Search
Филтрирай по...

Гроздовидният ресник възстановява хормоналния баланс

менопауза

 

 

Ако се налага да изберете само една билка срещу неприятните симптоми на менопаузата, няма спор – това е гроздовидният ресник (Cimicifuga racemosa). Тя отдавна е позната на индианците в Северна Америка като средство за коригиране на менструални нарушения. Днес е най-популярната и широко използвана билка при менопауза, като експертите я определят като безопасна и ефикасна и при предменструален дискомфорт, дисменорея (болезнена менструация) и менопауза с всичките неприятни симптоми, които може да я съпътстват – горещи вълни, сърцебиене, нервност, раздразнителност, нарушения в съня, шум в ушите, световъртеж, изпотяване, и депресия.

 

Активните съставки на ресника са много, но някои от тях се открояват. Той съдържа тритерпен гликозиди (вкл. актеин и цимицифугозид). Също така съдържа изофлавон, известен като формононетин, който може да потисне рецепторните области в хипофизата и хипоталамуса.

 

Впечатляващи клинични изпитвания

Мащабно изпитване на билката с участието на 131 лекари и 629 от техните пациентки в менопауза показва много добри резултати от използването на гроздовидния ресник. За период от 6-8 седмици пациентките са приемали по 80 мг дневно екстракт от тази билка. Повечето от жените забелязали подобрение в рамките на 4 седмици от началото на приема, а на осмата седмица при по-големия процент от жените има пълно отзвучаване на симптомите. Билката се понася добре, като само 7% пациентките са съобщили за леки храносмилателни разстройства.

 

В друго двойно сляпо проучване е проследено състоянието на 60 жени, на които е бил даван гроздовиден ресник (80 мг дневно), конюгирани естрогени (0,625 мг дневно), или диазепам (2 мг дневно). Резултатът показал, че жените, които приемат ресник, имат много по-голямо подобрение на симптомите, отколкото другите две групи. Гроздовидният ресник облекчава по-успешно от конюгираните естрогени и диазепама симптомите на депресия и тревожност, като при него няма ппочти никакви странични ефекти.

 

Може ли гроздовидният ресник да бъде определен като естроген

Не. За да стане това, би трябвало тази билка да се отразява и на останалите репродуктивни хормони и да предизвиква естрогенни промени във вагиналните цитологични параметри. Няколко важни изследвания доказват, че това не е така, следователно ресникът не може да се определи като естрогенен. Когато гроздовидният ресник се прилага при жени в менопауза, той не потиска фоликулостимулиращия хормон и лутеинизиращия хормон. Нивата на останалите хормони като ендогенен естроген и пролактин остават непроменени.

Фактът, че гроздовидният ресник не се определя като естрогенен, е много важен за жените с естроген-чувствителни ракови заболявания, защото това показва, че може да се използва и от тях за справяне с тежките симптоми на менопауза!

 

 

Безопасност и дозировка

 

Няма сведения за токсичност на гроздовидния ресник. Клинични проучвания на над 1700 пациенти за 3 до 6-месечен период показват отлична поносимост на билковия екстракт.

Гроздовидният ресник е противопоказен по време на бременност, тъй като може да стимулира маточните контракции и да предизвика преждевременно раждане. Не се препоръчва на деца.

Има предположения, че ресникът може да подобрява действието на противоракови препарати. Тъй като противораковите лекарства се използват в дози, които са почти токсични, увеличаването на ефекта им не е препоръчително. Въпреки че лабораторните тестове върху клетки не могат напълно да повторят това, което се случва в тялото, това предположение изисква още проучвания. Междувременно тези, които приемат високотоксични химиотерапевтични препарати, трябва да избягват приема на гроздовиден ресник, докато не приключат с химиотерапевтичните сесии.

 

1 капсула от 40 мг стандартизиран екстракт от гроздовиден ресник съдържа 2,5% тритерпен гликозиди, като препоръчителната доза е 1-2 капсули дневно.

 

Не само за жени

Въпреки че по-често се говори за въздействието на гроздовидния ресник при женски хормонални проблеми, фитотерапевтите отдавна са наясно с неговите полезни качества като мускулен и неврорелаксант. Той се използва за лечение на главоболие, мускулни спазми и т.н. Известният фитотерапевт Дейвид Хофман описва и други начини за употребата на гроздовидния ресник: „Той е много ефикасен при ревматични болки, ревматоиден артрит, остеоартрит, в мускулната и неврологична болка. Намира приложение за облекчаване на ишиас и невралгия. Като неврорелаксант може да се използва в много ситуации, когато е необходимо такова средство…“

Гроздовидният ресник е с доказан положителен ефект и може да се ползва безопасно дори от хора с рак на гърдата. Няма регистрирани основателни притеснения, които да изискват преустановяване на използването му. Но е много важно да се използват стандартизирани екстракти с най-високо качество, за да се постигнат добрите резултати, регистрирани при проучванията.

 

2 thoughts on “Гроздовидният ресник възстановява хормоналния баланс”

 1. sicko na red voodusevena sam od vaste proizvodi mnogo vi blagodarija as sam od bitola makedonija vas redoven citatel i konzument na vaste proizvodi idvam pri vas 12 god molja ve da mi skazite lekarstva i dobri doktori za lecenie na nervoza ipsihoza hubav den na site koi rabotat v revita

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Благодаря Ви за милите думи.Това са телефоните на двама психиатри, за които има добри отзиви. Говорете с тях, усетете дали ще ви допаднат. Д-р Йорданова 0887705464; д-р Славчев 0888621096. Друг вариант – проф. Вихра Миланова,
   Клиника по психиатрия, УМБАЛ”Александровска”, ул.”Г. Софийски” 1; Тел.: 02 9230 512, 02 9239 456; Психиатричен кабинет ”Академика”, ул. ”Цар Асен” 103 ; Тел. 02 8523642, Сряда – 15-18 ч. ; e-mail: vihmil@yahoo.com. Или д-р Весела Стоянова, доц. София, Александровска болница. Успех.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top