Search
Филтрирай по...

ГАБА – естествено решение срещу стрес, тревожност и безсъние!

Габа
Габа срещу тревожност

 

Стресът е обичаен спътник в ежедневието на съвременния човек. Постоянно се сблъскваме с проблеми, за които сме свикнали да се тревожим – смяна на работата, преместване в ново населено място, раздяла с партньор, както и доста по-драматични събития като загуба на любим човек.

В действителност стресът включва дълъг списък от – на пръв поглед дреболии, включително закъснение за среща, незначителна грешка в работата и много други. Тези малки трудности могат да предизвикат поява на силно напрежение, главоболие, да напрегнат физически тялото, да изчерпят енергията ни.

Оказва се, че в основата на всичко това е изчерпването на ГАБА в организма –невротрансмитер с изключително значение за преодоляване на безпокойството и лошото настроение!

ГАБА е съкращение за гама-аминобутирова киселина (или гама-аминомаслена киселина), която играе огромна роля за работата на мозъка и на централната нервна система. Представлява инхибиторен невротрансмитер в мозъка, който помага на клетките и органите да общуват ефективно.

Само част от симптомите при дефицит на ГАБА включват:

-мислите „препускат“ през главата, което води до безсъние, напрежение, треперене и др.;

-нагърбването с повече задачи едновременно провокира неувереност;

-прибързаност в действията, усещане за свит на топка стомах без основателна причина и др.

Когато сме изложени на повече стрес общият баланс, познат още като хомеостаза, се нарушава. ГАБА е един от мозъчните трансмитери, които помагат за значително намаляване усещането за стрес. Това постига чрез свързването си с рецепторите в периферната нервна система, което води до активиране на парасимпатиковата нервна система. Този дял на автономната нервна система отговаря за релаксиращия отговор, което е точно противоположното на реакцията „бий се или бягай“. Тази активация на парасимпатиковата нервна система се наблюдава от 5 до 30 минути след приема на ГАБА! Това означава, че максимум половин час след приема на ГАБА, мозъкът и нервната система „утихват“. При повишаване нивата на ГАБА в мозъка, менталното претоварване бързо се понижава и ние лесно можем да се отпуснем.

ГАБА има добре изразен положителен ефект и при безсъние. За разлика от сънотворните лекарства, които имат сериозни странични ефекти, ГАБА е едновременно безопасно и ефективно средство за подобряване качеството на съня. Съществуват няколко обяснения за този й положителен ефект – вероятно той се дължи на стимулирането на парасимпатиковата нервна система от страна на ГАБА и на нейните намаляващи безпокойството свойства. Изследвания са потвърдили, че ГАБА може да активира парасимпатиковата нервна система и да намали телесната температура – фактор, който подпомага съня. ГАБА се абсорбира бързо и достига най-високи нива в кръвта 30 минути след орален прием. Учените смятат, че най-добър ефект по отношение на съня се постига чрез приема й около 30 минути преди лягане.

ГАБА може да се приема за подобряване качеството на съня в дозировка 100 до 200 mg преди лягане, а при стрес – в дозировка от 100 до 200 mg до 3 пъти дневно. Не са известни никакви странични ефекти от приема на ГАБА. Общите препоръки гласят да се приемат не повече от 600 mg за период от 6 часа и не повече от 1200 mg в рамките на 2 часа.

ГАБА може да се набави под формата на хранителна добавка, но не всеки продукт със съдържание на ГАБА е ефективен. Повечето добавки съдържат синтетичната форма на това вещество, чиято степен на усвояване е ниска, а действието му – нищожно слабо.

Pharma GABA® – най-добрата форма на ГАБА! Pharma GABA® е патентована съставка, източник на бионаличната форма на ГАБА, която е доказано ефективна и безопасна. Pharma GABA® е източник на същата бактерия, която е открита в корейския специалитет кимчи – Lactobacillus hilgardii. Pharma GABA® е патентована съставка на компания Pharma Foods International.

Ефектът от естествената ГАБА превъзхожда въздействието на синтетичния вариант, която се произвежда от пиролидинон – индустриален разтворител.

Доказано е, че естествената форма води до релаксация като повишава алфа-вълните за сметка на бета-вълните в мозъка, подпомага производството на антитела в слюнката при стрес, намалява стресовите маркери включително нивата на кортизол.

Ползи от приема на Pharma GABA®:

-допринася за възстановяване на спокойствието, намаляване на тревожността, отпускане мускулите на тялото;

-подпомага естествено борбата със стреса и безпокойството и свързаните с тях проблеми (умора, проблеми със съня, раздразнителност, агресия…);

-съкращава времето за заспиване и спомага за поддържане на качествен сън през нощта;

-насърчава релаксацията на мускулите лесното възстановяване на тялото след спорт и други интензивни физически натоварвания;

-действа като естествен антидепресант и спомага за подобряване на настроението;

-съдейства за понижаване на кръвното налягане;

-намалява желанието за храна, от полза при т. нар. „емоционално хранене“.

Revita Ви препоръчвa продукта ГАБА (Гама-аминобутирова киселина) 100 mg на канадската компания Natural Factors. Той съдържа патентованата съставка Pharma GABA®, иззета от 100% естествен източник и получена чрез процес на естествена ферментация на полезната бактерия Lactobacillus hilgardii!

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top