Search
Филтрирай по...

Горещините влияят зле на мозъка и… тестисите

Горещините влияят зле на мозъка и… тестиситеИзследване на учени от университета на Торонто, посочва, че прекомерното излагане на температури от порядъка на 38-40 градуса, убива клетките в мозъчните и тестикуларните тъкани.

Според специалистите, 4 часа и повече, прекарани на открито под жаркото слънце са достатъчни, за да се унищожат определен брой клетки в мозъка и тестисите.

Всичко това означава, че рисковото излагане на слънце, когато температурите са значително високи, може да доведе както до нарушения в плодовитостта, така и до невродегенеративни заболявания, засягащи мозъчните и мисловните функции.

Дори да сте издръжливи и напълно здрави, избягвайте рискования престой на открито, ако жегите са непоносими. Имайте предвид, че хипертермия можете да получите и следствие пряко излагане под слънчевите лъчи. Хипертермията може да провокира топлинен удар и дори мозъчна смърт.

Винаги вземайте необходимите мерки през горещия летен сезон. Освен задължителните шапка и специални слънчеви очила, се старайте да приемате много течности, хапвайте достатъчно, но по-лека храна, не се преуморявайте и избягвайте да стоите на открито през най-горещите часове от деня.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top