Search
Филтрирай по...

Внимание: слънцезащитната козметика не е достатъчна, нужен е колаген!

UV лъчи слънцезащита

 

 

Стане ли дума за защита от UV радиацията, всички се сещаме първо за конвенционалната слънцезащитна козметика, която се нанася локално върху кожата. Но дали това е достатъчно? Съвсем не, разбира се, не по-малко важен е допълнителният прием на колаген през най-горещите месеци от годината! Повечето хора обаче, не са наясно с тази необходимост поради простата причина, че темата за колагена като основен защитник на кожата през лятото, не е от най-разискваните.

 

Как слънцето уврежда колагена

UV радиацията разгражда колагена със скорост, в пъти по-висока, отколкото скоростта при нормалното стареене. При проникването си в средния слой на кожата (дермиса), UV лъчите предизвикват ненормално струпване на еластин. Когато той се натрупа, започват да се произвеждат ензими, които разграждат колагена и създават така наречените “слънчеви белези”.

 

Излиза, че основната хистологична характеристика на увредената от слънцето кожа, е именно натрупването на еластичен материал, който „замества” загубения колаген. Този еластичен материал, състоящ се главно от еластин предполага голяма загуба на колаген в дермата на хронично увредената от слънцето кожа.

 

Установено е, че общото съдържание на колаген в увредената от слънцето кожа, е с 20% по-малко в сравнение със случаите, когато кожата не е излагана на слънце. В допълнение, се наблюдава и 40% понижение в съдържанието на интактния амино пропептиден остатък на проколаген тип III в увредената от UV лъчите кожа. Разграждането на колагена в резултат от прякото излагане на кожата на слънце, води до по-нататъшно набръчкване, увисване и загрубяване на определени участъци от кожата, особено в областта на лицето и шията. 

 

Слънцето и свободните радикали

UV радиацията е и един от основните виновници за прекомерното образуване на свободни радикали. Свободните радикали са нестабилните молекули на кислорода, които имат само по един електронен вместо два. Тъй като електроните са в двойки, молекулата трябва да изчисти липсващия електронен от други молекули, а това води до верижна реакция, която уврежда клетките на молекулярно ниво. Прекомерното образуване на свободни радикали, причинено от слънцето не само увеличава броя на ензимите, които разграждат колагена, но също така променя генетичния материал на клетката по начин, който може да доведе до рак.

 

Кожни изменения, причинени от слънцето

UV експозицията причинява неравномерно удебеляване и изтъняване на кожата, наречено слънчева еластоза, което води до груби бръчки и обезцветяване. Друго сериозно увреждане е итъняването на стените на кръвоносните съдове, което видимо се отразява на кожата на лицето.

 

Най-честите промени в пигмента, предизвикани от слънцето, са т. нар. лунички (ефелиди) и пигментни петна (лентиго), характеризиращи се с натрупване на меланин и хиперплазия на меланоцитите. По-големите петна, известни още като възрастови петна, обикновено са най-много в областта на гърдите, раменете, ръцете и горната част на гърба.

 

В резултат от разрушаването на меланоцитите, предизвикано от UV експозицията, често се стига и до образуване на бели петънца по краката и ръцете.

 

Блестящата кожа с великолепен тен, се нуждае от колаген!

Колагенът е фиброзен протеин и ключов компонент в състава на кожата. Той поддържа младостта и еластичността на дермата и в допълнение подпомага смазването на ставите.

Но уви, с възрастта, както и под влияние на UV лъчите колагенът се разпада. Този процес става все по-интензивен след около 25-годишна възраст. Добрата новина е, че той може да бъде забавен чрез перорален прием на хидролизиран колаген. Нито пластичната хирургия, нито специалните козметични процедури могат да окажат толкова благотворно влияние върху кожата в дългосрочен план, каквото има колагена. Много изследвания показват, че допълването с колагенни пептиди видимо увеличава хидратацията и нивата на колаген в кожата само след 8 седмици прием.

 

Колагенът е уникален с това, че съдържа високи количества аминокиселини, включително глицин, пролин и лизин, които са от съществено значение за възстановяването на съединителната тъкан, костната матрица, ставите и дори косата.

 

Когато „храним” тялото с колаген, то разполага с градивните блокове, необходими за регенерацията на съединителната тъкан и възстановяване на цялата система отвътре. Респективно, инжектирането на колаген, както и локалното му приложение, нямат дълбоките ефекти, които предлага перорално приеманият колаген.

 

Освен че възстановява кожата отвътре, перорално приеманият колаген стимулира и естественото образуване на колаген, което е особено необходимо след 25-годишна възраст и/или при излагане на слънце в горещите летни месеци.

 

Защо да приемате колаген? Колагенът, източник и на хиалуронова киселина е най-важният компонент за здравето и красотата на кожата. Но както вече уточнихме, след определена възраст естественият му синтез в тялото намалява. Това във висока степен рефлектира върху състоянието на кожата, чиято еластичност и гладкост намаляват. Загубата на колаген и хиалуронова киселина не може да бъде компенсирана с козметика за локална употреба. При прием през устата, колагенът действа като лепило за отпуснатата, набръчкана кожа, а хиалуроновата киселина хидратира и овлажнява. За целта обаче, колагенът и хиалуроновата киселина трябва да се абсорбират много добре от тялото, което не всеки колаген може да предложи.

 

Биосел колаген – вашата страхотна терапия за гладка и еластична кожа! Биосел колаген (BioCell Collagen) е източник на хидролизиран колаген, ниско молекулярна хиалуронова киселина и хондроитин сулфат. Хиалуроновата киселина с ниско молекулно тегло и хидролизираният колаген в BioCell Collagen се състоят от микроскопични молекули, благодарение на които бионаличните колагенови пептиди са пълноценно усвоени и могат да въздействат върху кожата, косата и ноктите на клетъчно ниво.

 

Действието на патентованата съставка в продукта – BioCell CollagenTM е оценено в множество рандомизирани, двойно-слепи, плацебо-контролирани проучвания върху хора. Всички те са проведени в съответствие с добрата клинична практика и доказват, че приемът на BioCell CollagenTM води до значително подобрение в състоянието на кожата, косата и ноктите. BioCell Collagen подсилва действието на козметичните продукти и оптимизира техните ефекти.

 

BioCell CollagenTM притежава 6 патента за безопасност и ефективност, както и статут  GRAS, според който производствените процеси са в съответствие с Добрата производствена практика (GMP). BioCell CollagenTM се използва от милиони хора по света, още от 1997 г. насам.

Биосел колаген бръчки

Научно патентованата съставка BioCell CollagenTM, е създадена от Biocell Technology LLC – водеща американска компания за производство и разпространение на иновативни, научно разработени ингредиенти с високо качество.

 

Оригинален продукт на BioHealthGmbH,Germany. Търсете в аптеките или поръчайте с безплатна доставка ТУК! За повече информация: 02/9530583

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top