Search
Филтрирай по...

Влиянието на стреса върху диабетиците

Влияние на стреса при диабет

 

 

 

Според последни проучвания на американски психотерапевти, стресът подлежи на минимален, почти никакъв контрол. И все пак, интересно е да подчертаем, че той не е толкова вреден. В действителност, стресът може да увеличи производителността до точка, при която умората, изтощението и влошеното здравословно състояние се подобряват  много по-бързо от обикновено. Моментът, когато се достигне до тази точка, е различен за отделен индивид.

 

 

Какво се случва в тялото при  стрес

 

 

Когато сме стресирани, започват множество промени в организма. Те са свързани с телесните функции, които ни позволяват да възприемем ситуацията по начин, който да подпомогне преодоляването й.  Един от тях е освобождаването на адреналин. Това  дава енергия и подпомага концентрацията. В допълнение, тялото  освобождава и глюкоза от черния дроб, транспортира я до мускулите и я складира като резерва. Тялото е в готовност за „борба или бягство”. След като периодът на стрес бъде преодолян, то бързо възвръща вътрешниятси баланс.

 

 

Това са основните промени, които претърпява организма при ситуации на стрес:

 

 

-Пулсът значително се ускорява

-Кръвното налягане се покачва

-Дишането става по-учестено

-Нивото на кръвната захар се покачва (с цел тялото да получи  повече енергия)

-Кръвта се отдалечава от червата и се насочва към мускулите на ръцете и краката

-Кръвта се подготвя за по-бързо съсирване

-Съзнанието е фокусирано върху точно определения проблем

 

 

Американският Съвет по психология изследва как повишените нива на стрес оказват влияние на хората с диабет или в преддиабетно състояние. Диабетиците претърпяват същите физическите промени като останалите хора, но при въпросното състояние те влияят по различен начин. Психолозите са категорични, че при такива състояния стресът не се понася добре от организма. Инсулинът не може да бъде на разположение, за да освободи глюкозата (захарта) от клетките, така че тя остава там и нивата на кръвна захар се повишават. Този период обаче може да продължи по-дълго време и това да представлява опасност. Не е необичайно при такива случаи да се стигне дори до хоспитализация.

 

 

 

Умствен и физически стрес (нараняване или заболяване) и диабет

 

 

 

Реакцията на човек, подложен на стрес зависи както от типа на диабета, така и от типа стреса

 

 

– При хората с диабет тип 2, стресът води до покачване на кръвната захар, докато у пациенти с тип 1 – кръвната захар може и да се понижава.

 

-Физическият стрес обикновено води до по-високи нива на кръвната захар при хора с двата типа диабет.

 

 

 

 

Повишаване на кръвната захар

 

 

 

 

 

За страдащите от диабет , подложени на прекомерен стрес, се налага да се правят регулярни изследвания на нивата на кръвна захар, защото при различните хора, промените варират. Хората с диабет са наясно, че трябва да поддържат внимателно доброто си състояние, а това означава:

 

 

-Приемът на лекарства да се осъществява само по лекарско предписание

-Непрестанно да се следят  нивата на кръвната захар

-Правилно хранене

-Повече движение

 

 

Дистресът („лошият” стрес) повишава нивата на кръвното налягане и кръвната захар, и предизвиква главоболие, стомашни неразположения, болки в гърдите, проблеми със съня и др. Така че следващият път, когато започнете да се напрягате за незначителни неща, се замислете дали това наистина си заслужава.

 

 

 

Билковите формули са много подходящо решение за хора, които са подложени на ежедневен стрес. Те са изкючително ефективни алтернативи – изцяло натурални и без опасност от странични ефекти. Резултатите от приема на такива формули невинаги се проявяват веднага. Обикновено е необходим по-продължителен период на прием.

 

 

Билковата формула Екс-стрес на американската конпания Nature’s Way представлява 100 % натурална, патентована смес от валериана, хмел и още традиционни билки като маточина, ранилист, гроздовиден ресник и лют червен пипер. Тя е ефикасно седативно средство, което подкрепя дейността на нервната система.

 

 

Намалява нивата на стрес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top