервната система и мозъка, състоянието на белите дробове. През последните няколко години категорично се изясни и неговата ценна роля в профилактиката и лечението на множествена склероза, болест на Алцхаймер и аутизъм. Счита се, че недостигът му увеличава риска от рак на гърдата и дебелото черво, и сърдечно-съдови болести. Неотдавна стана ясно още, че витамин D регулира нивата на инсулина и е важен фактор в профилактиката и терапията при диабет. Това е доказано от много изследвания, сред които и един метаанализ, за който ще стане дума сега. Той обобщава резултатите от редица изследвания, проведени върху влиянието на витамин D при диабетици.

Резултатите от метаанализа са публикувани в медицинското издание Журнал за клинична ендокринология и метаболизъм на 1.09.2017 г. Те показват, че приемът на добавки с с витамин D води до подобряване на гликемичния контрол при диабетици. 

Метаанализът включвал 24 контролирани опита и обхванал общо 1528 души с диабет тип 2, които приемали плацебо или витамин D с или без калций в продължение на поне 2 месеца. В началото и в края на изследването били измерени стойностите на серумен 25-хидроксивитамин D, хемоглобин А1с (маркер за дългосрочно контролиране на глюкозата), нива на глюкозата на гладно и HOMA-IR (метод за изследване на инсулиновата резистентност).

Всички опити показали значително увеличаване на серумния витамин D при хората, които приемали добавка. Приемът на 1000 IU витамин D дневно били свързани с увеличение на серумния 25-хидроксивитамин D със 17 нанограма на милилитър. Нивата на хемоглобин А1с се понижили средно с 0.3% при хората, приемали витамин D. Добавянето на калций към витамин D било свързано с още по-значително понижаване.

При пациентите, които приемали добавки с витамина, плазмената глюкоза на гладно се понижила средно с 4.9 мг/дл. Много от симптомите на Инсулинова резистентност също били облекчени при хората приемали витамин D. Приемът на добавки с витамин D или излагането на слънце подобряват глюкозната хомеостаза и в резултат на това концентрацията на 25-хидроксивитамин D  достига 40 нг/мл.

„Нашият мета-анализ установи, че приемът на добавки с витамин D и последващото увеличаване на серумния 25-хидроксивитамин D подобрява контролирането на глюкозата и инсулиновата резистентност при пациенти с диабет тип 2“, посочват авторите. „Приемът на холекалциферол е ефективно помощно лечение при нарушения в глюкозния метаболизъм свързани с диабета. Резултатите от настоящия мета-анализ предполагат дневна доза от 1000 IU/дневно, което е максималната толерантна доза за възрастни хора, за да се постигне положителен ефект върху глюкозната хомеостаза при пациенти с диабет тип 2.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top