Search
Филтрирай по...

Внимание: недостиг на магнезий!

depresiq, shvashtaneНедостигът на магнезий  е по-опасен, отколкото предполагате. Адекватните му нива в организма, са от първостепенно значение за мозъка и нервната система, сърдечните и мускулните функции, здравето на костите и др. Магнезият е един от минералите с критично значение в поддържането на оптимално здраве.

Оказва се, че магнезиевият дефицит се среща все по-често. Основната причина за това е ежедневният стрес и активното психическо напрежение.  Дългите периоди на стрес и напрежение водят до трайни изменения в нивата на стресовите хормони адреналин и норадреналин. Това от своя страна предизвиква повишаване в нивата на кръвното налягане и пулса, както и стесняване на кръвоносните съдове.

Магензиевият недостиг се проявява основно със симптоми на изтощение, напрегнатост и раздразнителност или схващания. Въпреки това обаче, има и други проявления. Ето кои са те!

Шум в ушите или загуба на слух. Резултатите от изследванията показват, че има тясна връзка между здравето на ушите и нормалните нива на магнезий в организма. Според едно китайско проучване, наличието на достатъчно магнезий в организма възпрепятства образуването на свободни радикали, които могат да доведат до загуба на слуха. Проучвания на специалисти от Mayo Clinic пък посочват, че допълнителният прием на магнезий при пациенти със слухови увреждания, води до значително подобрение на състоянието.

Мускулни крампи. Магнезият има решаващо значение за оптималното функциониране на мускулите. Липсата му води до лицеви тикове и мускулни спазми, като по-често срещани са спазмите на прасците и на стъпалата.

Депресия. Връзката между депресивните състояния и липсата на магнезий е отдавна установена. Магнезият е много подходящо средство в случаи на хронична умора и депресия, и тежки стресови периоди, в които човек е емоционално по-податлив на различни негативни фактори.

Сърдечни проблеми. Липсата на магнезий има негативен ефект върху всички мускули в човешкото тяло, включително и сърдечния мускул. Най-често се стига до развитие на сърдечна аритмия, която пък може да доведе до сериозни усложнения и рискове, като сърдечни удари, инсулти и др.

Камъни в бъбреците. Много хора съвсем погешно смятат, че бъбречните камъни са причинени от излишък на калций. Същинската причина обаче, отново е в недостига на магнезий. Магнезият предотвратява образуването на камъни в бъбреците, като потиска свързването на калция с оксалата – двете съединения, формиращи камъните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top