Search
Филтрирай по...

Витекс за перфектно женско здраве!

женско здраве

Витекс е храстовидно растение, което произхожда от Гърция и Италия. Плодовете му са използвани в традиционната медицина от векове. Витекс е една от най-популярните билки, използвани срещу гинекологични проблеми. Съвременните клинични проучвания и традиционната упортреба на витекс доказват неговата невероятна способност да регулира хормоналния баланс у жените. Тъй като витекс не съдържа хормони, той оказва поддържащо, меко и индиректно действие върху организма.

Витекс оказва подкрепящо и регулиращо действие върху хипофизата.Хипофизата е позната като „главната жлеза”,  защото регулира много от процеси в тялото. Тя изпраща сигнали до яйчниците, „казвайки им” какви хормони да произвеждат.

Как действа витекс?

Инхибира действието на фоликулостимулиращия хормон (FSH). Витекс увеличава секрецията на лутеинизиращия хормон (LH),  което от своя страна увеличава секрецията на прогестерон.

Увеличава късата лутеална фаза. Проучванията сочат, че витекс притежава способността на удължава късата лутелна фаза. Тъй като не съдържа хормони, витекс помага на организма да увеличи собствената си продукция на лутеинизиращ хормон ( стимулирайки овулацията), което от своя страна дава тласък на прогестероновата продукция по време на лутеалната фаза от менструалния цикъл.

Намалява прогресирането на леките форми на ендометриоза. Витекс се използва от гинеколози в Германия за лечение на леките форми на ендометриоза и превенция на прогресирането на заболяването.

Увеличава прогестероновите нива. Витекс стимулира образуването на жълтото тяло.  Жълтото тяло, от своя страна, е отговорно за секрецията на прогестерон. В проучване с 45 пациентки, 86% са отговорили с нормализиране или сигнификантно подобряване на прогестероновите нива.

Може да предотврати спонтанен аборт. Витекс оказва положително влияние върху прогестероновите нива. Когато спонтанните аборти се дължат на прогестеронова недостатъчност, лечението с витекс може да подпомогне нормализирането и повишаването на прогестерона. Въпреки че витекс е считан за безопасен за употреба по време на бременност, препоръчваме да се консултирате с Вашия лекар, ако сте бременна.

Облекчава ПМС ( предменструален синдром). Клиничните проучвания са доказали, че витекс има много добро действие върху симпромите на ПМС, особено депресията, главоболието, акнето и напрежението в гърдите.

Липса на менструация (аменорея). В изследване с 15 жени с аменорея, 65% са възстановили менструалния си цикъл до 6 месеца от употребата на витекс.  Прогестероновите нива също са се повишили.

Нередовна менструация. Витекс регулира обилните и нередовни менструации.

Нормализира менструалния цикъл след приключване приема на орални контрацептиви.  След прекратяване употребата на естроген-съдържащи контрацептиви, витекс  възстановява редовността на менструални цикли и индукцията на овулацията.

Подмога продукцията на кърма при родилки. Витекс е използван повече от 2000 години за стимулация на кърмата. Започнете употребата на витекс веднага след раждането и използвайте за 10 или повече дни, ако е необходимо.

Акне. Няколко изследвания са показали подобрение в състоянието на кожата по време на употребата на витекс. Заедно с подходящ хранителен режим витекс може значително да подпомогне лечението на акнето.

Как да използвате витекс? За оптимален ефект витекс трябва да се приема продължително време.Проучванията показват, че Витекс започва да действаот десетия ден, но пълния му ефект се проявява след шест месеца или повече. При предменструален ефект действието му започва още след втория менструален цикъл. Обикновено витекс се приема веднъж дневно, сутрин на гладно. Витекс се приема през целия месец без прекъсване, като дневната дозировка е 900-1000мг

Безопасност и странични ефекти. Витекс се използва от повече от 2000 години като няма съобщени сигнификантни странични ефекти. Някои пациентки съобщават за гадене, гастроинтестинален дискомфорт, кожни реакции и главоболие. Не е препоръчителана употребата на витекс едновременно с препарати съдържащи прогестерон. Не е препоръчителна употребата на витекс по време на бременност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top