Search
Филтрирай по...

Пребори умората, подобри настроението с В12!

 

Анемия

 

 

Слабост и умора, световъртеж, нарушения в паметта, вниманието и концентрацията, слаб тонус и безсъние… Причината за всички тези симптоми често е само една – дефицит на витамин В12.

 

Витамин В12 е невероятен източник на енергия и движеща сила за функционирането на най-важните органи и системи в тялото. Подпомага синтеза на ДНК, нервните и кръвните клетки, от решаващо значение е за здравословната мозъчна дейност и нормалния имунен отговор.

 

Ключови признаци за недостиг на В12. Изтощение, сърцебиене, мозъчна мъгла, треперене на крайниците, лоша координация, слаба памет и неспособност за концентрация, нервност, психични неразположения. При много хора често повтарящото се лошо настроение също е резултат от дефицит на В12. В дългосрочен план недостигът на В12 може да доведе до трайно увреждане на мозъка и централната нервна система. За да се намали риска от тези и подобни проблеми или за да се облекчат симптомите, когато те вече са факт, може да се направи едно просто попълване на диетата с „енергийния витамин”.

 

Ранните симптоми включват слабост и умора. Фактът, че В12 е наричан още „витамин за енергия” никак не е случаен. Недостигът му в организма нарушава производството на червени кръвни клетки, което неминуемо рефлектира върху енергията. Проблемът е, че изтощението и умората обикновено се свързват с други състояния, но истинската причина – липса на В12, често бива игнорирана.

 

Недостигът на В12 често се бърка с деменция. Симптомите при недостиг на В12 много често имитират състоянието при деменция, за което най-характерни са загуба на паметта, дезориентация, затруднено мислене и др. Между 75 и 90% от хората с дефицит на В12 имат почти същите неврологични усложнения както и при деменцията. Затова пациенти с подобни симптоми трябва задължително да бъдат тествани за дефицит на В12.

 

 

Витамин В12

 

Кога рискът от недостиг на В12 се увеличава? При непълноценно хранене, веганство или вегетарианство, хроничен алкохолизъм, стомашно-чревни смущения (особено атрофичен гастрит, колит, болестта на Крон, синдром на пропускливите черва, цьолиакия и др.), в резултат от които В12 не се усвоява добре и др.

 

-Вегетарианците са изложени на сериозен риск. В12 се среща предимно в животински продукти. Така че ако диетата ви се състои от растителни храни, то вие попадате в рисковата група на застрашените от недостиг. Много специалисти съветват вегетарианците, които консумират само яйца и млечни продукти ежедневно да включват поне една от тези храни в менюто си. Веганите, които по дефиниция не се хранят с абсолютно никакви животински продукти, е задължително да приемат витамин В12 под формата на хранителна добавка.

 

-По-възрастните. С напредване на възрастта стомахът произвежда все по-малко стомашна киселина, а тя има ключово значение за усвояването на В12 от храната. Повечето възрастни хора освен това имат слаб апетит, хранят се еднообразно и приемат лекарства, които намаляват производството на стомашна киселина. Всичко това налага необходимост от допълнителен прием на витамин В12.

 

-Хора, които често вземат лекарства против киселини. Конвенционалните медикаменти срещу киселини потискат производството на стомашна киселина, необходима за усвояването на В12. Това твърдение се подкрепя и от Американската медицинска асоциация, позоваваща се на изследване от 2013 г., според което лекарствата, известни като инхибитори на протонната помпа увеличават риска от недостиг на В12 с цели 65%. Според същото изследване, приемът на H2 рецепторни антагонисти, също увеличава риска от дефицит на В12 с 25%.

 

-Жени, които приемат орални контрацептиви. Продължителният прием на противозачатъчни рефлектира негативно върху нивата на В12 в организма. Причината за това се отнася до естрогените, съдържащи се в тези хапчета, коментират специалисти. Ако приемате противозачатъчни, със сигурност трябва да се консултирате с лекуващия си лекар за допълнителен прием на витамин В12.

 

-Злоупотребяващи с алкохол. Хроничната употреба на алкохол е сериозен рисков фактор за развитие на витаминен дефицит, особено на В12. Алкохолът изчерпва В12 от тялото и уврежда стомашно-чревния тракт, като предизвиква намалено производство на стомашна киселина и увреждане на микровласинките, абсорбиращи хранителните вещества, възпаление на стомашната лигавица и др. В подобна ситуация хранителните вещества като В12 преминават през тялото като отпадъци, без да бъдат усвоени.

 

Дефицитът на В12 и злокачествената анемия. Специфичният вид анемия, предизвикан от дефицита на В12, е известна като злокачествена. Най-често до там се стига при вегетарианство или в случаите, когато стомахът не произвежда достатъчно от т. нар. вътрешен фактор – специфичен протеин, който подпомага резорбцията на В12 в тънките черва.

 

Дефицитът на В12 нарушава имунната функция. В12 играе важна роля и в производството на бели кръвни клетки, които от своя страна са от съществено значение за състоянието на имунната система.

 

Има ли опасност от предозиране с В12? Почти невъзможно е, тъй като той е водоразтворим витамин и всеки излишък се отделя с урината.

 

За да има ефект от допълнителния прием на В12, е необходимо продуктът, който сте избрали да бъде с висока степен на усвояване. Такъв е мицелизираният спрей, източник на витамин В12 на Bioclinic Naturals®, част от канадската компания Natural Factors.

Всяка доза от Витамин В12 / метилкобаламин мицелизиран спрей осигурява 1000 mcg метилкобаламин – количество, напълно достатъчно да компенсира дефицита на В12. Мицелизираната форма на В12 позволява перфектна абсорбция и 100% ефикасно действие на витамина. Продуктът осигурява по-добрата форма на В12 – метилкобаламин.

 

Прием: предназначен за орална употреба чрез впръскване директно в устата. Всяка доза се състои от 2 впръсквания (0.3 ml)! Продуктът съдържа 100 дози и стига за прием от 3 месеца.

 

В12 под формата на спрей е супер бионаличен и бързо навлиза в кръвния поток. Без риск да бъде разрушен от стомашните киселини и ензимите. С осезаем начален ефект. Удобен за прием и идеален за хора с активен начин на живот, които често пътуват. Подходящ за вегетарианци!

 

Natural Factors, Canada е лидер в производството на витамин В12. Компанията предлага витамин В12 като метилкобаламин или цианкобаламин в различни разфасовки. Цялата серия можете да видите ТУК!

 

Производител: Bioclinic Naturals®

Част от Natural Factors, Canada

Вносител: Гео Нутришън ЕООД

За въпроси, моля потърсете ни на тел.: 02/ 9530583 или на: www.revita.bg!

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top