Search
Филтрирай по...

Всичко, което искате да знаете за стреса, на едно място!

Стрес

Няма човек, който да не е подложен на стрес в определени периоди от живота си. Балансът между кариерата, семейството и социалния живот е труден и няма как да се размине без това. Стресът обаче, не е обезателно опасно състояние, особено когато е в умерени „дози“. Полезният стрес може да изостри сетивата или да накара мозъка да действа по-ефективно в напрегнати ситуации.

Вътрешният отговор на стреса е реакция на организма срещу натиск, породен от външни фактори. Той е механизъм на оцеляване,  който помага за преодоляването на физически и емоционални травми. Стресовият отговор улеснява справянето с малките ежедневни предизвикателства, като например закъсняване за работа, среща, попадане в задръстване, пренареждане на предварително подготвена програма и др.

Стигне ли се обаче до хипер стимулация, породена от стресовия отговор, може да се стигне до различни негативни последици за здравето. Човешкият организъм редовно бива подлаган на промени от физиологично и психологическо естество. А последствията върху организма зависят от това дали стресът е остър или хроничен. Стигне ли се до т.нар. свръх стимулиран стресов отговор, здравето – емоционално и физическо, може да се окаже в сериозен риск. Прието е, че човешкият организъм  има три степени на отговор на стреса – предупреждение, съпротивление и изтощение. Да разгледаме по-подробно кои са характерните признаци на всеки един от етапите.

Степен 1: Предупреждение (ранна фаза). В тази начална фаза, надбъбречните жлези започват да освобождават стресовите хормони адреналин и кортизол, които се включват в кръвообращението, стимулирайки нервната система да помогне на тялото да се справи с внезапно възникналата ситуация. Ако бъдат системно стимулирани да произвеждат тези хормони като отговор на физически или емоционален стрес, надбъбречните жлези се претоварват. В този все още ранен етап, най-характерното оплакване е чувство на умора, съчетано с проблеми със съня и най-вече със заспиването. Други типични симптоми, породени от сравнително кратък период на стрес, са ускорен сърдечен ритъм, учестено дишане, напрегнатост в мускулите, проблеми с храносмилателния тракт и безпокойство. За справяне с тези проблеми, специалистите препоръчват редовна физическа активност. От полза може да бъде и употребата на следните хранителни добавки:

Mental Calmness Stress-Relax®. Съдържа природната аминокиселина L-теанин, която възстановява баланса между възбудните и задръжните нервни процеси в централната нервна система. Потиска свръхстимулацията на надбъбречната жлеза, спомага за подобряване на съня и задържа повишението в кръвното налягане, предизвикано от острия и хроничен стрес. Намалява натоварването на нервите, предизвикано от кофеина, какаото и други стимуланти. Продуктът на Natural Factors съдържа патентована форма на Л-теанин – Suntheanine®, източник на над 99% чист, клинично тестван L-теанин, създаден от реномираната японска компания Taiyo Kagaku.

Ашваганда SENSORIL®. Природен адаптоген и регулатор на централната нервна система. Подпомага приспособяването на организма към често повтарящите се стресови стимули. Мощен антиоксидант, подхранващ нервите и намаляващ свръхчувствителността им към възбудните невротрансмитери. Съхранява клетъчната енергия, генерирана от митохондриите в нервите, жлезите и мускулите. Продуктът съдържа патентован екстракт от ашваганда – Sensoril®, защитен с американски и международни патенти. Притежава GRAS статус, гарантиращ безопасността му. Сертифициран е USDA ORGANIC от Mинистерство на земеделието на САЩ. Сертифициран Kosher и Halal.

Степен 2: Съпротивление. Разгледаната по-горе първа степен е характерна за хора които са изправени пред остър, но краткосрочен стрес. Характерно за него е, че кортизолът и адреналинът сравнително бързо се връщат към нормалните си стойности. Вторият етап настъпва когато организмът е принуден да се бори с продължителен стрес и свързаното с него  постоянно производство на кортизол. Постоянното състояние на нервна превъзбуденост  повлиява негативно върху ендокринната система. Пациентите в тази фаза се оплакват  от напрегнатост и нервност. Характерен белег е увеличеният апетит  за въглехидрати, който се дължи на повишените нива на кортизол в кръвта. Често това води до бързо напълняване и натрупване на излишни мазнини. Лекарите препоръчват на пациентите в тази фаза редовна физическа активност, здравословен режим на хранене и ограничаване до минимум на т.нар. „бързи“ въглехидрати. Ето какво може да ви помогне за преодоляване на стреса в тази фаза:

Alive/Алайв® STRESS LESS™. Широкоспектърна природна формула, която облекчава нервното напрежение и позволява прехода от остър към хроничен стрес да протече плавно и със своевременна невронална адаптация. Подобрява концентрацията, паметта и способността за вземане на адекватни решения под напрежение. Потиска тревожността и предотвратява изпадането в нервен срив.

Serenity Formula (Антистрес Формула). Съдържа супер адаптогенна и тонизираща комбинация екстракти от следните лечебни растения: сибирски жен-шен, ашваганда, златен корен и лавандула. Противодейства на нервното изтощение и не позволява на надбъбречната жлеза да изпадне в недостатъчност. Това е продукт, който не само успокоява, но същевременно и мобилизира организма за превръщането на стреса в градивна сила, преди да се развие депресия.

Степен 3: Изтощение (напреднала фаза). В този последен етап, човешкият организъм изпада в състояние на постоянно и пълно изтощение, без да има способността да се възстанови от стреса. Пациентите се оплакват от т.нар. „надбъбречна умора“ – състояние, в което ендокринната система отказва и не може да се справи с постоянната нужда на организма от кортизол. Това състояние на постоянен стрес води до промени в химичния състав на мозъка и характерни симптоми като  тежка умора, летаргия, промени в сърдечния ритъм и силна тревожност. В много случаи се стига до смущения в сърдечно-съдовата и метаболитната функция. Често в тези случаи се стига и до тироидна дисфункция, преддиабетни състояния и инсулинова резистентност. Ето предложенията на Revita, които ще ви помогнат да преодолеете напредналата фаза на изтощение.

Revita Ви препоръчва Super Calm (При силна тревожност)  –  естествен продукт, съдържа високоефективна комбинация от ключови за борбата със стреса съставки – екстракт от златен корен, Л-теанин, витамин С, пантотенова киселина плюс GABA (гама-аминомаслена киселина), която контролира производството на бета-вълните и поддържа достатъчно високи нивата на алфа-вълните в мозъка.

L – Теанин – аминокиселина, която подпомага освобождаването на специфични невротрансмитери, повлияващи намаляването на стреса.

Златен корен (Родиола) – екстрактът от тази билка помага за регулиране нивата на кортизол в организма и намаляване на силното чувство за безпокойство.

Витамин В5 – поддържа клетъчното дишане и разграждането на макроелементите за да се извлече от тях необходимата енергия.

Витамин С – играе ключова роля в регулиране производството на кортизол от надбъбречните жлези.

AdrenaSense Adrenal Formula х 90 V-капсули. Природен продукт със силно адаптогенни, тонизиращи и облекчаващи емоционалния спад ефекти. Стимулира функцията на надбъбречната жлеза, като “икономисва” адреналина и кортизола, и спестява тежките им странични ефекти –  ускорен пулс, повишено кръвно налягане, неадекватни реакции и в резултат – повишен риск от хронични заболявания и спад в имунния статус. Предотвратява тежките депресивни състояния, понижава апетита за вредни храни и може да намали склонността към рисково поведение и емоционален бърнаут.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top