Search
Филтрирай по...

Гроздово семе

Гроздово семеОт хилядолетия гроздето е известно със своите хранителни и целебни свойства. Има сведения, че египтяните са започнали да ползват гроздето за храна преди повече от 6000 години. Неколцина гръцки философи също изтъкват оздравителните качества на гроздето, макар и приемано под формата на вино.

Екстракт от гроздови семена

Малко известно е, че екстрактът от гроздови семена съдържа широка гама от здравословни съставки като протеини, мазнини, въглехидрати и полифеноли (най-вече във вид на флавоноиди или още известни като биофлавоноиди).

Биофлавоноидите обединяват цял клас растителни пигменти, известни с качествата си на изключително мощни антиоксиданти и със способността си да предпазват човешкото тяло от въздействието на свободните радикали. Според научни изследвания антиоксидантният ефект на полифенолите е 20 пъти по-силен от този на витамин Е и около 50 пъти по-силен от този на витамин C.

Друга основна характеристика на полифенолите е способността им да действат като естествени модулатори на имунния отговор на организма. Ето защо те подпомагат тялото в борбата му с вируси, алергени и карциногени.

Процианидин е един от от фенолите, съдържащи се в гроздовите семена. Той е наричан още тайният витамин срещу остаряването. Смята се, че той предпазва тялото от преждевременно остаряване чрез повишаване нивата на витамин С на клетъчно ниво. Процианидините също имат свойството да се свързват с колагена и така придават на кожата допълнителна еластичност и свежест – процес, който бихме могли да определим като  естествен фейс-лифтинг. Процианидините предпазват кожата от вредното въздействие на слънчевите лъчи и по този начин елиминират още един от факторите за преждевременно остаряване на кожата.

Освен ефекта, който има върху външния вид на тялото, процианидините подобряват зрението, подвижността на ставите и имат укрепващ ефект върху цялата циркулаторна система като подсилват капилярите, вените и артериите, а по този начин улесняват и работата на сърцето.

Екстрактът от гроздови семена забавя процесът на окисляване на LDL-холестерола (лошият холестерол). А по-бавното му окисляване означава по-малка вероятност за натрупването му и съответно по-малък риск от запушване на кръвоносни съдове.

Освен на противовъзпалителните, противоартритни и противоалергични свойства на процианидините, напоследък учените посвещават особено внимание на проучване на противотуморните и антиканцерогенни свойства на тези вещества.

Ресвератролът е другият фитохимикал, който се съдържа в гроздевите люспи и семена и който има ред благотворни ефекти върху тялото. Най-силно изявени обаче са свойствата му на невропротектор, чрез които той подпомага мозъчната дейност.

И така, благодарение на богатия си състав, екстрактът от гроздови семена е особено благоприятен при:

Хронична венозна недостатъчност – голям брой изследвания сочат, че процианидините облекчават симптомите на хроничната венозна недостатъчност, сред които са болка, оток, умора и разширени вени.

Едем – посттравматични или постхирургични отоци преминават значително по-бързо при приема на гроздови семена.

Висок холестерол и високо кръвно налягане – чрез способността си да намалява скоростта на окисляване на LDL,  екстрактът от гроздови семена понижава нивата на лош холестерол, предпазва кръвоносните съдове от увреждане и по този начин предпазва и от хипертония.

Ракови заболявания – лабораторни проучвания показват, че екстрактът от гроздови семена може да предотврати развитието на ракови клетки. Той предпазва и чернодробните клетки от увреждане вследствие на химиотерапия.

Диабет – стабилизира равнищата на кръвна захар.

Зрение – изостря нощното зрение.

Кожа – има антиейджинг ефект, заради свойството му да предпазва колагена и еластина в кожата от разрушаващото действие на свободни радикали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top