Search
Филтрирай по...

Внимание: пазете се от пролетните вируси!

Virus i gripСпоред данните, изнесени от здравните власти, пролетни вируси обикалят страната. Броят на заразените се е увеличил с цели 20% само за една седмица, което определено звучи тревожно.

Според здравни специалисти, основен фактор за скоростното разпространение на специфичните пролетни вируси, е необичайно хладното за сезона време.

 

Т. нар. пролетен парагрип протича с някои странни симптоми, които е възможно да объркат и лекарите. През първите няколко дни, обикновено 3-4, температурата е висока, като при най-малките тя може да достигне 40 градуса. Няма как да се мине и без главоболие и отпадналост, разбира се, а при някои пациенти може да се появят диария и повръщане.

 

И – внимание: около 4-5 ден от началото на вируса, се появява обрив, който покрива цялото тяло, включително главата и лицето.

Бъдете нащрек, защото при децата е възможно обривът да бъда объркан със скарлатина. Подобна ситуация може да бъде опасна, защото предписаният срещу мнимата скарлатина антибиотик, още повече ще влоши състоянието на малкия пациент.

 

Вече са установени случаи, при които се стига до усложнения като ангина, пневмония или отит.

Най-много са заболелите в София-област, където всеки 94 души на 10 000 население, са поразени. В Ловеч, Шумен, Стара Загора, Плевен, Велико Търново и Русе, също се наблюдава по-висока заболеваемост.

 

В случай, че пролетният парагрип хване и вас в клопката си, в никакъв случай не подценявайте ситуацията. Задължително си останете у дома и се лекувайте, пийте повече течности и се хранете целесъобразно.

 

И една добра новина: рискът от сериозни бактериални инфекции при родените след 2005 г., е минимален, тъй като всички те би трябвало да са ваксинирани.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top